Gofry z cukinią, marchewką, serem Rubin i bakłażanem oraz z kurczakiem– przepisy
Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, mleka, jaj i niekiedy masła. Można dodać też wody gazowanej, aby były bardziej chrupiące. Ich upieczenie trwa maksymalnie 15 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, mleka, jaj i niekiedy masła. Można dodać też wody gazowanej, aby były bardziej chrupiące. Ich upieczenie trwa maksymalnie 15 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
Gofry są najczęściej podawane na słodko: z owocami, bitą śmietaną, dżemem i posypkami. Warto spróbować też obiadowej wersji tego przysmaku. Wytrawne gofry można serwować z dodatkiem warzyw, mięs i serów. Warto dodać do nich także pestki, np. dyni.
Gofry z cukinią i marchewką
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki,
- 120 g miękkiego masła,
- 3 jaja,
- 200 ml wody gazowanej,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do wysmarowania gofrownicy.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 1 godziny
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz warzywa.
- Zetrzyj je na tarce: marchewkę drobno, a cukinię na najgrubszych oczkach.
- Pozostaw warzywa na sitku, by odsączyły się z soku.
- Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu. Uważaj, by ich nie przypalić.
- Ubij mikserem masło i jaja na puszystą masę.
- Nie przerywaj miksowania i dodawaj naprzemiennie łyżkę stołową mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz wody gazowanej.
- Dopraw masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Zmiksuj wszystkie składniki.
- Odstaw ciasto na pół godziny.
- Po upływie tego czasu zetrzyj cebulę na najmniejszych oczkach tarki i dodaj ją do ciasta.
- Wrzuć warzywa i uprażone pestki słonecznika.
- Wymieszaj całość.
- Nasmaruj gofrownicę olejem.
- Upiecz gofry. Powinny być złotobrązowe.
Gofry warzywne z serem Rubin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kawałek startego sera Rubin,
- 3-4 rzodkiewki,
- 1 pomidor,
- 1 bakłażan,
- mieszanka kiełków na patelnię,
- szczypta soli,
- 4 łyżki oleju.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj do nich mleko, olej i żółtka jaj.
- Ubij białka na sztywną pianę, a następnie wymieszaj ją delikatnie z ciastem.
- Wylewaj je do gofrownicy i piecz gofry na lekko rumiany kolor.
- Umyj warzywa. Wszystkie oprócz bakłażana pokrój w kostkę.
- Pokrój bakłażana w plastry, posyp go solą i pieprzem.
- Zgrilluj warzywo.
- Serwuj gofry z położonymi na nie warzywami oraz startym serem.
Gofry z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 jajo,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ piersi z kurczaka,
- papryka,
- pomidor,
- szczypiorek,
- garść startego sera żółtego,
- ½ szklanki bułki tartej,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- szczypta pieprzu,
- niecała łyżka oleju.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, mleko, masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Powstałe ciasto wylewaj do gofrownicy i upiecz w niej gofry.
- Opłucz warzywa i pokrój je.
- Umyj kurczaka i usuń z niego błonki.
- Obtocz mięso w mące, a następnie w mleku.
- Posól kurczaka i posyp go pieprzem.
- Obtocz go w bułce tartej i usmaż na oleju.
- Posyp mięso serem, kiedy będzie gotowe.
- Ułóż go na gofrach razem z warzywami.
Smacznego!