Tradycyjny karp smażony na wigilię – przepis krok po kroku
W polskiej kuchni karp obecny jest już od XII wieku. Tradycyjny smażony karp na wigilię bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą, chlebem lub ziemniakami. Jest to potrawa wigilijna, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
W polskiej kuchni karp obecny jest już od XII wieku. Tradycyjny smażony karp na wigilię bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą, chlebem lub ziemniakami. Jest to potrawa wigilijna, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Najsmaczniejszy smażony karp – krok po kroku
Wskazówki:
Aby pozbyć się 'błotnego' smaku karpia, wystarczy przed przyrządzeniem moczyć go 15 minut w mleku;
Ryba smakuje najlepiej, jeśli zjesz ją od razu po usmażeniu.
Składniki:
- 1 karp,
- 5 łyżek mąki,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- pół szklanki oleju,
- cytryna,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas wykonania: 45 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Spraw karpia: umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka.
2. Natrzyj karpia przyprawami: solą i pieprzem.
3. Z cytryny wyciśnij sok i skrop nim rybę.
4. Odstaw rybę do lodówki – najlepiej na noc.
Smażenie:
5. Widelcem roztrzep jajko.
6. Obtocz karpia w jajku.
7. Wymieszaj bułkę tartą z mąką.
8. Obtocz karpia w mieszance mąki i bułki tartej, a następnie wrzuć na rozgrzany olej.
9. Smaż karpia na wolnym ogniu pod przykryciem.
10. Kiedy ryba zarumieni się z obu stron, zdejmij ją z ognia.
Smacznego!
- Uwielbiasz przyprawy korzenne? Mamy przepisy na świąteczne potrawy z goździkami!
- Jak zgrać na stole zastawę i ozdoby? Dekoracja stołu wigilijnego: co poza białym obrusem?
- Szukasz tradycyjnych receptur? Poznaj potrawy wigilijne i przepis na barszcz wigilijny.