Reklama

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.

Reklama

Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką. Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg.

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Potrzebujesz:

  • noża,
  • tłuczka do rozbijania mięsa,
  • foremki do piekarnika,
  • wykałaczek.

Składniki (na cztery porcje):

  • dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej),
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka zmielonego czosnku,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka.

2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi.

3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń szynką parmeńską (dla ułatwienia możesz wbić wykałaczki).

4. Na koniec włóż roladki do foremki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 25-30 minut. Podawaj na obiad z ziemniakami lub z frytkami.

Sałatka z szynką parmeńską

Potrzebujesz:

  • noża,
  • salaterki.

Składniki: (na cztery porcje):

  • 150 g rukoli,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • kilka oliwek,
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe.

Sposób przygotowania:

1. Umytą rukolę włóż do półmiska, a następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, oliwki, a także zawinięte kawałki szynki parmeńskiej.

2. Następnie przygotuj dressing do sałatki z sosu balsamicznego, oliwy z oliwek, cukru, soli i pieprzu.

Pizza z szynką parmeńską

Potrzebujesz:

  • noża,
  • foremkę na pizzę,
  • naczynie do ciasta.

Składniki na ciasto: (na cztery porcje):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml przegotowanej wody,
  • 25 g drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.

Składniki na sos pomidorowy:

  • pół puszki pomidorów,
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano,
  • sól, pieprz i cukier od smaku.

Dodatki do pizzy:

  • 100 g mozzarelli w zalewie,
  • 5 plasterków pokrojonej szynki parmeńskiej,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych,
  • 200 g rukoli,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii.

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuść w 50 ml wody, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

2. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę, resztę wody, a następnie wyrabiaj je przez ok. 15 minut i pozostaw pod przykryciem na około godzinę.

3. Następne przygotuj sos pomidorowy: ugotuj pomidory, dodaj do nich oregano i pieprz, pozostaw na ogniu przez ok. 10 minut, ciągle mieszając.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a następnie posmaruj równomiernie sosem pomidorowym.

5. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym rozłóż składniki wedle uznania, a następnie wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

6. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą i świeżą bazylią.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama