babka wielkanocna na świątecznym stole
©teressa/Fotolia
Styl życia

Receptury na babki wielkanocne – drożdżową i piaskową

Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.

Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.

Drożdżowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła.

Czas wykonania: 180 minut

Stopień trudności: średni

Z podanych proporcji wyjdą 2 babki

 

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce rozmieszaj dokładnie drożdże w temperaturze pokojowej z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Wskazówka: mleko powinno mieć mniej niż 40°C.
  • Po kwadransie, gdy rozczyn będzie już wyrośnięty, dodaj pozostałe ciepłe mleko i cukier, a także sól, przesiej mąkę, wymieszaj wszystko.
  • Dodawaj po jednym jajku w temperaturze pokojowej, ciągle mieszając.
  • Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  • Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejało się do miski ani do dłoni.
  • Dodaj bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę – łącznie 1⅓ szklanki.
  • Odstaw ciasto ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryj je ściereczką.
  • Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz i zagnieć szybko.
  • Podziel na dwie równe części i umieść w natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremkach.
  • Odstaw kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
  • Po wyjęciu z pieca studź 10 minut i wyjmij babki wielkanocne z formy.
  • Ostygniętą babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.

Babka piaskowa na Wielkanoc

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1¼szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Czas wykonania: 60 minut

Stopień trudności: średni

Ilość: 1 babka w formie o średnicy 22 cm

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki wcześniej.
  • Mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
  • Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę, zajmie ci to około 10 minut.
  • Do masła dodawaj po jednym jajku – przed dodaniem kolejnego miksuj minimum 3 minuty.
  • Do masy maślano-jajecznej wsyp połowę mieszanki mącznej i wlej 2 łyżki śmietanki 30%, zmiksuj, a następnie dodaj pozostałą mąkę i śmietankę oraz sok z cytryny i zmiksuj ponownie na gładką masę.
  • Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C.
  • Gdy wystygnie, babkę udekoruj lukrem ze skórką pomarańczową lub cukrem pudrem.

 

Ciasto z kawałkami rabarbaru pieczone ze słodką kruszonką
©mizina/Fotolia
Styl życia
Ciasto z rabarbarem, słodką kruszonką i cukrem pudrem: łatwy przepis na deser dla całej rodziny
Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.

Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.   Ciasto z rabarbarem można dowolnie urozmaicać , dodając np. jabłka, gruszki albo morele. Mąkę pszenną zastąpi mąka migdałowa (czyli zmielone migdały ) lub kokosowa. Istnieje możliwość złączenia ze sobą dwóch rodzajów, wedle uznania. Ciasto można posypać jagodami goji lub wiórkami kokosowymi .   Potrzebujesz: piekarnika, stolnicy, wałka, sitka, foliowego woreczka, 2 misek, blachy do pieczenia (o średnicy 26 centymetrów).   Składniki (na 12 porcji): 500 gramów rabarbaru , 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru , 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka cukru, 200 gramów schłodzonego masła (około 3/4 kostki).   Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 50 gramów miękkiego masła (reszta, co została).   Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Za pomocą sitka, przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i żółtka. Połącz całość nożem. Rękami wyrabiaj masę, aż znikną grudki. Ciasto włóż do foliowego woreczka i odstaw do lodówki na pół godziny. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, obsyp czubatą łyżką cukru i wymieszaj. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wyjęte z lodówki ciasto. Blachę wysmaruj odrobiną masła i przełóż masę do środka. Nakłuj ciasto widelcem . Piecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez 10 minut. Do miski włóż składniki na kruszonkę (masło, mąkę i cukier) i złącz je...

baranek z ciasta posypany cukrem pudrem
©rainbow33/Fotolia
Styl życia
Piaskowy baranek wielkanocny jako ozdoba i smakołyk
Ciasto, z którego robi się babkę piaskową, nadaje się do zrobienia baranka wielkanocnego. Do wykonania tej słodkiej ozdoby na stół niezbędna jest specjalna forma. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje łącznie około 60 minut.

