Reklama

Reklama

Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu.

Gazpacho to najbardziej znany i lubiany chłodnik w Hiszpanii. Danie jest lekkie i smaczne. Idealnie sprawdza się w upalne dni, jako pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Chłodnik to wyjątkowa potrawa, którą w Andaluzji podaje się w bardzo oryginalny sposób, bo z gałką lodów.

Przepis na chłodnik – hiszpańskie Gazpacho, krok po kroku

Chłodnik pomidorowy to idealna zupa na lato, kiedy ma się ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Danie to pomysł na obiad dla całej rodziny. W przypadku dzieci, można zrezygnować z dodania chili oraz czosnku, wtedy smak potrawy będzie delikatniejszy i z pewnością posmakuje najmłodszym domownikom.

Potrzebujesz:

  • miski,
  • blendera,
  • praski do czosnku,
  • ostrego noża.

Składniki:

  • 4 duże pomidory,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa.
  • Pomidory sparz we wrzątku i usuń skórę.
  • Obierz ze skóry również ogórki.
  • Paprykę, ogórki, pomidory oraz cebulę pokrój w grubą kostkę.
  • Przełóż warzywa do miski, posól i odstaw na 10 minut.
  • Do warzyw dodaj pieprz, chili, łyżeczkę octu winnego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Chłodnik hiszpański odstaw do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

Reklama

Hiszpański chłodnik Gazpacho – jak podawać?

Chłodnik pomidorowy można podawać w małych miseczkach z posiekanym w drobną kostkę zielonym ogórkiem przyprószonym pieprzem. W Andaluzji potrawę podaje się również z gałką lodów. Według hiszpańskich kucharzy ich słodki smak idealnie komponuje się z chłodnym i warzywnym aromatem zupy. Do dekoracji zupy sprawdzają się także świeże liście bazylii, mięty, a także natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama