Przepis na karpia w sosie cytrynowo-pomarańczowym – pomysł na oryginalną potrawę na wigilię
Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną.
Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną.
Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogatym źródłem witamin z grupy B.
Przypis na karpia z sosem cytrynowym, krok po kroku
Filety z karpia można zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Aby ryba nabrała ostrzejszego smaku, wystarczy oprószyć ją małą ilością przypraw korzennych. Ostry smak karpia złagodzi delikatny sos cytrynowy. Przed smażeniem ryby, należy ją wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Karpia najlepiej smażyć na oliwie z oliwek. Rybę podaje się polaną gęstym sosem i przyozdobioną plastrami cytryny.
Potrzebujesz:
- patelni,
- wyciskarki do soku,
- rondla.
Składniki:
- 1 duży filet z karpia,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Składniki na sos:
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 200 ml oleju z orzechów włoskich,
- 1 szalotka,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- szczypta soli,
- szczypta przyprawy curry.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyjmij karpia z lodówki i odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Dopraw rybę solą oraz pieprzem i odłóż ją na bok.
- Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy.
- Posiekaj drobno szalotkę.
- Obierz skórkę z połówki pomarańczy i pokrój ją na bardzo cienkie paski.
- Wlej sok owocowy do rondla, dodaj skórki, posiekaną szalotkę, musztardę, ocet jabłkowy, curry oraz sól.
- Do sosu cytrynowego dodaj odrobinę oliwy i gotuj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej rybę z obu stron.
- Smażonego karpia podawaj polanego sosem.
- Do dekoracji możesz użyć plastrów cytryny lub pomarańczy.
Smacznego!