Naleśniki i placki z kaszy jaglanej: na słodko w wersji fit i z warzywami
Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.
Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.
Kasza jaglana to idealna baza do naleśników i placków w wersji fit. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ważne, aby przed ugotowaniem sparzyć ją wrzątkiem. Dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku.
Naleśniki z kaszy jaglanej
Składniki:
- 300 g (10 łyżek) ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wody bądź mleka ryżowego,
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej,
- 3-4 łyżki nierafinowanego oleju.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ostudź ugotowaną kaszę.
- Zmiksuj ją z wodą bądź mlekiem, skrobią i olejem na gładką masę. Powinna być nieco gęstsza niż ta na zwykłe naleśniki.
- Posmaruj patelnię niewielką ilością oleju.
- Wylej niedużą ilość ciasta na patelnię i poruszając nią, rozprowadź.
- Kiedy naleśnik będzie miał suchy wierzch, podważ jego brzegi i odwróć na drugą stronę.
- Postępuj w ten sam sposób z kolejnymi, nie dodając oleju.
- Podawaj z dżemem, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Placki z kaszy jaglanej z warzywami
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 mała cukinia,
- 1-2 ząbki czosnku,
- ostra papryka,
- pieprz,
- sól,
- masło do smażenia.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę w osolonej wodzie do miękkości.
- Umyj cukinię i marchew.
- Obierz wszystkie warzywa.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Zetrzyj na tarce cukinię i marchew.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Podsmaż cebulę i marchew na maśle.
- Po 5 minutach dodaj cukinię i czosnek.
- Zalej całość 1/3 szklanki wody i duś do miękkości.
- Włóż kaszę, warzywa, oba rodzaje mąki, jaja i przyprawy do miski. Wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Wykładaj ciasto na placki i podsmaż na złoty kolor z obu stron.
Placki z kaszy jaglanej na słodko
- Placki z kaszy jaglanej i banana
Składniki:
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajo,
- 1 miękki banan,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj kaszę jaglaną, mąkę, jajo, banana, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
- Smaż placki na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
- Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem
Składniki:
- 180 g (3/4 szklanki) kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 jabłka,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: około 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Włóż kaszę jaglaną do garnka i podpraż ją na sucho. Mieszaj często, aby się nie przypaliła. Będzie gotowa po około 3-4 minutach, kiedy jej zapach stanie się lekko orzechowy.
- Zalej kaszę wodą, przemieszaj i odcedź.
- Wlej 2 szklanki świeżej wody do kaszy i włóż do niej daktyle.
- Gotuj ją pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
- Pozostaw kaszę do ostygnięcia.
- Wlej mleko i zblenduj.
- Dodaj pozostałe składniki, poza jabłkami. Zmiksuj wszystko.
- Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce, po czym dodaj do ciasta.
- Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym olejem.
Smacznego!