Pizza z prosciutto
© pinacolada77/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.  

 

Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką. Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg. 

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić naleśniki

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 

Potrzebujesz: 

  • noża,
  • tłuczka do rozbijania mięsa,
  • foremki do piekarnika,
  • wykałaczek.

 

Składniki (na cztery porcje): 

  • dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej),
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka zmielonego czosnku,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej. 

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności:  łatwe 

 

Sposób przygotowania:

1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka.

2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi. 

3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń szynką parmeńską (dla ułatwienia możesz wbić wykałaczki).

4. Na koniec włóż roladki do foremki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 25-30 minut. Podawaj na obiad z ziemniakami lub z frytkami. 

Sałatka z szynką parmeńską 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • salaterki.

 

Składniki:  (na cztery porcje): 

  • 150 g rukoli,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • kilka oliwek,
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności:  bardzo łatwe.

 

Sposób przygotowania: 

1. Umytą rukolę włóż do półmiska, a następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, oliwki, a także zawinięte kawałki szynki parmeńskiej. 

2. Następnie przygotuj dressing do sałatki z sosu balsamicznego, oliwy z oliwek, cukru, soli i pieprzu. 

Pizza z szynką parmeńską

Potrzebujesz:

  • noża,
  • foremkę na pizzę,
  • naczynie do ciasta.

 

Składniki na ciasto: (na cztery porcje):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml przegotowanej wody,
  • 25 g drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. 

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • pół puszki pomidorów,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano,
  • sól, pieprz i cukier od smaku.

 

Dodatki do pizzy:

  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • 5 plasterków pokrojonej szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • 200 g rukoli,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii. 

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności:  łatwe

 

Sposób przygotowania: 

1. Drożdże rozpuść w 50 ml wody, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce

2. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę, resztę wody, a następnie wyrabiaj je przez ok. 15 minut i pozostaw pod przykryciem na około godzinę.

3. Następne przygotuj sos pomidorowy: ugotuj pomidory, dodaj do nich oregano i pieprz, pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a następnie posmaruj równomiernie sosem pomidorowym

5. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym rozłóż składniki wedle uznania, a następnie wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

6. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą i świeżą bazylią. 

 

Smacznego!

Bruschetta z bazylią i pomidorami
© fabiomax/Fotolia.com
Styl życia
Szybkie i sprawdzone przepisy na bruschettę – tradycyjną włoską przystawkę
Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.

Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem.  Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.    Zanim bruschetta stała się znaną, włoską przystawką była popularnym daniem rolników, zajmujących się uprawą oliwek. Prawdopodobnie pochodzi z Toskanii – krainy, położonej w środkowych Włoszech.  Bruschetta z pomidorami i bazylią  Potrzebujesz:   noża,  blendera,  garnka.    Składniki (na cztery porcje):  2 posiekane ząbki czosnku, 2-3 świeżych pomidorów, 10 świeżych listków bazylii,  2 łyżki oliwy z oliwek .   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: bardzo łatwe    Sposób przygotowania:  Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie możesz zblendować).  Pokrój bagietkę na równe kromki o średniej grubości, a następnie podpiecz je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopniach przez 2-3 minuty.  Po wyciągnięciu z piekarnika kromek posmaruj je posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie nałóż na nie posiekane pomidory i listki bazylii .  Bruschetta z pieczarkami i ze szpinakiem  Potrzebujesz:  noża, garnka, patelni.   Składniki (na cztery porcje):  1 długa bagietka, ok. 400 g pieczarek, ok. 2 garście świeżego szpinaku , 1 cebula, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, 3 łyżki oleju do smażenia, 2 ząbki czosnku.    Czas...

plastry szynki na talerzu
Flickr/David Hale Smith/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Z czym jeść szynkę parmeńską? Przystawki i sałatki
Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco.

Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco. Jak przygotowuje się szynkę parmeńską? W celu przygotowania szynki parmeńskiej świnie karmi się m. in. serwatką pozostałą po parmezanie. Świnia przeznaczona do uboju nie może być starsza niż 10 miesięcy, a jej gicz nie powinna ważyć mniej niż 10 kilogramów.   Po uboju mięso schładza się i konserwuje poprzez zasalanie. Po 3 miesiącach spędzonych w soli morskiej mięso obmywa się i przenosi do miejsca, w którym obsycha i dojrzewa nawet przez 12 miesięcy. W czasie produkcji szynki parmeńskiej nie wykorzystuje się innych przypraw poza solą i pieprzem. Z czym podawać szynkę parmeńską? Szynka parmeńska pochodzi z północnej części Włoch, z okolic miasta Parma. Zalicza się ją do szynek surowych. Po włosku jej nazwa brzmi prosciutto di Parma. To częsty składnik potraw kuchni włoskiej. Smakosze twierdzą, że najlepiej jeść ją bez dodatków. Szynkę parmeńską należy kroić bardzo cienko. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru. Można ją podawać ze świeżym pieczywem i serami . Do szynki parmeńskiej serwuje się wino białe, na przykład prosecco, lub wytrawne czerwone .   Smak szynki parmeńskiej dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Ważne jest jednak, by tak połączyć produkty, aby nie stłumiły jej smaku. Przykładem takiego zestawienia jest crostini, czyli kromka pszennego pieczywa zapiekana w piekarniku z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera mozzarella.   Szynka parmeńska jest wykorzystywana jako składnik makaronów, pizzy, sałatek i spaghetti. Świetnie komponuje się z warzywami: pomidorami, rukolą i szparagami. Jeżeli, tak jak Włosi, kochasz makarony,...

Szynka pokrojona na plasterki
Pixabay/romi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Szynka parmeńska – zabłyśnij wytwornymi przekąskami
Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.

Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.   Szynka parmeńska nada twojemu daniu i przystawce odrobiny luksusu oraz przeniesie cię w stronę kuchni włoskiej, która w Polsce staje się coraz bardziej modna. Mimo, że jest dość drogim produktem (w sklepie z włoskimi produktami za kilogram możesz zapłacić ok. 55 zł), to sięgnij po nią, chcąc urządzić przyjęcie. Możesz połączyć ją z serami (ser kozi, mozzarella), warzywami (rukola, oliwki, pomidor, szparagi) czy owocami (mango, nektarynka). Szynka parmeńska na pieczywie Najbardziej popularną przystawką jest oczywiście kanapka z szynką parmeńską. Podawana powinna być na kromce białego, świeżego pieczywa (najlepiej bagietki) z dodatkiem czarnych oliwek, sera koziego i pokropiona oliwą z pestek winogron. Szynka parmeńska z serem Tradycyjne roladki, które często spotykasz w polskiej kuchni, możesz również stworzyć za pomocą szynki parmeńskiej. Wystarczy kawałek sera mozzarella, koziego czy nawet żółtego otoczyć jednym plasterkiem prosciutto i już stworzysz smaczną przystawkę. Do zakończenia naszego dania możesz również dodać do niego warzywo – kilka pomidorków koktajlowych czy kilka szparagów, położonych obok na talerzu. Szynka parmeńska z jajkiem Szynka parmeńska idealnie skomponuje się usmażonym na patelni jajkiem (lub omletem), podanym z drobno posiekanym szczypiorkiem i przyprawami (sól, pieprz oraz zmielona papryka) na bułce kajzerce. Alternatywą dla smażonego jajka może być oczywiście jajko gotowane na twardo, które po ugotowaniu otaczamy szynką jak...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik