Reklama

Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, mleka, jaj i niekiedy masła. Można dodać też wody gazowanej, aby były bardziej chrupiące. Ich upieczenie trwa maksymalnie 15 minut, w zależności od mocy gofrownicy.

Reklama

Gofry są najczęściej podawane na słodko: z owocami, bitą śmietaną, dżemem i posypkami. Warto spróbować też obiadowej wersji tego przysmaku. Wytrawne gofry można serwować z dodatkiem warzyw, mięs i serów. Warto dodać do nich także pestki, np. dyni.

Gofry z cukinią i marchewką

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 3 jaja,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do wysmarowania gofrownicy.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 1 godziny

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz warzywa.
  • Zetrzyj je na tarce: marchewkę drobno, a cukinię na najgrubszych oczkach.
  • Pozostaw warzywa na sitku, by odsączyły się z soku.
  • Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu. Uważaj, by ich nie przypalić.
  • Ubij mikserem masło i jaja na puszystą masę.
  • Nie przerywaj miksowania i dodawaj naprzemiennie łyżkę stołową mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz wody gazowanej.
  • Dopraw masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Zmiksuj wszystkie składniki.
  • Odstaw ciasto na pół godziny.
  • Po upływie tego czasu zetrzyj cebulę na najmniejszych oczkach tarki i dodaj ją do ciasta.
  • Wrzuć warzywa i uprażone pestki słonecznika.
  • Wymieszaj całość.
  • Nasmaruj gofrownicę olejem.
  • Upiecz gofry. Powinny być złotobrązowe.

Gofry warzywne z serem Rubin

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kawałek startego sera Rubin,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • 1 pomidor,
  • 1 bakłażan,
  • mieszanka kiełków na patelnię,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki oleju.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodaj do nich mleko, olej i żółtka jaj.
  • Ubij białka na sztywną pianę, a następnie wymieszaj ją delikatnie z ciastem.
  • Wylewaj je do gofrownicy i piecz gofry na lekko rumiany kolor.
  • Umyj warzywa. Wszystkie oprócz bakłażana pokrój w kostkę.
  • Pokrój bakłażana w plastry, posyp go solą i pieprzem.
  • Zgrilluj warzywo.
  • Serwuj gofry z położonymi na nie warzywami oraz startym serem.

Gofry z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 jajo,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ piersi z kurczaka,
  • papryka,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • garść startego sera żółtego,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • niecała łyżka oleju.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20-30 minut

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, mleko, masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  • Powstałe ciasto wylewaj do gofrownicy i upiecz w niej gofry.
  • Opłucz warzywa i pokrój je.
  • Umyj kurczaka i usuń z niego błonki.
  • Obtocz mięso w mące, a następnie w mleku.
  • Posól kurczaka i posyp go pieprzem.
  • Obtocz go w bułce tartej i usmaż na oleju.
  • Posyp mięso serem, kiedy będzie gotowe.
  • Ułóż go na gofrach razem z warzywami.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama