Reklama

Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.

Reklama

Drożdżowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła.

Czas wykonania: 180 minut

Stopień trudności: średni

Z podanych proporcji wyjdą 2 babki

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce rozmieszaj dokładnie drożdże w temperaturze pokojowej z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Wskazówka: mleko powinno mieć mniej niż 40°C.
  • Po kwadransie, gdy rozczyn będzie już wyrośnięty, dodaj pozostałe ciepłe mleko i cukier, a także sól, przesiej mąkę, wymieszaj wszystko.
  • Dodawaj po jednym jajku w temperaturze pokojowej, ciągle mieszając.
  • Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  • Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejało się do miski ani do dłoni.
  • Dodaj bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę – łącznie 1⅓ szklanki.
  • Odstaw ciasto ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryj je ściereczką.
  • Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz i zagnieć szybko.
  • Podziel na dwie równe części i umieść w natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremkach.
  • Odstaw kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
  • Po wyjęciu z pieca studź 10 minut i wyjmij babki wielkanocne z formy.
  • Ostygniętą babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.

Babka piaskowa na Wielkanoc

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1¼szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Czas wykonania: 60 minut

Stopień trudności: średni

Ilość: 1 babka w formie o średnicy 22 cm

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki wcześniej.
  • Mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
  • Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę, zajmie ci to około 10 minut.
  • Do masła dodawaj po jednym jajku – przed dodaniem kolejnego miksuj minimum 3 minuty.
  • Do masy maślano-jajecznej wsyp połowę mieszanki mącznej i wlej 2 łyżki śmietanki 30%, zmiksuj, a następnie dodaj pozostałą mąkę i śmietankę oraz sok z cytryny i zmiksuj ponownie na gładką masę.
  • Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C.
  • Gdy wystygnie, babkę udekoruj lukrem ze skórką pomarańczową lub cukrem pudrem.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama