Jak zrobić hiszpański chłodnik? Mamy przepis na czerwone Gazpacho, krok po kroku
Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu.
Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu.
Gazpacho to najbardziej znany i lubiany chłodnik w Hiszpanii. Danie jest lekkie i smaczne. Idealnie sprawdza się w upalne dni, jako pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Chłodnik to wyjątkowa potrawa, którą w Andaluzji podaje się w bardzo oryginalny sposób, bo z gałką lodów.
Przepis na chłodnik – hiszpańskie Gazpacho, krok po kroku
Chłodnik pomidorowy to idealna zupa na lato, kiedy ma się ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Danie to pomysł na obiad dla całej rodziny. W przypadku dzieci, można zrezygnować z dodania chili oraz czosnku, wtedy smak potrawy będzie delikatniejszy i z pewnością posmakuje najmłodszym domownikom.
Potrzebujesz:
- miski,
- blendera,
- praski do czosnku,
- ostrego noża.
Składniki:
- 4 duże pomidory,
- 1 duża czerwona papryka,
- 4 ogórki gruntowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 małej czerwonej cebuli,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa.
- Pomidory sparz we wrzątku i usuń skórę.
- Obierz ze skóry również ogórki.
- Paprykę, ogórki, pomidory oraz cebulę pokrój w grubą kostkę.
- Przełóż warzywa do miski, posól i odstaw na 10 minut.
- Do warzyw dodaj pieprz, chili, łyżeczkę octu winnego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Chłodnik hiszpański odstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Hiszpański chłodnik Gazpacho – jak podawać?
Chłodnik pomidorowy można podawać w małych miseczkach z posiekanym w drobną kostkę zielonym ogórkiem przyprószonym pieprzem. W Andaluzji potrawę podaje się również z gałką lodów. Według hiszpańskich kucharzy ich słodki smak idealnie komponuje się z chłodnym i warzywnym aromatem zupy. Do dekoracji zupy sprawdzają się także świeże liście bazylii, mięty, a także natką pietruszki.