Reklama

Pampuchy (inaczej parowce, buchty) to rodzaj pyz z drożdżowego ciasta, które gotuje się na parze. Możne je przygotowywać na słodko, np. z sosem truskawkowym, lub wytrawnie – z grzybowym dressingiem.

Reklama

Kluski na parze z sosem pieczarkowym najlepiej smakują podane z pieczonym mięsem lub kotletami mielonymi. Słodkie pampuchy można posypać świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami, jagodami, kawałkami brzoskwiń, bananów czy kiwi.

Przepis na pampuchy na parze z sosem truskawkowym

Słodkie parowce smakiem przypominają dzieciństwo. Potrawę w szczególności lubią dzieci. Pampuchy można podać na obiad lub kolację. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale na zimno są równie apetyczne.

Potrzebujesz:

  • sita,
  • stolnicy,
  • blendera,
  • 2 misek,
  • małego rondla,
  • parowaru lub garnka z nakładką do parowania,
  • ścierki kuchennej,
  • szklanki.

Składniki (na 15 sztuk):

  • 1/2 opakowania mąki pszennej (500 gramów),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 opakowania drożdży w kostce (50 gramów),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki masła roślinnego,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru.

Składniki na sos do pampuchów:

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Do miski włóż pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i podgrzane (ale nie gorące) mleko.
  • Wymieszaj dokładnie całość i odstaw na 15 minut.
  • W małym rondlu rozpuść masło.
  • Do drugiej miski przesiej pozostałą mąkę, dosyp soli i wbij jajka.
  • Przelej drożdże i zagniataj ciasto.
  • Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj całość, aż do uzyskania elastycznej konsystencji (jeżeli ciasto będzie za rzadkie – dodaj trochę mąki).
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Posyp stolnicę odrobiną mąki i delikatnie rozciągnij na niej ciasto.
  • Za pomocą szklanki wycinaj koła i uformuj z nich kulki.
  • Włóż pampuchy do parowaru na 15 minut.
  • Truskawki umyj i obierz ze szypułek.
  • Dodaj cukier łyżkę cukru pudru i 5 łyżek jogurtu.
  • Całość blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pampuchy podawaj na ciepło polane sosem truskawkowym.

Smacznego!

Przepis na parowce z sosem pieczarkowym

Parowce na słono przygotowuje się w identyczny sposób, jak w wersji na słodko. Należy jedynie użyć tylko 1/2 łyżki cukru lub całkowicie z niego zrezygnować.

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • wyciskarki do czosnku.

Składniki:

  • 350 gramów pieczarek,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 5 gałązek świeżej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gdy warzywo się zeszkli, włóż na patelnię pieczarki.
  • Smaż całość około 10 minut, aż grzyby zarumienią się.
  • Dodaj sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Wlej jogurt naturalny i smaż wszystko około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Jeszcze ciepłym sosem polewaj parowce i od razu podawaj.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama