Płatki orkiszowe – pomagają zwalczać infekcje i wzmocnić odporność
Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.
Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.
Płatki orkiszowe – właściwości
Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka. Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę. Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi.
Rodanid zawarty w płatkach orkiszowych – naturalny antybiotyk
Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy.
Przyjmujesz antybiotyki i szukasz dobrego probiotyku, by odbudować florę bakteryjną? Skorzystaj z oferty SuperPharm promocja i nie przepłacaj.
Płatki orkiszowe - zastosowanie
Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają jako składnik muesli. Wykorzystuje się je także w kosmetyce np. jako składnik maseczek na twarz.
Płatki orkiszkowe – kalorie
Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g
Płatki orkiszowe – przepis na wartościowe śniadanie
Składniki:
- 1-2 łyżki płatków orkiszowych,
- 0,5 pomarańczy,
- jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Płatki orkiszowe ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Następnie przełóż je do miseczki i polej jogurtem naturalnym.
- Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy.
Smacznego!
- Czy wiesz, dlaczego orkisz stał się tak popularny? Zobacz, skąd wzięła się moda na orkisz i czy rzeczywiście warto go jeść.
- Kawa z orkiszu poprawia koncentrację i odporność. Oto inne właściwości kawy orkiszowej.
- Lubisz się zdrowo odżywiać? Sprawdź jakie właściwości ma komosa ryżowa i quinoa.