Reklama

Przekąski na imprezę powinno dać się przygotować w krótkim czasie, dlatego warto używać np. gotowego ciasta francuskiego czy świeżych składników nadających się do jedzenia na surowo. Przekąski na ciepło można zrobić np. z kurczaka czy boczku, na zimno najlepsze są sałatki.

Reklama

Karnawał rozpoczyna się 6 stycznia, czyli w święto Trzech Króli, i trwa do wtorku przed Środą Popielcową, w którą rozpoczyna się Wielki Post. W tym czasie na całym świecie ludzie bawią się i świętują, urządzając parady, bale maskowe czy przyjęcia, w tym także „domówki”. Urządzając imprezę u siebie w domu, warto zadbać o dobre jedzenie.

Przekąski na ciepło na karnawał: kurczak i ciasto francuskie

Przekąski na imprezę serwowane na ciepło powinny być szybkie w przygotowaniu, by czas spędzać nie w kuchni, ale razem z gośćmi. Szybkie przekąski na imprezę najprościej zrobić z kurczaka lub z ciasta francuskiego.

Pobierz Media Expert kod rabatowy i kup sobie domowy grill elektryczny, na którym przygotujesz przepyszne przekąski.

Pierś z kurczaka w płatkach migdałowych

Składniki:

  • 600 gramów filetu z piersi kurczaka,
  • 100-150 gramów płatków migdałowych,
  • 50 gramów bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 120 mililitrów mleka,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyj, osusz i pokrój na paseczki, posyp solą i pieprzem.
  • Panieruj mięso w mleku, w jajku i mieszance bułki tartej oraz płatków migdałowych.
  • Smaż na patelni na złoty kolor z obu stron.

Wskazówka: Ta przekąska na imprezę najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub ziołowym.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • około 8-12 plastrów szynki,
  • ok. 200 gramów startej mozzarelli,
  • ketchup,
  • opcjonalnie zioła prowansalskie lub słodka mielona wędzona papryka.
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Stopień trudności: łatwe
  • Sposób przygotowania:
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Ciasto rozwiń, posmaruj ketchupem.
  • Ułóż szynkę oraz posyp serem. Opcjonalnie posyp ziołami lub papryką.
  • Zwiń ciasto w ciasny rulon od szerszego boku.
  • Ostrym nożem pokrój rulon na kawałki o szerokości około 2 centymetrów.
  • Ułóż je na papierze do pieczenia.
  • Piecz 15 do 20 minut na złoty kolor.

Wskazówka: Ślimaczki z ciasta francuskiego można podawać na ciepło lub na zimno. Z ciasta francuskiego możesz zrobić też ziołowe paluszki czy przekąski np. ze szpinakiem.

Przekąski na zimno na karnawał: sałatka z kurczakiem

Przekąski na zimno na imprezę nie powinny być zbyt ciężkie. Można co prawda podać sałatkę ze śledzi albo sałatkę jarzynową czy własnoręcznie przygotowany pasztet, ale wykonanie tych potraw może zabierać dużo czasu. Proste i szybkie przekąski na imprezę zwykle wymagają użycia niewielu składników.

Sałatka gyros z kurczaka

Składniki:

  • około 500 gramów fileta z piersi kurczaka,
  • przyprawa gyros,
  • 1 cebula,
  • 6-9 ogórków konserwowych,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 papryka czerwona,
  • ½ kapusty pekińskiej,
  • sól,
  • około 5 łyżek majonezu,
  • około 4 łyżek ketchupu.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawie gyros i usmaż na złoto. Wystudź i ułóż na dnie miski. Polej odrobiną ketchupu.
  • Cebulę pokrój w kostkę, ułóż na kurczaku. Posmaruj cienką warstwą majonezu.
  • Ogórki pokrój w kostkę, ułóż z nich warstwę, posmaruj je majonezem.
  • Kukurydzę odcedź i wysyp do miski, rozłóż równomierną warstwę. Polej cienko ketchupem.
  • Kapustę pekińską poszatkuj, posól i odstaw na 10 minut, po tym czasie odlej wodę. Kapustę ułóż jako kolejną warstwę. Posmaruj majonezem.
  • Paprykę czerwoną pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu. Przed podaniem wstaw na pół godziny do lodówki.

Wskazówka: Majonez i ketchup możesz wymieszać i taki sosem smarować poszczególne warstwy.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama