Smaczne naleśniki z kaszy jaglanej podane z owocami.
©Sea Wave/Fotolia.com
Styl życia

Naleśniki i placki z kaszy jaglanej: na słodko w wersji fit i z warzywami

Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.

Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.

 

Kasza jaglana to idealna baza do naleśników i placków w wersji fit. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ważne, aby przed ugotowaniem sparzyć ją wrzątkiem. Dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku.

 

Naleśniki z kaszy jaglanej

 

Składniki:

  • 300 g (10 łyżek) ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody bądź mleka ryżowego,
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • 3-4 łyżki nierafinowanego oleju.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ostudź ugotowaną kaszę.
  • Zmiksuj ją z wodą bądź mlekiem, skrobią i olejem na gładką masę. Powinna być nieco gęstsza niż ta na zwykłe naleśniki.
  • Posmaruj patelnię niewielką ilością oleju.
  • Wylej niedużą ilość ciasta na patelnię i poruszając nią, rozprowadź.
  • Kiedy naleśnik będzie miał suchy wierzch, podważ jego brzegi i odwróć na drugą stronę.
  • Postępuj w ten sam sposób z kolejnymi, nie dodając oleju.
  • Podawaj z dżemem, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

Placki z kaszy jaglanej z warzywami

 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 mała cukinia,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • ostra papryka,
  • pieprz,
  • sól,
  • masło do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę w osolonej wodzie do miękkości.
  • Umyj cukinię i marchew.
  • Obierz wszystkie warzywa.
  • Posiekaj drobno cebulę.
  • Zetrzyj na tarce cukinię i marchew.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Podsmaż cebulę i marchew na maśle.
  • Po 5 minutach dodaj cukinię i czosnek.
  • Zalej całość 1/3 szklanki wody i duś do miękkości.
  • Włóż kaszę, warzywa, oba rodzaje mąki, jaja i przyprawy do miski. Wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wykładaj ciasto na placki i podsmaż na złoty kolor z obu stron.

 

Placki z kaszy jaglanej na słodko

 

  • Placki z kaszy jaglanej i banana

 

Składniki:

  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo,
  • 1 miękki banan,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • olej do smażenia.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj kaszę jaglaną, mąkę, jajo, banana, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
  • Smaż placki na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

 

  • Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

 

Składniki:

  • 180 g (3/4 szklanki) kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Włóż kaszę jaglaną do garnka i podpraż ją na sucho. Mieszaj często, aby się nie przypaliła. Będzie gotowa po około 3-4 minutach, kiedy jej zapach stanie się lekko orzechowy.
  • Zalej kaszę wodą, przemieszaj i odcedź.
  • Wlej 2 szklanki świeżej wody do kaszy i włóż do niej daktyle.
  • Gotuj ją pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
  • Pozostaw kaszę do ostygnięcia.
  • Wlej mleko i zblenduj.
  • Dodaj pozostałe składniki, poza jabłkami. Zmiksuj wszystko.
  • Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce, po czym dodaj do ciasta.
  • Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym olejem.

 

Smacznego!

drewniana łyża z ziarnami kaszy jaglanej
©SpaPartners/Fotolia
Styl życia
Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka
Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka to sposób na sycącą przekąskę lub kolację. Z podanych przepisów powinno wyjść około 15 placków z kaszy jaglanej i 12 faszerowanych jajek.

Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka to sposób na sycącą przekąskę lub kolację. Z podanych przepisów powinno wyjść około 15 placków z kaszy jaglanej i 12 faszerowanych jajek.   Przepis z kaszy jaglanej - placki z gruszką   Czas wykonania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwy   Potrzebujesz: blendera, miski, obieraczki lub małego nożyka, łyżki.   Składniki: 1,5 szklanki mleka, olej do smażenia, 3 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej), szczypta cukru pudru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki sody, 2 świeże gruszki.   Sposób przygotowania: 1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (mogą być nieregularne). 2. Kawałki gruszki wrzuć do miski i zalej mlekiem. Całość zmiksuj blenderem. 3. Do zmiksowanych gruszek z mlekiem dodaj trzy szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i miksuj dalej. 4. Dodaj sodę i dwa rodzaje mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 5-10 minut. 5. Na patelnię wlej olej na wysokość ok. 1,5 cm i rozgrzej go. Gdy olej zaczyna skwierczeć zmniejsz ogień, nabierz ciasto na łyżkę (powinno być dosyć gęste) i wyłóż je na patelnię. Placki smaż na złoty kolor z jednej i z drugiej strony. 6. Duży talerz wyłóż ręcznikiem papierowym i wykładaj na niego placki z kaszy jaglanej, aby dobrze obciekły z tłuszczu. 7. Zanim wyłożysz kolejną porcję placków, sprawdź czy poziom oleju jest wystarczająco wysoki. Jeżeli w trakcie smażenia ubyło dużo oleju, należy dolać świeży olej i poczekać aż się rozgrzeje i zacznie skwierczeć.     Przepis z kaszy jaglanej – faszerowane jajka   Czas wykonania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: - garnka, - noża, - miski, -...

Jak przygotować deser bezglutenowy
© noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowe desery: przepis na tiramisu, budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym i zdrowe pralinki
Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.

Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.     Desery dla osób na diecie bezglutenowej nie mogą zawierać m.in. mąki pszennej i zbóż, m.in. żyta i jęczmienia. Bazą przysmaków są wyroby mączne bez dodatku glutenu , takie jak mąka ziemniaczana lub ryżowa.  Przepis na bezglutenowe tiramisu – bezglutenowe i bezmleczne  Składniki na biszkopt: 3 jaja, 3 łyżki mąki bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 75 g cukru, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.   Składniki na krem: ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego , 100 ml śmietanki roślinnej, np. migdałowej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.   Pozostałe składniki: 4-5 łyżek amaretto, 1 filiżanka espresso , kakao do posypania na kolejne warstwy deseru.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: 30 minut na przyrządzenie i kilka godzin na schłodzenie deseru Sposób przygotowania: Wymieszaj kaszę jaglaną, ekstrakt waniliowy, połowę cukru i śmietankę, a następnie zmiksuj je na krem. Wstaw masę do lodówki. Odlej z puszki mleka kokosowego wodę. Przełóż stałą część mleka do miski i ubij jak bitą śmietanę. Wymieszaj ją z kremem i ubijaj całość jeszcze przez chwilę. Masa do tiramisu jest gotowa. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do nich resztę cukru i żółtka.  Wymieszaj mąkę i sodę, a następnie dodaj je do jajek.  Połącz powyższe składniki, mieszając delikatnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią...

Wegański pasztet podany na drewnianej tacy.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie pasztety na Wielkanoc: pasztet z soczewicy i pasztet z białej fasoli
Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.

Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.   Wielkanocny pasztet można z łatwością przygotować z roślinnych składników. Wypiek z soczewicy warto wzbogacić np. o żurawinę lub suszone śliwki. Natomiast wegański pasztet z fasoli przyrządza się zarówno z jej białej, jak i czerwonej odmiany.   Wegański pasztet z soczewicy   Składniki: 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy, 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej , 2 cebule, 10 suszonych śliwek, 100 ml oleju, 2 liście laurowe, ¾ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cząbru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej do smażenia.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz i pokrój cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj do niej liście laurowe. Kiedy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawy. Zmiksuj soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, olej i przyprawy. Przełóż ¾ masy do formy na pasztet i ułóż na niej suszone śliwki . Wylej na nie pozostałą część masy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.   Wegański pasztet z fasoli   Składniki: 2 puszki białej fasoli lub 480 g (4 szklanki) ugotowanej fasoli, 100 g (¾ szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej, 1 jabłko lub 1 gruszka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 50 ml oleju, 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczka octu winnego , 100 g...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner