Pizza z prosciutto
© pinacolada77/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.  

 

Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką. Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg. 

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • tłuczka do rozbijania mięsa,
  • foremki do piekarnika,
  • wykałaczek.

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej),
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka zmielonego czosnku,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej. 

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania:

1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka.

2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi. 

3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń szynką parmeńską (dla ułatwienia możesz wbić wykałaczki).

4. Na koniec włóż roladki do foremki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 25-30 minut. Podawaj na obiad z ziemniakami lub z frytkami. 

Sałatka z szynką parmeńską 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • salaterki.

 

Składniki:  (na cztery porcje): 

  • 150 g rukoli,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • kilka oliwek,
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności:  bardzo łatwe.

 

Sposób przygotowania: 

1. Umytą rukolę włóż do półmiska, a następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, oliwki, a także zawinięte kawałki szynki parmeńskiej. 

2. Następnie przygotuj dressing do sałatki z sosu balsamicznego, oliwy z oliwek, cukru, soli i pieprzu. 

Pizza z szynką parmeńską

Potrzebujesz:

  • noża,
  • foremkę na pizzę,
  • naczynie do ciasta.

 

Składniki na ciasto: (na cztery porcje):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml przegotowanej wody,
  • 25 g drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. 

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • pół puszki pomidorów,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano,
  • sól, pieprz i cukier od smaku.

 

Dodatki do pizzy:

  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • 5 plasterków pokrojonej szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • 200 g rukoli,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii. 

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności:  łatwe

 

Sposób przygotowania: 

1. Drożdże rozpuść w 50 ml wody, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce

2. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę, resztę wody, a następnie wyrabiaj je przez ok. 15 minut i pozostaw pod przykryciem na około godzinę.

3. Następne przygotuj sos pomidorowy: ugotuj pomidory, dodaj do nich oregano i pieprz, pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a następnie posmaruj równomiernie sosem pomidorowym

5. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym rozłóż składniki wedle uznania, a następnie wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

6. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą i świeżą bazylią. 

 

Smacznego!

Bruschetta z bazylią i pomidorami
© fabiomax/Fotolia.com
Styl życia
Szybkie i sprawdzone przepisy na bruschettę – tradycyjną włoską przystawkę
Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.

Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem.  Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.    Zanim bruschetta stała się znaną, włoską przystawką była popularnym daniem rolników, zajmujących się uprawą oliwek. Prawdopodobnie pochodzi z Toskanii – krainy, położonej w środkowych Włoszech.  Bruschetta z pomidorami i bazylią  Potrzebujesz:   noża,  blendera,  garnka.    Składniki (na cztery porcje):  2 posiekane ząbki czosnku, 2-3 świeżych pomidorów, 10 świeżych listków bazylii,  2 łyżki oliwy z oliwek .   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: bardzo łatwe    Sposób przygotowania:  Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie możesz zblendować).  Pokrój bagietkę na równe kromki o średniej grubości, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopniach przez 2-3 minuty.  Po wyciągnięciu z piekarnika kromek posmaruj je posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie nałóż na nie posiekane pomidory i listki bazylii .  Bruschetta z pieczarkami i ze szpinakiem  Potrzebujesz:  noża, garnka, patelni.   Składniki (na cztery porcje):  1 długa bagietka, ok. 400 g pieczarek, ok. 2 garście świeżego szpinaku , 1 cebula, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, 3 łyżki oleju do smażenia, 2 ząbki czosnku.    Czas...

plastry szynki na talerzu
Flickr/David Hale Smith/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Z czym jeść szynkę parmeńską? Przystawki i sałatki
Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco.

Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco. Jak przygotowuje się szynkę parmeńską? W celu przygotowania szynki parmeńskiej świnie karmi się m. in. serwatką pozostałą po parmezanie. Świnia przeznaczona do uboju nie może być starsza niż 10 miesięcy, a jej gicz nie powinna ważyć mniej niż 10 kilogramów.   Po uboju mięso schładza się i konserwuje poprzez zasalanie. Po 3 miesiącach spędzonych w soli morskiej mięso obmywa się i przenosi do miejsca, w którym obsycha i dojrzewa nawet przez 12 miesięcy. W czasie produkcji szynki parmeńskiej nie wykorzystuje się innych przypraw poza solą i pieprzem. Z czym podawać szynkę parmeńską? Szynka parmeńska pochodzi z północnej części Włoch, z okolic miasta Parma. Zalicza się ją do szynek surowych. Po włosku jej nazwa brzmi prosciutto di Parma. To częsty składnik potraw kuchni włoskiej. Smakosze twierdzą, że najlepiej jeść ją bez dodatków. Szynkę parmeńską należy kroić bardzo cienko. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru. Można ją podawać ze świeżym pieczywem i serami . Do szynki parmeńskiej serwuje się wino białe, na przykład prosecco, lub wytrawne czerwone .   Smak szynki parmeńskiej dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Ważne jest jednak, by tak połączyć produkty, aby nie stłumiły jej smaku. Przykładem takiego zestawienia jest crostini, czyli kromka pszennego pieczywa zapiekana w piekarniku z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera mozzarella.   Szynka parmeńska jest wykorzystywana jako składnik makaronów, pizzy, sałatek i spaghetti. Świetnie komponuje się z warzywami: pomidorami, rukolą i szparagami. Jeżeli, tak jak Włosi, kochasz makarony,...

Szynka pokrojona na plasterki
Pixabay/romi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Szynka parmeńska – zabłyśnij wytwornymi przekąskami
Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.

Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.   Szynka parmeńska nada twojemu daniu i przystawce odrobiny luksusu oraz przeniesie cię w stronę kuchni włoskiej, która w Polsce staje się coraz bardziej modna. Mimo, że jest dość drogim produktem (w sklepie z włoskimi produktami za kilogram możesz zapłacić ok. 55 zł), to sięgnij po nią, chcąc urządzić przyjęcie. Możesz połączyć ją z serami (ser kozi, mozzarella), warzywami (rukola, oliwki, pomidor, szparagi) czy owocami (mango, nektarynka). Szynka parmeńska na pieczywie Najbardziej popularną przystawką jest oczywiście kanapka z szynką parmeńską. Podawana powinna być na kromce białego, świeżego pieczywa (najlepiej bagietki) z dodatkiem czarnych oliwek, sera koziego i pokropiona oliwą z pestek winogron. Szynka parmeńska z serem Tradycyjne roladki, które często spotykasz w polskiej kuchni, możesz również stworzyć za pomocą szynki parmeńskiej. Wystarczy kawałek sera mozzarella, koziego czy nawet żółtego otoczyć jednym plasterkiem prosciutto i już stworzysz smaczną przystawkę. Do zakończenia naszego dania możesz również dodać do niego warzywo – kilka pomidorków koktajlowych czy kilka szparagów, położonych obok na talerzu. Szynka parmeńska z jajkiem Szynka parmeńska idealnie skomponuje się usmażonym na patelni jajkiem (lub omletem), podanym z drobno posiekanym szczypiorkiem i przyprawami (sól, pieprz oraz zmielona papryka) na bułce kajzerce. Alternatywą dla smażonego jajka może być oczywiście jajko gotowane na twardo, które po ugotowaniu otaczamy szynką jak...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner