Reklama

Zupa krem na bazie warzyw, soku z cytryny i chudego mięsa indyczego to pomysł na obiad dla całej rodziny. Duża ilość warzyw, w tym ziemniaków, korzenia pietruszki, selera i kalafiora powoduje, że danie stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny dla dziecka. Zupa rozgrzewa, pięknie pachnie i posiada śnieżnobiały kolor.

Reklama

Gęsta, kremowa zupa, podana z zieloną pietruszką i odrobiną mięsa to sposób na niejadka. Oryginalny kolor i ciekawe podanie zupy sprawi, że maluch zaciekawi się i chętniej zje podany posiłek. Warto również zaangażować dziecko we wspólne gotowanie. Maluch może, np. umyć warzywa bądź pomagać w mieszaniu składników. Własnoręcznie przygotowany obiad z pewnością będzie smakował znacznie lepiej.

Biała zupa warzywna z cytryną i indykiem - przepis, krok po kroku

Jeżeli konsystencja zupy do zmiksowaniu będzie zbyt gęsta, wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody lub bulionu warzywnego, który można wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce.

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 1 duża pierś z indyka (można zamienić na pierś z kurczaka),
  • 1/2 selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 4 średniej wielkości ziemniaków,
  • ½ dużego kalafiora lub 1 mały,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 cytryny,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Warzywa obierz ze skóry i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Ziemniaki, seler pokrój w kostkę, pietruszkę w talarki, a kalafiora połam w dłoniach na małe różyczki.
  • Warzywa włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 20-25 minut).
  • Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kilka mniejszych części.
  • Kawałki indyka sparz w warzywnym wywarze (ok. 6 minut).
  • Połowę piersi pokrój w drobną kostkę i włóż z powrotem do zupy.
  • Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
  • Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • Dopraw solą i białym pieprzem (jeśli podajesz zupę dziecku, uważaj, aby nie przesadzić z przyprawami).
  • Natkę pietruszki i pozostałą część indyka posiekaj wyjątkowo drobno i połącz składniki ze sobą.
  • Kremową zupę podawaj posypaną posiekanym mięsem i pietruszką.
  • Dodatkowo na wierzch można dodać pół łyżeczki oliwy z oliwek.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama