Potrawy wigilijne po śląsku - przepis na tradycyjną świąteczną moczkę
Moczka to słodka potrawa śląska, którą przyrządza się na Boże Narodzenie na bazie piernika, bakalii, orzechów, a także kompotu z suszu bądź ciemnego piwa, w którym namacza się składniki. Przepis na moczkę, w różnych częściach Śląska, może się nieco różnić, głównie składnikami, ale podstawia pozostaje zawsze ta sama, a jest nią piernik.
Moczka to słodka potrawa śląska, którą przyrządza się na Boże Narodzenie na bazie piernika, bakalii, orzechów, a także kompotu z suszu bądź ciemnego piwa, w którym namacza się składniki. Przepis na moczkę, w różnych częściach Śląska, może się nieco różnić, głównie składnikami, ale podstawa pozostaje zawsze ta sama, a jest nią piernik.
Tradycyjne potrawy wigilijne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Większośc osób nie wyobraża sobie kolacji świątecznej bez czerwonego barszczu, uszek, śledzia czy smażonej ryby. Na Śląsku jednym z dań, jakie przygotowuje się na święta jest moczka, czyli rodzaj zupy na bazie piernika i dużej ilości bakalii.
Moczka - przepis
Użycie kakao w przepisie służy przyciemnieniu potrawy, ale można z niego zrezygnować bądź zastąpić kilkoma kostkami gorzkiej czekolady.
Składniki (na 6 porcji):
- 2 szklanki kompotu z suszu,
- 150 g piernika,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g żurawiny,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g migdałów,
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych śliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- 1 łyżka kakao,
- szczypta kardamonu, wanilii, goździków i cynamonu (można zastąpić gotową mieszanką przypraw do piernika).
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Piernik pokrój na mniejsze części i namaczaj w 250 ml kompotu (1 szklance), aż do uzyskania konsystencji papki.
- W oddzielnym rondlu dodaj migdały oraz orzechy, zalej je niewielką ilością wody (tak, by je zakryła), a następnie gotuj przez 20 minut.
- Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki i razem ze skórką pomarańczy i masłem dodaj do rondla z orzechami.
- Rozmiękczony piernik podgrzej na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
- Do bakalii i orzechów dodaj masę piernikową oraz pozostałą część kompotu z suszu i gotuj 15 minut.
- Zdejmij moczkę z ognia i jak nieco ostygnie dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz kakao (opcjonalnie).
- Potrawę podawaj w pucharkach lub małych miseczkach.
- Moczkę można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno np. ozdobioną wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczy lub pokruszonymi migdałami.
Smacznego!