Podgrzybki w słodko-kwaśnej marynacie: przepis z dodatkiem kwasku cytrynowego, goździków i chrzanu
Słodko-kwaśna zalewa to: ocet 10 procentowy, cukier, woda i sól. Marynatą zalewa się pokrojone na kawałki podgrzybki z cebulą, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. Po 2 dniach grzyby są gotowe do zjedzenia.
Słodko-kwaśna zalewa to: ocet 10 procentowy, cukier, woda i sól. Marynatą zalewa się pokrojone na kawałki podgrzybki z cebulą, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. Po 2 dniach grzyby są gotowe do zjedzenia.
Świeże podgrzybki szybko się psują, dlatego dobrze je przetwarzać w ciągu 2-3 dni od zerwania. Grzyby do marynowania nie mogą mieć śladów pleśni. Jeśli są robaczywe, najlepiej od razu je wyrzucić. Do słoików z podgrzybkami można dodać oliwki lub czerwoną paprykę.
Przygotowania do marynowania: krojenie grzybów i wybór słoików
Jeżeli grzyby są mniejsze, można marynować je w całości. Gdy kapelusze są duże, wystarczy odciąć je od trzonu i pokroić na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w słoiku. Zalewa podana w przepisie wystarczy na około 6 słoiczków po 250-300 mililitrów pojemności.
Przepis: podgrzybki w zalewie słodko-kwaśnej krok po kroku
Składniki (na 6 porcji):
- 1 kilogram świeżych podgrzybków,
- 3 cebule,
- 1 chrzan,
- ziele angielskie,
- goździki,
- biała gorczyca,
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 1 łyżeczka soli.
- pieprz czarny mielony.
Zalewa:
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 procentowego (250 mililitrów),
- 2 szklanki wody (500 mililitrów),
- 14 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Podgrzybki oczyść z piasku liści i igliwia.
- Pokrojone na mniejsze kawałki grzyby przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, dosyp kwasek cytrynowy i sól.
- Gotuj całość około 15 minut.
- Odcedź podgrzybki na sitku i przemyj zimną wodą.
- Umieść grzyby w słoikach (do około 3/4 wysokości słoików).
- Cebule gotuj około 10 minut, odcedź, poczekaj aż ostygnie i pokrój w półksiężyce.
- Chrzan pokrój na mniejsze kawałki (tak, by uzyskać 12 słupów lub plasterków).
- Połącz ze sobą składniki na zalewę i gotuj je około 5 minut.
- Do każdego słoika z grzybami dodaj po 2 kawałki chrzanu, 2 listki ziela angielskiego, 3 goździki, płaską łyżeczkę białej gorczycy i po pół cebuli pociętej w półksiężyce.
- Podgrzybki zalewaj jeszcze gorącą marynatą i od razu zakręć mocno słoiki.
Gotowe!
Podgrzybki w zalewie słodko-kwaśnej są gotowe do zjedzenia po 2 dniach. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Zamarynowane grzyby można przechowywać około 3-4 miesiące.
- Sprawdź jak wyhodować grzyby w ogrodzie!
- Substancje zawarte w grzybach, czyli woda, białko, błonnik i węglowodany. Które grzyby są najzdrowsze?