Receptury na babki wielkanocne – drożdżową i piaskową
Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.
Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.
Drożdżowa babka wielkanocna
Składniki:
- 100 ml ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 370 g mąki pszennej,
- 40 g cukru,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 150 g masła.
Czas wykonania: 180 minut
Stopień trudności: średni
Z podanych proporcji wyjdą 2 babki
Sposób przygotowania:
- W dużej misce rozmieszaj dokładnie drożdże w temperaturze pokojowej z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wskazówka: mleko powinno mieć mniej niż 40°C.
- Po kwadransie, gdy rozczyn będzie już wyrośnięty, dodaj pozostałe ciepłe mleko i cukier, a także sól, przesiej mąkę, wymieszaj wszystko.
- Dodawaj po jednym jajku w temperaturze pokojowej, ciągle mieszając.
- Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
- Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejało się do miski ani do dłoni.
- Dodaj bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę – łącznie 1⅓ szklanki.
- Odstaw ciasto ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryj je ściereczką.
- Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz i zagnieć szybko.
- Podziel na dwie równe części i umieść w natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremkach.
- Odstaw kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
- Po wyjęciu z pieca studź 10 minut i wyjmij babki wielkanocne z formy.
- Ostygniętą babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.
Babka piaskowa na Wielkanoc
Składniki:
- 200 g masła,
- 1¼szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 1½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki śmietanki 30%,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Czas wykonania: 60 minut
Stopień trudności: średni
Ilość: 1 babka w formie o średnicy 22 cm
Sposób przygotowania:
- Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki wcześniej.
- Mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę, zajmie ci to około 10 minut.
- Do masła dodawaj po jednym jajku – przed dodaniem kolejnego miksuj minimum 3 minuty.
- Do masy maślano-jajecznej wsyp połowę mieszanki mącznej i wlej 2 łyżki śmietanki 30%, zmiksuj, a następnie dodaj pozostałą mąkę i śmietankę oraz sok z cytryny i zmiksuj ponownie na gładką masę.
- Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C.
- Gdy wystygnie, babkę udekoruj lukrem ze skórką pomarańczową lub cukrem pudrem.