Ciasto, z którego robi się babkę piaskową, nadaje się do zrobienia baranka wielkanocnego. Do wykonania tej słodkiej ozdoby na stół niezbędna jest specjalna forma. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje łącznie około 60 minut.   Składniki: 160 g mąki, 120 g cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka soli , 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 110 g masła, forma do pieczenia baranka, bułka tarta do wysypania foremki. Czas wykonania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Żółtka oddziel od białek , a następnie białka ubij na sztywną pianę z połową cukru (60 g). Do żółtek dodaj drugą połowę cukru, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru wanilinowego i miękkie masło. Wskazówka: masło można wcześniej zmiksować w oddzielnej miseczce i dopiero dodać do jajek z cukrami i solą . Jajka i masło mieszaj mikserem do momentu, aż staną się jednolitą, puszystą masą. Do mąki dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia i przesiej je do żółtek wymieszanych z masłem i ponownie dokładnie wymieszaj. Połącz białka z powstałą masą. Wykonuj delikatne ruchy, żeby ciasto było po wymieszaniu na jednolitą, gładką masę puszyste. Formę do pieczenia baranka wielkanocnego otwórz i posmaruj masłem , a następnie zamknij i wysyp bułką tartą, by baranek nie przywarł do formy i by można było łatwo go wyjąć. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 145°C na 45 minut. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdź, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli tak, foremkę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut. Potem otwórz formę i wydobądź baranka. Tak przygotowany baranek wielkanocny może być ozdobiony cukrem pudrem lub lukrem.

Włoskie ciasto w kształcie gołębie posypane orzechami.
©Giuffrida Antonio/Fotolia.com
Styl życia
Ciasta na Wielkanoc: przepis na Colomba Di Pasqua, czyli tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne
Colomba Di Pasqua to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne. Placek wyrasta przez wiele godzin, dzięki czemu jest bardzo puszysty i delikatny w smaku. Ciasto wielkanocne kształtem przypomina gołębia. Włoski deser pachnie migdałami i świeżą skórką z pomarańczy i cytryny.

Colomba Di Pasqua to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne. Placek wyrasta przez wiele godzin, dzięki czemu jest bardzo puszysty i delikatny w smaku. Ciasto wielkanocne kształtem przypomina gołębia. Włoski deser pachnie migdałami i świeżą skórką z pomarańczy i cytryny.   We Włoszech nie ma zwyczaju święcić pokarmów, ani spędzać świąt w gronie rodziny. Włoskie przysłowie mówi: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza Boże Narodzenie z rodziną, a święta wielkanocne z kim chcesz. Z tego też względu, młodzi Włosi, najczęściej spędzają Wielkanoc w gronie przyjaciół i znajomych , zwykle poza domem.   Colomba Di Pasqua - co to jest?   Colomba Di Pasqua to tradycyjne włoskie ciasto , które przygotowuje się na Wielkanoc. Włosi w okresie świąt jedzą uroczysty obiad, po którym częstują się deserem. Tradycyjne ciasto wielkanocne we Włoszech to Colomba Di Pasqua, które kształtem przypomina gołębia. Wykonanie włoskiego deseru jest czasochłonne, jednak efekt końcowy z pewnością zachwyci domowników.   Przepis na ciasto wielkanocne Colomba Di Pasqua, krok po kroku   Potrzebujesz: miksera, małej tarki, papieru do pieczenia.   Składniki: ¼ opakowania świeżych drożdży (25 g), mąka tortowa (500 g), ½ szklanki mleka, 3 łyżki cukru, kostka masła o temperaturze pokojowej (200 g), szczypta soli, szczypta cukru waniliowego, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 4 jaja kurze, ⅓ szklanki pociętego na drobno marcepanu, garść zmielonych migdałów , garść świeżych migdałów, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, 2 białka jajek.  ...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner