Domek z piernika z lukrem
©jfunk/Fotolia.com
Styl życia

Piernik do jedzenia i dekoracji. Sposoby na smaczne ozdoby bożonarodzeniowe z piernika

Ozdoby bożonarodzeniowe z piernika ładnie wyglądają i doskonale smakują. Podstawą ich przygotowania jest odpowiednio doprawione, wycięte i upieczone ciasto. Na świątecznym stole możesz postawić piernikową choinkę lub słodką chatkę.

Ozdoby bożonarodzeniowe z piernika ładnie wyglądają i doskonale smakują. Podstawą ich przygotowania jest odpowiednio doprawione, wycięte i upieczone ciasto. Na świątecznym stole możesz postawić piernikową choinkę lub słodką chatkę.

 

Dekoracje z piernika świetnie sprawdzą się jako gwiazdkowe prezenty. Osoba, która otrzyma słodką ozdobę na pewno doceni fakt, że upominek został przygotowany własnoręcznie.

Kasia gotuje z Polki.pl: kluski z makiem

Jak przygotować ciasto na piernik?

Podstawą każdej ozdoby piernikowej jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Powinno być aromatyczne i twarde. Dzięki temu piernik będzie ładnie pachniał, dobrze smakował i nie rozpadnie się zbyt szybko.

 

Składniki (na jedną piernikową chatkę lub choinkę):

  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 250 gramów mąki żytniej,
  • 150 gramów masła lub margaryny,
  • 150 gramów miodu,
  • 30 gramów kakao,
  • 2 żółtka jaj,
  • po łyżeczce cynamonu, kardamonu i imbiru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

 

Składniki na lukier:

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj sodę.
  • Masło roztop w rondlu i połącz z miodem, kakao, jajami oraz przyprawami.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Zagnieć ciasto, a następnie je rozwałkuj.
  • Z masy wytnij odpowiednie kształty.
  • Pierniki piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut.
  • Białka jaj dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.

 

Dobra rada: Piernik będzie smaczniejszy, jeśli przed rozwałkowaniem włożysz go do lodówki na pół godziny.

 

Smacznego!

Choinka z piernika z lukrem i kolorowymi kulkami

Choinka z piernika jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że z ciasta wytniesz około 10 pierników o takim samym wzorze, lecz różnej wielkości. Najlepiej sprawdzi się foremka w kształcie koła, kwiatka lub gwiazdy. Upieczone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Następnie największe z nich posmaruj świeżym lukrem i przykryj kolejnym piernikiem, nieco mniejszym (zobacz). Cały wypiek posmaruj pozostałym lukrem i obsyp kolorowymi kulkami jadalnymi. Kupisz je w sklepach spożywczych. Choinkę możesz udekorować również drażetkami lub rodzynkami i żurawiną, które będą świetnie imitowały bombki.

Piernikowa chatka nie tylko dla dzieci

Piernikowa chatka zrobi wrażenie na twoich gościach. Do jej przygotowania potrzebujesz formy do ciasta w kształcie domku, a także lukru, roztopionej czekolady, płatków migdałowych i bakalii. Za pomocą foremki wytnij z ciasta 4 ściany i dach, opcjonalnie możesz też przygotować podłogę, komin, okiennice oraz inne elementy (zobacz). Dzięki specjalnej formie wszystkie części domu będą dopasowane wielkością. Następnie upiecz piernik. Gdy ciasto wystygnie, ściany i dach sklej za pomocą świeżo rozrobionego lukru, tuż przy ich szczytach. Powstałą chatkę udekoruj płatkami migdałów, roztopioną czekoladą i bakaliami. Wokół drzwi, okien i komina możesz rozprowadzić lukier w pisaku. Kupisz go w sklepie spożywczym. 


Choinka z piernika
© Irochka/Fotolia.com
Styl życia
Pierniczki połączone lukrem – słodka choinka
Idealną dekoracją na święta jest choinka z piernika. Słodkie i pachnące korzennie drzewka mogą być ozdobą przez cały okres świąteczny, ponieważ piernik długo zachowuje świeżość. Do wykonania własnoręcznie choinki z piernika potrzebujemy ciasteczek i lukru.

Idealną dekoracją na święta jest choinka z piernika. Słodkie i pachnące korzennie drzewka mogą być ozdobą przez cały okres świąteczny, ponieważ piernik długo zachowuje świeżość. Do wykonania własnoręcznie choinki z piernika potrzebujemy ciasteczek i lukru. Piernikowe „gałązki” – pieczemy ciasteczka Do zrobienia kolejnych warstw choinki z pierników potrzebujemy ciasteczek w tym samym kształcie i różnych rozmiarach. Przydadzą się foremki do wykrawania w kształcie np. kwiatków czy gwiazdek. Do przygotowania ciasteczek wykorzystamy: ½ kg mąki, ½ szklanki miodu , 1 szklankę cukru pudru, 120 gramów masła, 1 jajo, 2 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy korzennej, 2 łyżeczki kakao. Masło i miód rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do nich kakao oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, a następnie zdejmujemy z ognia do przestudzenia. Do mąki wbijamy jajko i dodajemy sodę oraz przyprawę do pierników. Następnie dodajemy ostudzoną miksturę z masłem i miodem. Ciasto musimy dokładnie wymieszać i zagnieść. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym dzielimy je na mniejsze części i rozwałkowujemy na 3-4 milimetry. Wycinamy ciasteczka – musimy pamiętać, by wykroić tyle ciastek w poszczególnych rozmiarach, żeby wystarczyło ich na złożenie choinek . Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 7-8 minut. Łączenie pierników lukrem – robimy choinkę Kiedy ciasteczka ostygną, przygotowujemy lukier, przy pomocy którego połączymy poszczególne warstwy choinki z pierników. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek i pod koniec ubijania dodajemy porcjami 2 szklanki cukru pudru. Ubijamy jeszcze przez chwilę, aż cukier dobrze połączy się z białkami. Największe ciasteczko smarujemy lukrem i...

Na stole leży bardzo dużo kolorowych pierniczków do jedzenia w różnych kształtach.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Jak przygotować twarde pierniczki na choinkę? Przepis na ciemne i jasne pierniczki ozdobne
Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.

Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.   Pierniki powstały w średniowieczu na terenach dzisiejszej Holandii. W Polsce uchodzą za tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy . Jakie powinny być pierniczki na choinkę? Pierniki na choinkę stanowią niskobudżetową i efektowną ozdobę świąteczną . Pieczenie ich razem z dziećmi to świetna zabawa dla całej rodziny i dobry pretekst do przedświątecznych spotkań towarzyskich. Ciastka upieczesz tak samo, jak te do jedzenia. Ważne jednak, by pierniki na choinkę były: twarde – dzięki temu nie będą się kruszyć i zachowają swój kształt przez kilka tygodni. Pierniki staną się twardsze dzięki zawartości dużej ilości mąki; wycięte w interesujące wzory – w ten sposób zyskają ładny i ciekawy kształt. Na choince zawieś ciastka wycięte w serca, dzwonki, precle, koła, romby czy gwiazdy. Każde z nich powinno mieć dziurkę, przez którą przełożysz nitkę lub cienki sznurek; bogato ozdobione lukrem – pierniki po upieczeniu nie wyglądają zbyt interesująco. Uroku dodadzą im dekoracje z różnych kolorów lukru.   Część choinkowych pierników możesz schować do pudełka i jeść przez kolejne tygodnie. Resztę powieś na choince. Te ciastka nie nadają się już do jedzenia, gdyż zostają oblepione przez brud, kurz i drobnoustroje. Jeśli pierniki przetrwają sezon, przetrzymaj je na kolejne Boże Narodzenie . W ten sposób w przyszłym roku zaoszczędzisz czas na tworzenie ozdób choinkowych. Szybkie pierniczki na choinkę Pierniczki na choinkę możesz przygotować już w pół godziny. Te z dodatkiem kakao będą...

Świąteczne pierniczki ozdobione kolorowym lukrem
©haveseen/Fotolia.com
Styl życia
Dekorowanie pierników lukrem królewskim, roztopioną czekoladą, jadalnym brokatem, barwnikami i kulkami
Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.

Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.   Ozdobione pierniki cieszą oko i stanowią świetną dekorację na Boże Narodzenie . Ciastka możesz powiesić na choince. Lukier królewski, czyli prosty sposób na dekorację pierników Lukier królewski jest prosty w wykonaniu. Jego biały kolor doskonale imituje śnieg.   Składniki: 100 gramów cukru pudru, 2 białka jaj, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny.   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Całość zblenduj na gładką masę. Lukier nakładaj na pierniki.   Dobra rada: Lukier przygotuj bezpośrednio przed zdobieniem pierników. Masa po pewnym czasie zastyga. Pierniki ozdobione roztopioną czekoladą Pierniki z czekoladą to pomysł na słodką przekąskę . Do dekoracji użyj gotowej, sklepowej masy bądź rozpuszczonej tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej albo białej). Możesz również samodzielnie stworzyć polewę.   Składniki: 100 gramów masła lub margaryny (pół kostki), 100 gramów cukru pudru, 5 łyżek tłustego mleka, 3 łyżki kakao.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu rozpuść masło i mleko. Dodaj cukier puder i kakao. Całość dokładnie wymieszaj. Ciepłą masą posmaruj pierniczki. Ciastka możesz również całkowicie zamoczyć w czekoladzie. Zrób to, zanim czekolada zastygnie.   Dobra rada: Polewa czekoladowa będzie bardziej błyszcząca, jeśli...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik