Sałatka z tuńczykiem i ryżem, sałatka warstwowa oraz tuńczyk z makaronem
Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.
Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.
Tuńczyk to doskonałe źródło białka. Zawiera też dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Nie należy jednak jeść tej ryby częściej niż 1-2 razy w tygodniu, ponieważ ma dosyć dużo rtęci.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 200 g ryżu parboiled,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 3 jaja,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 20-30 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odsącz z wody.
- Wsyp go do miski i pozostaw do ostygnięcia.
- Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź.
- Obierz jaja i pokrój je w drobną kosteczkę.
- Odsącz z zalewy tuńczyka i kukurydzę.
- Obierz cebulę i posiekaj drobno.
- Dodaj wszystkie składniki do ryżu.
- Wymieszaj całość wraz z majonezem.
- Wstaw sałatkę do lodówki na około godzinę, aby się schłodziła.
Sałatka z tuńczykiem warstwowa - przepis
Składniki:
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 6 jaj,
- 1 cebula,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 20 dag żółtego sera,
- 8 łyżek majonezu,
- szczypta soli.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, po czym pozostaw do ostygnięcia.
- Obierz jaja, oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce. Umieść je w dwóch miseczkach.
- Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
- Zetrzyj żółty ser.
- Odsącz kukurydzę i tuńczyka.
- Układaj sałatkę warstwowo: białka jaj, 1,5 puszki tuńczyka, cebula i nieco soli, 3-4 łyżki majonezu, ser żółty, 1,5 puszki tuńczyka, kukurydza, 3-4 łyżki majonezu, starte żółtka.
- Wstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Składniki:
- 250 g drobnego makaronu, np. muszelek,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 3-4 łyżki majonezu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
- Odlej wodę i pozostaw do ostygnięcia.
- Odcedź tuńczyka i kukurydzę z zalewy.
- Dodaj je makaronu.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem.
- Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem.
- Wstaw do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Smacznego!