Reklama

Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.

Reklama

Tuńczyk to doskonałe źródło białka. Zawiera też dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Nie należy jednak jeść tej ryby częściej niż 1-2 razy w tygodniu, ponieważ ma dosyć dużo rtęci.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 200 g ryżu parboiled,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3 jaja,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20-30 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odsącz z wody.
  • Wsyp go do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź.
  • Obierz jaja i pokrój je w drobną kosteczkę.
  • Odsącz z zalewy tuńczyka i kukurydzę.
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Dodaj wszystkie składniki do ryżu.
  • Wymieszaj całość wraz z majonezem.
  • Wstaw sałatkę do lodówki na około godzinę, aby się schłodziła.

Sałatka z tuńczykiem warstwowa - przepis

Składniki:

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 6 jaj,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 8 łyżek majonezu,
  • szczypta soli.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, po czym pozostaw do ostygnięcia.
  • Obierz jaja, oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce. Umieść je w dwóch miseczkach.
  • Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
  • Zetrzyj żółty ser.
  • Odsącz kukurydzę i tuńczyka.
  • Układaj sałatkę warstwowo: białka jaj, 1,5 puszki tuńczyka, cebula i nieco soli, 3-4 łyżki majonezu, ser żółty, 1,5 puszki tuńczyka, kukurydza, 3-4 łyżki majonezu, starte żółtka.
  • Wstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Składniki:

  • 250 g drobnego makaronu, np. muszelek,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
  • Odlej wodę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Odcedź tuńczyka i kukurydzę z zalewy.
  • Dodaj je makaronu.
  • Dopraw sałatkę solą i pieprzem.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem.
  • Wstaw do lodówki na około godzinę do schłodzenia.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama