Reklama

Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku.

Reklama

Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera duże ilości białka, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz cynk oraz stosunkowo mało tłuszczu. Najlepsze mięso cielęce pochodzi od cieląt między 4. a 8. tygodniem życia, które są karmione głównie mlekiem.

Przepis na cielęcinę duszoną z kremowym sosem, krok po kroku

Duszona cielęcina w winie to klasyczne danie włoskiej kuchni, nazywane Vitello Tonnato. Mięso podawane jest z gęstym i aromatycznym sosem na bazie: tuńczyka, anchois, kaparów, jajek oraz soku z cytryny.

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • miski,
  • praski do czosnku,
  • blendera.

Składniki:

  • 500 g cielęciny z udźca,
  • 300 ml jasnego wytrawnego wina,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Składniki na sos z tuńczyka:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 żółtka kurzych jaj,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 anchois,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 cytryna.

Czas przygotowania: 1,5 h

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do rondla wlej niewielką ilość oleju i obsmaż w nim cielęcinę.
  • Dopraw solą, pieprzem oraz podlej białym winem.
  • Seler naciowy pokrój na małe kawałki.
  • Dodaj do rondla liście laurowe, pokrojonego selera oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Duś całość na małym ogniu przez około 60 minut.
  • Do miski wbij żółtka i powoli dodawaj olej.
  • Mieszaj składniki, aż powstanie majonez.
  • Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wymieszaj.
  • Kapary i anchois pokrój na małe kawałki i przełóż do sosu.
  • Dodaj tuńczyka i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Całość zmiksuj blenderem na jednolity sos.
  • Ostudzoną cielęcinę pokrój w plastry i rozłóż na talerzu.
  • Mięso polej sosem.

Wskazówka: Danie można podawać z kaparami bądź oprószyć całość sproszkowaną słodką papryką.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama