Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską
Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.
Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.
Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką. Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg.
Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Potrzebujesz:
- noża,
- tłuczka do rozbijania mięsa,
- foremki do piekarnika,
- wykałaczek.
Składniki (na cztery porcje):
- dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej),
- słoiczek suszonych pomidorów,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka zmielonego czosnku,
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka.
2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń szynką parmeńską (dla ułatwienia możesz wbić wykałaczki).
4. Na koniec włóż roladki do foremki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 25-30 minut. Podawaj na obiad z ziemniakami lub z frytkami.
Sałatka z szynką parmeńską
Potrzebujesz:
- noża,
- salaterki.
Składniki: (na cztery porcje):
- 150 g rukoli,
- 150 g szynki parmeńskiej,
- 100 g mozzarelli w zalewie,
- kilkanaście pomidorów koktajlowych,
- kilka oliwek,
- 2 łyżki stołowe octu balsamicznego,
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 15-20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe.
Sposób przygotowania:
1. Umytą rukolę włóż do półmiska, a następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, oliwki, a także zawinięte kawałki szynki parmeńskiej.
2. Następnie przygotuj dressing do sałatki z sosu balsamicznego, oliwy z oliwek, cukru, soli i pieprzu.
Pizza z szynką parmeńską
Potrzebujesz:
- noża,
- foremkę na pizzę,
- naczynie do ciasta.
Składniki na ciasto: (na cztery porcje):
- 250 g mąki pszennej,
- 100 ml przegotowanej wody,
- 25 g drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.
Składniki na sos pomidorowy:
- pół puszki pomidorów,
- 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczkę suszonego oregano,
- sól, pieprz i cukier od smaku.
Dodatki do pizzy:
- 100 g mozzarelli w zalewie,
- 5 plasterków pokrojonej szynki parmeńskiej,
- kilkanaście czarnych oliwek,
- kilkanaście pomidorów koktajlowych,
- 200 g rukoli,
- kilkanaście listków świeżej bazylii.
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w 50 ml wody, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
2. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę, resztę wody, a następnie wyrabiaj je przez ok. 15 minut i pozostaw pod przykryciem na około godzinę.
3. Następne przygotuj sos pomidorowy: ugotuj pomidory, dodaj do nich oregano i pieprz, pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut, ciągle mieszając.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a następnie posmaruj równomiernie sosem pomidorowym.
5. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym rozłóż składniki wedle uznania, a następnie wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piecz przez ok. 30 minut.
6. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą i świeżą bazylią.
Smacznego!