Faszerowane jajka wielkanocne ze śledziem, łososiem i tuńczykiem
Faszerowane jajka wielkanocne ze śledziem, łososiem i tuńczykiem
Jajka faszerowane to najczęściej przygotowywana potrawa na wielkanocny stół. Farsz można wykonać ze śledzia, łososia lub tuńczyka. Jajka wystarczy ugotować na twardo, delikatnie usunąć żółtko a w jego miejsce nałożyć rybną pastę. Potrawę wielkanocną można udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Jajka faszerowane to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Zazwyczaj farsz wykonuje się ze smażonych pieczarek, szynki, majonezu, żółtego sera czy kiszonych ogórków. Jajka na twardo doskonale komponują się również ze smakiem ryby, np.: tuńczyka, łososia, a także śledzia.
Przepis na jajka faszerowane rybną pastą
Jajka faszerowane to błyskawiczna w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdza się jako przekąska na wielkanocny stół. Po ugotowaniu jajek na twardo wystarczy przekroić każde z nich na pół i bardzo delikatnie usunąć z ich wnętrza ścięte żółtko. Przygotowaną pastą rybną wypełnia się wolne miejsce i całość obsypuje drobno posiekanym szczypiorem lub rzeżuchą.
Farsz śledziowy do jajek
Składniki:
- 2 filety śledziowe,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- żółtka z jajek,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Śledzie dokładnie wymocz w wodzie i posiekaj w bardzo drobne kawałki.
- Ugotowane żółtka jajek rozgnieć widelcem.
- Dodaj rybę, sok z cytryny, pieprz oraz majonez i dokładnie wymieszaj.
Gotowe!
Farsz łososiowy do jajek
Składniki:
- łosoś wędzony w plastrach (100 g),
- żółtka z jajek,
- ½ cebuli,
- szczypta świeżego kopru,
- 2 łyżki sosu tatarskiego,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj w drobną kostkę łososia oraz cebulę.
- Dodaj rozgniecione widelcem żółtka jajek i posiekany koperek.
- Połącz całość z sosem tatarskim oraz pieprzem.
Gotowe!
Pasta z tuńczyka do jajek
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka chrzanu,
- żółtka z jajek.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij tuńczyka z puszki i odsącz z nadmiaru wody.
- Rybę posiekaj i dodaj do niej roztarte widelcem ugotowane żółtka z jajek.
- Pastę wymieszaj z majonezem i chrzanem.
Gotowe!