Reklama

Potrawy wigilijne, takie jak barszcz czerwony można przyrządzić kilka dni przed wieczerzą. Barszcz wigilijny możesz zabielić lub podawać bez dodatku śmietany. W obu wersjach jest pyszny i sycący.

Reklama

Polski, tradycyjny czerwony barszcz na wigilię dla całej rodziny

Składniki:

  • kilogram buraków czerwonych,
  • pół kilograma marchewki,
  • pół korzenia selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 gramów suszonych grzybów,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 ziaren pieprzu ziarnistego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli.

Czas wykonania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby wrzuć do garnka z 0,5 litrem wody.
  • Cebulę i czosnek obierz, pokrój na pół, a następnie dodaj grzyby i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Po 20 minutach do grzybów dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  • Gotuj jeszcze około 5 minut i zdejmij grzyby z ognia.
  • Marchew, selera i pietruszkę obierz i włóż do garnka.
  • Umyj buraki, obierz ze skóry i włóż do garnka.
  • Marchew, selera, pietruszkę i buraki zalej 3 litrami wody.
  • Do wody z warzywami dolej wywar grzybowy.
  • Wywar gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
  • Przecedź barszcz przez sito.
  • Do czystego barszczu dodaj cukier i sól.

Smacznego!

Barszcz wigilijny można jeść z razowym chlebem lub – tradycyjnie – z uszkami z kapustą i grzybami.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama