Gofry na słono, podane z pomidorkami koktajlowymi.
©fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia

Gofry z cukinią, marchewką, serem Rubin i bakłażanem oraz z kurczakiem– przepisy

Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, mleka, jaj i niekiedy masła. Można dodać też wody gazowanej, aby były bardziej chrupiące. Ich upieczenie trwa maksymalnie 15 minut, w zależności od mocy gofrownicy.

Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, mleka, jaj i niekiedy masła. Można dodać też wody gazowanej, aby były bardziej chrupiące. Ich upieczenie trwa maksymalnie 15 minut, w zależności od mocy gofrownicy.

 

Gofry są najczęściej podawane na słodko: z owocami, bitą śmietaną, dżemem i posypkami. Warto spróbować też obiadowej wersji tego przysmaku. Wytrawne gofry można serwować z dodatkiem warzyw, mięs i serów. Warto dodać do nich także pestki, np. dyni.

 

Gofry z cukinią i marchewką

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 3 jaja,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do wysmarowania gofrownicy.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 1 godziny

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz warzywa.
  • Zetrzyj je na tarce: marchewkę drobno, a cukinię na najgrubszych oczkach.
  • Pozostaw warzywa na sitku, by odsączyły się z soku.
  • Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu. Uważaj, by ich nie przypalić.
  • Ubij mikserem masło i jaja na puszystą masę.
  • Nie przerywaj miksowania i dodawaj naprzemiennie łyżkę stołową mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz wody gazowanej.
  • Dopraw masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Zmiksuj wszystkie składniki.
  • Odstaw ciasto na pół godziny.
  • Po upływie tego czasu zetrzyj cebulę na najmniejszych oczkach tarki i dodaj ją do ciasta.
  • Wrzuć warzywa i uprażone pestki słonecznika.
  • Wymieszaj całość.
  • Nasmaruj gofrownicę olejem.
  • Upiecz gofry. Powinny być złotobrązowe.

 

Gofry warzywne z serem Rubin

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kawałek startego sera Rubin,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • 1 pomidor,
  • 1 bakłażan,
  • mieszanka kiełków na patelnię,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki oleju.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodaj do nich mleko, olej i żółtka jaj.
  • Ubij białka na sztywną pianę, a następnie wymieszaj ją delikatnie z ciastem.
  • Wylewaj je do gofrownicy i piecz gofry na lekko rumiany kolor.
  • Umyj warzywa. Wszystkie oprócz bakłażana pokrój w kostkę.
  • Pokrój bakłażana w plastry, posyp go solą i pieprzem.
  • Zgrilluj warzywo.
  • Serwuj gofry z położonymi na nie warzywami oraz startym serem.

 

Gofry z kurczakiem i warzywami

 

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 jajo,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ piersi z kurczaka,
  • papryka,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • garść startego sera żółtego,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • niecała łyżka oleju.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20-30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, mleko, masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  • Powstałe ciasto wylewaj do gofrownicy i upiecz w niej gofry.
  • Opłucz warzywa i pokrój je.
  • Umyj kurczaka i usuń z niego błonki.
  • Obtocz mięso w mące, a następnie w mleku.
  • Posól kurczaka i posyp go pieprzem.
  • Obtocz go w bułce tartej i usmaż na oleju.
  • Posyp mięso serem, kiedy będzie gotowe.
  • Ułóż go na gofrach razem z warzywami.

 

Smacznego!

Robienie gofrów porcjami w gofrownicy
©gkrphoto/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić ciasto na pyszne gofry? Trzy propozycje smacznych i sycących gofrów na słono
Gofry na słono robi się z kilku podstawowych składników (mąka, jaja, mleko, margaryna, przyprawy). Doskonale smakują z dodatkiem sera i szynki lub z pastą z awokado. Podaje się je z ketchupem lub salsą domowej roboty.

Gofry na słono robi się z kilku podstawowych składników (mąka, jaja, mleko, margaryna, przyprawy). Doskonale smakują z dodatkiem sera i szynki lub z pastą z awokado. Podaje się je z ketchupem lub salsą domowej roboty. Gofry są rodzajem pulchnego wafla, który robi się w gofrownicy . Mają charakterystyczny kształt prostokąta, kwadratu lub serca z kratownicą. Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, jaja, mleka, margaryny lub masła. Gofry najczęściej podaje się na słodko z bitą śmietaną , ale przysmakiem są również te serwowane na słono. Przepis na gofry z szynką i serem Składniki (na 4 porcje): 300 gramów mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej. 500 mililitrów mleka, 25 gramów świeżych drożdży, 100 gramów masła, 2 jaja, 100 gramów szynki, ½ papryki, 80 gramów żółtego sera, świeży szczypiorek, chili.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (cukier, sól, sodę oczyszczoną). Wymieszaj. W garnku na małym ogniu podgrzej lekko mleko – maksymalnie do 40 stopni. Mieszając mikserem na małych obrotach, rozpuść w nim masło. Następnie dodaj pokruszone drożdże i jaja . Wymieszaj. Zawartość garnka wlewaj powoli do maki i pozostałych składników. Całość jednocześnie miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie kontynuuj miksowanie przez 2 minuty. Otrzymane ciasto nakryj ściereczką i odstaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki. Do gotowego ciasta dodaj starty ser, drobno pokrojoną szynkę, paprykę, szczypiorek oraz chili. Całość wymieszaj. Masę wykładaj na rozgrzaną gofrownicę . Przepis na gofry a’la pizza Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka mąki, 1 duże jajo,...

Gofry na desce z dekoracją z owoców
©karandaev/Fotolia
Styl życia
Przepis na gofry kokosowe bez glutenu i cukru z lekką masą jogurtową
Gofry, czyli chrupkie wafle robione w gofrownicy, w wersji bez glutenu przyrządza się z mąki kokosowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, dzięki czemu deser jest mniej kaloryczny.

Gofry, czyli chrupkie wafle robione w gofrownicy, w wersji bez glutenu przyrządza się z mąki kokosowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, dzięki czemu deser jest mniej kaloryczny.   Olej dodany do ciasta, powoduje, że gofry nie będą przywierały do gofrownicy. Warto jednak, przed nałożeniem pierwszej porcji, taflę posmarować dodatkowo odrobiną oleju lub masła kokosowego.   Potrzebujesz: gofrownicy, 4 średniej wielkości misek, miksera.   Składniki (na 6 porcji): 5 jajek, 5 łyżek mleka kokosowego , 4 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu), 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy, 1 łyżeczka wiórków kokosowych , szczypta cynamonu, szczypta soli.   Składniki na masę jogurtową: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (125 gramów), 1 łyżeczka ksylitolu.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Oddziel żółtka od jajek. Do miski dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy oraz cynamon i wymieszaj łyżką. W drugiej misce zmiksuj ze sobą żółtka, mleko kokosowe i olej. Dodaj składniki do naczynia z mąką i całość dokładnie wymieszaj. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę . Rozgrzej gofrownicę. Białka połącz z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej na gofrownicę dużą łyżką, tak by nie wypływało z urządzenia. Piecz, aż gofry się zarumienią. Wafle odstaw na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Jogurt naturalny z cukrem miksuj około 3 minut. Kremem jogurtowym posmaruj gofry. Podawaj posypane po wierzchu wiórkami kokosowymi.  ...

gofry z truskawkami
©almaje/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej i ciecierzycy
Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej i ciecierzycy

Ciasto na gofry można przygotować z mąki, proszku do pieczenia, soku z cytryny lub octu jabłkowego oraz przypraw. Można użyć np. cukru trzcinowego, soli, a także czosnku i chili w proszku. Do gofrów z mąki z ciecierzycy warto dodać mielone siemię lniane.   Gofry to pyszny deser , który można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Ciasto powinno być dość gęste. Należy dodać do niego proszek do pieczenia, aby były puszyste. Warto wiedzieć, że dłuższe pieczenie gofrów sprawia, że są bardziej chrupiące. Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego, 1 szklanka i 2 łyżki mleka roślinnego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szklanki aquafaby (wody z ciecierzycy w puszce), 3 łyżki oleju roślinnego , 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu.   Czas przygotowania: około 20-30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, sok z cytryny bądź ocet, mleko roślinne, proszek do pieczenia i sól. Ciasto powinno być gęste i lepkie. Ubij mikserem aquafabę na sztywną pianę. Zajmie to około 4-6 minut. Do piany dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując przez 1 minutę. Następnie wlewaj do piany po łyżce oleju i miksuj przez następną minutę. Pod sam koniec dodawaj po łyżce ciasta, ubijając całość na niskich obrotach dotąd, aż wszystkie składniki połączą się w gładką i puszystą masę. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją niewielką ilością oleju i wkładaj do niej porcje ciasta. Usmaż gofry na złoto. Podawaj je z ulubionymi składnikami: owocami, orzechami i bakaliami, syropem klonowym bądź w wersji słonej: z warzywami, sosem pomidorowym i wegańskim...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner