Reklama

Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.

Reklama

Kasza jaglana to idealna baza do naleśników i placków w wersji fit. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ważne, aby przed ugotowaniem sparzyć ją wrzątkiem. Dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 300 g (10 łyżek) ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody bądź mleka ryżowego,
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • 3-4 łyżki nierafinowanego oleju.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ostudź ugotowaną kaszę.
  • Zmiksuj ją z wodą bądź mlekiem, skrobią i olejem na gładką masę. Powinna być nieco gęstsza niż ta na zwykłe naleśniki.
  • Posmaruj patelnię niewielką ilością oleju.
  • Wylej niedużą ilość ciasta na patelnię i poruszając nią, rozprowadź.
  • Kiedy naleśnik będzie miał suchy wierzch, podważ jego brzegi i odwróć na drugą stronę.
  • Postępuj w ten sam sposób z kolejnymi, nie dodając oleju.
  • Podawaj z dżemem, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Placki z kaszy jaglanej z warzywami

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 mała cukinia,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • ostra papryka,
  • pieprz,
  • sól,
  • masło do smażenia.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę w osolonej wodzie do miękkości.
  • Umyj cukinię i marchew.
  • Obierz wszystkie warzywa.
  • Posiekaj drobno cebulę.
  • Zetrzyj na tarce cukinię i marchew.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Podsmaż cebulę i marchew na maśle.
  • Po 5 minutach dodaj cukinię i czosnek.
  • Zalej całość 1/3 szklanki wody i duś do miękkości.
  • Włóż kaszę, warzywa, oba rodzaje mąki, jaja i przyprawy do miski. Wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wykładaj ciasto na placki i podsmaż na złoty kolor z obu stron.

Placki z kaszy jaglanej na słodko

  • Placki z kaszy jaglanej i banana

Składniki:

  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo,
  • 1 miękki banan,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj kaszę jaglaną, mąkę, jajo, banana, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
  • Smaż placki na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

  • Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Składniki:

  • 180 g (3/4 szklanki) kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Włóż kaszę jaglaną do garnka i podpraż ją na sucho. Mieszaj często, aby się nie przypaliła. Będzie gotowa po około 3-4 minutach, kiedy jej zapach stanie się lekko orzechowy.
  • Zalej kaszę wodą, przemieszaj i odcedź.
  • Wlej 2 szklanki świeżej wody do kaszy i włóż do niej daktyle.
  • Gotuj ją pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
  • Pozostaw kaszę do ostygnięcia.
  • Wlej mleko i zblenduj.
  • Dodaj pozostałe składniki, poza jabłkami. Zmiksuj wszystko.
  • Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce, po czym dodaj do ciasta.
  • Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym olejem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama