Czerwony barszcz wigilijny – przepis na tradycyjne danie wigilijne
Potrawy wigilijne, takie jak barszcz czerwony można przyrządzić kilka dni przed wieczerzą. Barszcz wigilijny możesz zabielić lub podawać bez dodatku śmietany. W obu wersjach jest pyszny i sycący.
Opublikowano: wtorek, 1 grudnia 2015 23:05
Reklama
Potrawy wigilijne, takie jak barszcz czerwony można przyrządzić kilka dni przed wieczerzą. Barszcz wigilijny możesz zabielić lub podawać bez dodatku śmietany. W obu wersjach jest pyszny i sycący.
Reklama
Polski, tradycyjny czerwony barszcz na wigilię dla całej rodziny
Składniki:
- kilogram buraków czerwonych,
- pół kilograma marchewki,
- pół korzenia selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 gramów suszonych grzybów,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 5 ziaren pieprzu ziarnistego,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli.
Czas wykonania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby wrzuć do garnka z 0,5 litrem wody.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój na pół, a następnie dodaj grzyby i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Po 20 minutach do grzybów dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
- Gotuj jeszcze około 5 minut i zdejmij grzyby z ognia.
- Marchew, selera i pietruszkę obierz i włóż do garnka.
- Umyj buraki, obierz ze skóry i włóż do garnka.
- Marchew, selera, pietruszkę i buraki zalej 3 litrami wody.
- Do wody z warzywami dolej wywar grzybowy.
- Wywar gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
- Przecedź barszcz przez sito.
- Do czystego barszczu dodaj cukier i sól.
Smacznego!
Barszcz wigilijny można jeść z razowym chlebem lub – tradycyjnie – z uszkami z kapustą i grzybami.
Reklama
- Jaka ryba na Wigilię? Oto potrawy wigilijne - przepis na karpia smażonego.
- Jak zgrać na stole zastawę i ozdoby? Dekoracja stołu wigilijnego: co poza białym obrusem?
- Uwielbiasz przyprawy korzenne? Mamy przepisy na świąteczne potrawy z goździkami!
Reklama
Reklama
Reklama