Reklama

Świąteczny obiad powinien być wyjątkowy. Najlepiej, żeby składał się z dwóch dań i przystawek. Takim zestawem mogą być faszerowane jaja, barszcz biały i pieczeń cielęca. Są to tradycyjne, domowe potrawy, które z pewnością będą smakowały wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole domownikom i gościom. Przy okazji podpowiadamy, jak dobrać do nich napoje.

Reklama

Zacznijmy od aperitifu. Świetne będzie modne od kilku sezonów prosecco.

East News, mat. producenta

Wielkanocne przystawki – jaja faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo,
  • kilka puszek tuńczyka w oliwie,
  • posiekany szczypiorek,
  • majonez,
  • sól, pieprz,
  • liście sałaty.

Czas przygotowania: 20 minut; stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Jajka należy obrać i przekroić na pół, a następnie wyjąć z nich łyżeczką żółtka. Żółtka należy odłożyć do miski, w której będą mieszane inne składniki. Do miski wrzucić odsączonego tuńczyka i posiekany szczypiorek, dodać sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz należy nałożyć do wydrążonych wcześniej białek. Tak przygotowane jajka można ułożyć na liściach sałaty i podawać jako przystawkę.

Propozycja podania:

Z białym winem szczepu chardonnay. To wytrawne, białe wino wprost idealne do połączenia jajek i tuńczyka. Świetnie pasować będzie kalifornijski Dark Horse o wyczuwalnym aromacie pieczonego jabłka i brzoskwini, z nutą dębu, karmelu oraz ciemnych przypraw.

East News, mat. prasowe

Wielkanocna zupa – barszcz biały

Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • szklanka zakwasu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • sól (do smaku),
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 15 dag śmietany,
  • 25 dag białej kiełbasy,
  • ugotowane na twardo jajka (po 1 na porcję zupy).

Czas przygotowania: 60 minut; stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę należy ugotować, a następnie pokroić na kawałki. Do bulionu dolać zakwas oraz przyprawy, z wyjątkiem czosnku, i zagotować. Czosnek należy zetrzeć na tarce tuż przed zdjęciem zupy z ognia. Trochę zupy należy odlać do kubka i rozprowadzić w niej śmietanę. Po wymieszaniu śmietanę można dodać do reszty zupy. Barszcz należy podawać z kawałkami kiełbasy i jajkiem.

Danie główne na Wielkanoc – pieczeń cielęca

Składniki:

  • 1,5 kg szynki cielęcej,
  • sól,
  • 6 ząbków czosnku,
  • tymianek,
  • oregano,
  • pieprz,
  • ziemniaki.

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia; stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

Mięso należy posypać solą i obficie natrzeć czosnkiem. Następnie posypać tymiankiem, oregano i pieprzem. Mięso na dwie godziny należy zostawić w lodówce pod przykryciem.

Obierz, pokrój ziemniaki i razem z mięsem wstaw w brytfannie do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach temperaturę zmniejsz do 150 stopni Celsjusza. Mięso należy piec przez ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeśli więc przyrządzasz kawałek mięsa o wadze 2 kg, powinien on piec się przez 2 godziny.

Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój pieczeń na plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Wszystko polej sosem, który powstał podczas pieczenia.

Propozycja podania:

Z winem czerwonym - doskonałym wyborem będzie Apothic Red – to wytrawne, czerwone wino o wyjątkowej łagodności, z wyczuwalnym aromatem jagód, malin oraz wiśni, a także nutą przypraw, wanilii i kawy. Świetnie komponuje się z mięsem, ale taże świątecznymi wędlinami, albo pasztetem ze śliwką.

Świąteczny deser: cytrynowy mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • ¾ kostki zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki przegotowanej wody.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ½ szklanki cukru,
  • serek mascarpone (150 g),
  • tabliczka białej czekolady (200 g).

Czas przygotowania: 60 minut; stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę tortową przesiej przez sito.
  • Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i schłodzone masło.
  • Posiekaj nożem składniki i połącz je z żółtkami jaj oraz wodą.
  • Wyrób ciasto na jednolitą masę.
  • Formę na kruche ciasto posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż ją ciastem, nakłuwając spód formy widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz mazurek wielkanocny przez 20 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Sposób przygotowania kremu:
  • Cytryny obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  • Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
  • Po rozpuszczeniu się cukru dodaj do niego pokrojoną w plastry cytrynę i gotuj 30 minut.
  • Do wytworzonego i ostudzonego syropu cytrynowego dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wody.
  • Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Dodaj serek mascarpone oraz syrop owocowy i dokładnie wymieszaj składniki.
  • Powstały krem wyłóż na spód ciasta, a na jego wierzch ułóż całe plastry cytryny.

Mazurek wielkanocny najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Plastry cytryny przed wyłożeniem na wierzch ciasta, można odsączyć z nadmiaru syropu, np. na ręczniku papierowym.

Propozycja podania:

Gancia Asti – to świetny towarzysz deserów: ciast kruchych, bez a nawet słodkich owoców. Doskonale sprawdzi sie ze świątecznym mazurkiem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama