Bezglutenowa i wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora - przepisy
Kalafior gotowany i usmażony na patelni jest wyśmienity jako spód do bezglutenowej pizzy. Można również wykorzystać surowe warzywo, wystarczy je tylko odpowiednio drobno zmielić.
Kalafior gotowany i usmażony na patelni jest wyśmienity jako spód do bezglutenowej pizzy. Można również wykorzystać surowe warzywo, wystarczy je tylko odpowiednio drobno zmielić.
Do przygotowania kalafiorowej pizzy w zależności od przepisu – wykorzystuje się świeży lub mrożony kalafior.
Pizza na spodzie ze świeżego kalafiora – przepis
Składniki (na 3 porcje):
- 1 mały kalafior,
- 1 jajko,
- pół czerwonej papryki,
- 2 mąki kukurydzianej,
- 6-7 plastrów żółtego sera np. gouda,
- kulka mozzarelli,
- garść listków świeżej bazylii,
- pół łyżeczki soli,
- świeżo mielony, czarny pieprz.
Składniki na sos:
- puszka pomidorów bez skórki,
- 10 łyżek soku z pomidorów z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Będzie ci potrzebny papier do pieczenia i duża patelnia.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 25 minut + 25 minut smażenia
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyj, potnij na mniejsze części i zetrzyj na tarce lub zblenduj na jak najdrobniej.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, sól i kalafior na jednolitą masę.
- Pokrój paprykę w paski.
- Z papieru do pieczenia wytnij okrąg odpowiadający rozmiarowi patelni. Rozsmaruj na nim równomiernie kalafiorowe ciasto i smaż pod przykryciem, aż się zarumieni i lekko stwardnieje, przez około 15-20 minut.
- Przygotuj sos: dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
- Rozsmaruj sos na cieście, ułóż ser, paprykę i mozzarellę. Smaż pod przykryciem do czasu, aż sery się rozpuszczą.
- Udekoruj pizzę listkami bazylii i czarnym pieprzem.
Pizza na spodzie z mrożonego kalafiora – przepis
Składniki na dwie pizze o średnicy około 40 cm.
Składniki na ciasto:
- 450 g opakowanie mrożonego kalafiora,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka tartego sera np. parmezanu lub mozzarelli.
Składniki do pizzy:
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 duży pomidor, pokrojony w plastry,
- 5 umytych i startych na tarce pieczarek,
- 1 zielona papryka pokrojona w paski,
- 2 kulki mozzarelli.
Składniki na sos:
- puszka pomidorów bez skórki,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka sosu sojowego jasnego,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + 25 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kalafiora w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj sos: zblenduj wszystkie składniki na gładka masę.
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza.
- Odsącz kalafiora z nadmiaru wody, np. zawijając go w ściereczkę.
- W dużej misce połącz kalafiora z serem, solą i jajkami – zblenduj wszystko dokładnie.
- Przełóż ciasto na blaszki i uformuj 2 pizze.
- Wstaw pizze do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Wyjmij pizze i rozsmaruj na nich sos oraz ułóż warzywa i ser. Ponownie włóż do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 5-10 minut.
Pizza z kalafiora wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
- Czy wiesz, że mąka jaglana powstaje z kaszy jaglanej. Poznaj właściwości mąki jaglanej.
- Nie możesz jeść produktów zawierających gluten? Zobacz, jak powinna wyglądać dieta w chorobie trzewnej.
- Lubisz naleśniki, ale cierpisz na celiakię? Polecamy nasze przepisy na naleśniki wegańskie i bezglutenowe.