Pomysł na obiad: zupa krem gotowana na bazie białych warzyw, indyka i z dodatkiem soku z cytryny
Zupa krem na bazie warzyw, soku z cytryny i chudego mięsa indyczego to pomysł na obiad dla całej rodziny. Duża ilość warzyw, w tym ziemniaków, korzenia pietruszki, selera i kalafiora powoduje, że danie stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny dla dziecka. Zupa rozgrzewa, pięknie pachnie i posiada śnieżnobiały kolor.
Zupa krem na bazie warzyw, soku z cytryny i chudego mięsa indyczego to pomysł na obiad dla całej rodziny. Duża ilość warzyw, w tym ziemniaków, korzenia pietruszki, selera i kalafiora powoduje, że danie stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny dla dziecka. Zupa rozgrzewa, pięknie pachnie i posiada śnieżnobiały kolor.
Gęsta, kremowa zupa, podana z zieloną pietruszką i odrobiną mięsa to sposób na niejadka. Oryginalny kolor i ciekawe podanie zupy sprawi, że maluch zaciekawi się i chętniej zje podany posiłek. Warto również zaangażować dziecko we wspólne gotowanie. Maluch może, np. umyć warzywa bądź pomagać w mieszaniu składników. Własnoręcznie przygotowany obiad z pewnością będzie smakował znacznie lepiej.
Biała zupa warzywna z cytryną i indykiem - przepis, krok po kroku
Jeżeli konsystencja zupy do zmiksowaniu będzie zbyt gęsta, wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody lub bulionu warzywnego, który można wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 2 litry wody,
- 1 duża pierś z indyka (można zamienić na pierś z kurczaka),
- 1/2 selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- 4 średniej wielkości ziemniaków,
- ½ dużego kalafiora lub 1 mały,
- natka pietruszki,
- 1/2 cytryny,
- sól i biały pieprz do smaku.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz ze skóry i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Ziemniaki, seler pokrój w kostkę, pietruszkę w talarki, a kalafiora połam w dłoniach na małe różyczki.
- Warzywa włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 20-25 minut).
- Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kilka mniejszych części.
- Kawałki indyka sparz w warzywnym wywarze (ok. 6 minut).
- Połowę piersi pokrój w drobną kostkę i włóż z powrotem do zupy.
- Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny.
- Dopraw solą i białym pieprzem (jeśli podajesz zupę dziecku, uważaj, aby nie przesadzić z przyprawami).
- Natkę pietruszki i pozostałą część indyka posiekaj wyjątkowo drobno i połącz składniki ze sobą.
- Kremową zupę podawaj posypaną posiekanym mięsem i pietruszką.
- Dodatkowo na wierzch można dodać pół łyżeczki oliwy z oliwek.
Smacznego!