Pampuchy na parze na słodko i słono – przepisy na parowce z sosem truskawkowym i pieczarkowym
Pampuchy (inaczej parowce, buchty) to rodzaj pyz z drożdżowego ciasta, które gotuje się na parze. Możne je przygotowywać na słodko, np. z sosem truskawkowym, lub wytrawnie – z grzybowym dressingiem.
Pampuchy (inaczej parowce, buchty) to rodzaj pyz z drożdżowego ciasta, które gotuje się na parze. Możne je przygotowywać na słodko, np. z sosem truskawkowym, lub wytrawnie – z grzybowym dressingiem.
Kluski na parze z sosem pieczarkowym najlepiej smakują podane z pieczonym mięsem lub kotletami mielonymi. Słodkie pampuchy można posypać świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami, jagodami, kawałkami brzoskwiń, bananów czy kiwi.
Przepis na pampuchy na parze z sosem truskawkowym
Słodkie parowce smakiem przypominają dzieciństwo. Potrawę w szczególności lubią dzieci. Pampuchy można podać na obiad lub kolację. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale na zimno są równie apetyczne.
Potrzebujesz:
- sita,
- stolnicy,
- blendera,
- 2 misek,
- małego rondla,
- parowaru lub garnka z nakładką do parowania,
- ścierki kuchennej,
- szklanki.
Składniki (na 15 sztuk):
- 1/2 opakowania mąki pszennej (500 gramów),
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 opakowania drożdży w kostce (50 gramów),
- 3 jajka,
- 3 łyżki masła roślinnego,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru.
Składniki na sos do pampuchów:
- 15 dojrzałych truskawek,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 5 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i podgrzane (ale nie gorące) mleko.
- Wymieszaj dokładnie całość i odstaw na 15 minut.
- W małym rondlu rozpuść masło.
- Do drugiej miski przesiej pozostałą mąkę, dosyp soli i wbij jajka.
- Przelej drożdże i zagniataj ciasto.
- Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj całość, aż do uzyskania elastycznej konsystencji (jeżeli ciasto będzie za rzadkie – dodaj trochę mąki).
- Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Posyp stolnicę odrobiną mąki i delikatnie rozciągnij na niej ciasto.
- Za pomocą szklanki wycinaj koła i uformuj z nich kulki.
- Włóż pampuchy do parowaru na 15 minut.
- Truskawki umyj i obierz ze szypułek.
- Dodaj cukier łyżkę cukru pudru i 5 łyżek jogurtu.
- Całość blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Pampuchy podawaj na ciepło polane sosem truskawkowym.
Smacznego!
Przepis na parowce z sosem pieczarkowym
Parowce na słono przygotowuje się w identyczny sposób, jak w wersji na słodko. Należy jedynie użyć tylko 1/2 łyżki cukru lub całkowicie z niego zrezygnować.
Potrzebujesz:
- patelni,
- wyciskarki do czosnku.
Składniki:
- 350 gramów pieczarek,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła roślinnego,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 5 gałązek świeżej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy warzywo się zeszkli, włóż na patelnię pieczarki.
- Smaż całość około 10 minut, aż grzyby zarumienią się.
- Dodaj sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Wlej jogurt naturalny i smaż wszystko około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
- Jeszcze ciepłym sosem polewaj parowce i od razu podawaj.
Smacznego!