Cielęcina duszona z sosem z tuńczyka, anchois i kaparów – pomysł na obiad dla całej rodziny
Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku.
Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku.
Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera duże ilości białka, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz cynk oraz stosunkowo mało tłuszczu. Najlepsze mięso cielęce pochodzi od cieląt między 4. a 8. tygodniem życia, które są karmione głównie mlekiem.
Przepis na cielęcinę duszoną z kremowym sosem, krok po kroku
Duszona cielęcina w winie to klasyczne danie włoskiej kuchni, nazywane Vitello Tonnato. Mięso podawane jest z gęstym i aromatycznym sosem na bazie: tuńczyka, anchois, kaparów, jajek oraz soku z cytryny.
Potrzebujesz:
- rondla,
- miski,
- praski do czosnku,
- blendera.
Składniki:
- 500 g cielęciny z udźca,
- 300 ml jasnego wytrawnego wina,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 4 liście laurowe,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz i sól do smaku.
Składniki na sos z tuńczyka:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 żółtka kurzych jaj,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 anchois,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 cytryna.
Czas przygotowania: 1,5 h
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do rondla wlej niewielką ilość oleju i obsmaż w nim cielęcinę.
- Dopraw solą, pieprzem oraz podlej białym winem.
- Seler naciowy pokrój na małe kawałki.
- Dodaj do rondla liście laurowe, pokrojonego selera oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Duś całość na małym ogniu przez około 60 minut.
- Do miski wbij żółtka i powoli dodawaj olej.
- Mieszaj składniki, aż powstanie majonez.
- Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wymieszaj.
- Kapary i anchois pokrój na małe kawałki i przełóż do sosu.
- Dodaj tuńczyka i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Całość zmiksuj blenderem na jednolity sos.
- Ostudzoną cielęcinę pokrój w plastry i rozłóż na talerzu.
- Mięso polej sosem.
Wskazówka: Danie można podawać z kaparami bądź oprószyć całość sproszkowaną słodką papryką.
Smacznego!