Masz gości? Planujesz obiad wielkanocny z przystawkami i deserem? Mamy wyjątkowe przepisy i dodatki
Masz gości? Planujesz obiad wielkanocny z przystawkami i deserem? Mamy wyjątkowe przepisy i dodatki
Świąteczny obiad powinien być wyjątkowy. Najlepiej, żeby składał się z dwóch dań i przystawek. Takim zestawem mogą być faszerowane jaja, barszcz biały i pieczeń cielęca. Są to tradycyjne, domowe potrawy, które z pewnością będą smakowały wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole domownikom i gościom. Przy okazji podpowiadamy, jak dobrać do nich napoje.
Zacznijmy od aperitifu. Świetne będzie modne od kilku sezonów prosecco.
Wielkanocne przystawki – jaja faszerowane tuńczykiem
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo,
- kilka puszek tuńczyka w oliwie,
- posiekany szczypiorek,
- majonez,
- sól, pieprz,
- liście sałaty.
Czas przygotowania: 20 minut; stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Jajka należy obrać i przekroić na pół, a następnie wyjąć z nich łyżeczką żółtka. Żółtka należy odłożyć do miski, w której będą mieszane inne składniki. Do miski wrzucić odsączonego tuńczyka i posiekany szczypiorek, dodać sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz należy nałożyć do wydrążonych wcześniej białek. Tak przygotowane jajka można ułożyć na liściach sałaty i podawać jako przystawkę.
Propozycja podania:
Z białym winem szczepu chardonnay. To wytrawne, białe wino wprost idealne do połączenia jajek i tuńczyka. Świetnie pasować będzie kalifornijski Dark Horse o wyczuwalnym aromacie pieczonego jabłka i brzoskwini, z nutą dębu, karmelu oraz ciemnych przypraw.
Wielkanocna zupa – barszcz biały
Składniki:
- 2 litry bulionu,
- szklanka zakwasu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta majeranku,
- sól (do smaku),
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki startego chrzanu,
- 15 dag śmietany,
- 25 dag białej kiełbasy,
- ugotowane na twardo jajka (po 1 na porcję zupy).
Czas przygotowania: 60 minut; stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę należy ugotować, a następnie pokroić na kawałki. Do bulionu dolać zakwas oraz przyprawy, z wyjątkiem czosnku, i zagotować. Czosnek należy zetrzeć na tarce tuż przed zdjęciem zupy z ognia. Trochę zupy należy odlać do kubka i rozprowadzić w niej śmietanę. Po wymieszaniu śmietanę można dodać do reszty zupy. Barszcz należy podawać z kawałkami kiełbasy i jajkiem.
Danie główne na Wielkanoc – pieczeń cielęca
Składniki:
- 1,5 kg szynki cielęcej,
- sól,
- 6 ząbków czosnku,
- tymianek,
- oregano,
- pieprz,
- ziemniaki.
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia; stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
Mięso należy posypać solą i obficie natrzeć czosnkiem. Następnie posypać tymiankiem, oregano i pieprzem. Mięso na dwie godziny należy zostawić w lodówce pod przykryciem.
Obierz, pokrój ziemniaki i razem z mięsem wstaw w brytfannie do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach temperaturę zmniejsz do 150 stopni Celsjusza. Mięso należy piec przez ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeśli więc przyrządzasz kawałek mięsa o wadze 2 kg, powinien on piec się przez 2 godziny.
Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój pieczeń na plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Wszystko polej sosem, który powstał podczas pieczenia.
Propozycja podania:
Z winem czerwonym - doskonałym wyborem będzie Apothic Red – to wytrawne, czerwone wino o wyjątkowej łagodności, z wyczuwalnym aromatem jagód, malin oraz wiśni, a także nutą przypraw, wanilii i kawy. Świetnie komponuje się z mięsem, ale taże świątecznymi wędlinami, albo pasztetem ze śliwką.
Świąteczny deser: cytrynowy mazurek wielkanocny z białą czekoladą
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- ¾ kostki zimnego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki przegotowanej wody.
Składniki na krem cytrynowy:
- 2 cytryny,
- ½ szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- ½ szklanki cukru,
- serek mascarpone (150 g),
- tabliczka białej czekolady (200 g).
Czas przygotowania: 60 minut; stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę tortową przesiej przez sito.
- Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i schłodzone masło.
- Posiekaj nożem składniki i połącz je z żółtkami jaj oraz wodą.
- Wyrób ciasto na jednolitą masę.
- Formę na kruche ciasto posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż ją ciastem, nakłuwając spód formy widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Piecz mazurek wielkanocny przez 20 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Sposób przygotowania kremu:
- Cytryny obierz ze skóry i pokrój w plastry.
- Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
- Po rozpuszczeniu się cukru dodaj do niego pokrojoną w plastry cytrynę i gotuj 30 minut.
- Do wytworzonego i ostudzonego syropu cytrynowego dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wody.
- Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dodaj serek mascarpone oraz syrop owocowy i dokładnie wymieszaj składniki.
- Powstały krem wyłóż na spód ciasta, a na jego wierzch ułóż całe plastry cytryny.
Mazurek wielkanocny najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Plastry cytryny przed wyłożeniem na wierzch ciasta, można odsączyć z nadmiaru syropu, np. na ręczniku papierowym.
Propozycja podania:
Gancia Asti – to świetny towarzysz deserów: ciast kruchych, bez a nawet słodkich owoców. Doskonale sprawdzi sie ze świątecznym mazurkiem.
Smacznego!