Przepis na kurczaka piccata w serowej panierce, duszonego w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii
Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.
Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.
W oddzielnym rondlu przygotowuje się sos z pomidorów z dodatkiem świeżej posiekanej bazylii i cebuli. Po podsmażeniu mięsa, na patelnie wlewa się dressing pomidorowy i całość dusi przez 10 minut.
Przepis na kurczaka piccata – krok po kroku
Kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Dla podkreślenia smaku sosu wystarczy dodać odrobinę ostrej czerwonej papryki lub drobno posiekanej zielonej papryczki jalapeno.
Potrzebujesz:
- tarki z małymi oczkami,
- praski do czosnku,
- tłuczka do mięsa,
- patelni,
- rondla,
- ręcznika papierowego,
- blendera.
Składniki (na 2 porcje):
- 500 gramów piersi z kurczaka,
- 1/4 kostki żółtego sera (100 gramów),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki otrębów pszennych,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła roślinnego,
- 1 puszka pomidorów bez skóry (400 gramów),
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (lub suszonej),
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
- Kurczaka pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozklep je tłuczkiem.
- Mięso obtocz w czarnym pieprzu.
- Całe jajko wymieszaj z otrębami i serem startym na tarce.
- Obtocz kurczaka z mące, a następnie w jajku z dodatkami.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Mięso lekko podsmaż do uzyskania złotego koloru.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Zeszklij ją na maśle w rondlu z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
- Dodaj do warzyw pomidory z puszki razem z posiekaną bazylią i gotuj przez 5 minut.
- Składniki blenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelej sos do patelni i duś mięso przez 10 minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z ryżem, ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!