Kurki w koszyczku
©ulyanakhorunzha/Fotolia
Styl życia

Przepis na pierogi z kurkami - pomysł na letni obiad

Przepis na pierogi z kurkami - pomysł na letni obiad

Przepis na pierogi z kurkami nie jest trudny, lecz pracochłonny. Z takiej ilości składników wyjdzie około 30 sztuk pysznych, aromatycznych pierogów. To świetny wybór na letni obiad, kiedy mamy nieco więcej czasu. Podstawa farszu na pierogi są jędrne kurki i delikatny ser ricotta. Charakteru nada podsmażana cebulka z czosnkiem.

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Mają szerokie zastosowanie z kuchni - można ich użyć na przykład do jajecznicy lub omletu z kurkami. Świetnie sprawdzą się również w daniach obiadowych, pizza lub makaron z kurkami to strzał w dziesiątkę.

Jak przygotować idealne pierogi?

Z pewnością podstawą dobrych pierogów jest miękkie i delikatne ciasto. Pod żadnym pozorem nie powinno się dodawać do niego jajka, wtedy wychodzi zdecydowanie twardsze. Sekretem jest wlewanie małych ilość gorącej wody do mąki, aż uzyskamy pożądaną gęstość, a także długie, energiczne ugniatanie.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem

Pierogi to danie uwielbiane na całym świecie, choć ma bardzo różne formy podania i przygotowania. W Rosji i na Ukrainie skosztujemy pielmieni z dodatkiem octu, we Włoszech zachwycimy się tortellini i ravioli, a w Hiszpanii chrupiącymi empanadas.

Przepis na pierogi z kurkami

Składniki na ciasto do pierogów

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz z kurkami

  • 400 g kurek 
  • 200 g ricotty
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić pierogi z kurkami?

  1. Do miski przesiej mąkę. Dolewaj powoli gorącej wody, mieszając i ugniatając powstałą masę.
  2. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 10-15 minut na jednolitą konsystencję.
  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw.
  4. Cebulę podsmaż na złoto na maśle, pod koniec dodaj czosnek zgnieciony przez praskę.
  5. Oczyszczone kurki pokrój i dorzuć na patelnię. Smaż około 5 minut.
  6. Posól, dodaj serek ricotta i dopraw według własnego uznania.
  7. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na stolnicy.
  8. Wycinaj koła szklanką, nakładaj farsz i sklejaj rogi.
  9. Pierogi należy ugotować w dużym garnku z osoloną wodą. Trwa to kilka minut, wyjmujemy pierogi kiedy wypłyną na powierzchnię.
  10. Podawać z zasmażaną cebulką lub masłem i świeżymi ziołami.

 

Zobacz także
Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem - pomysł na letni obiad

pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce

Prosty przepis na wegetariańskie leczo z cukinii - pomysł na letni obiad

pierogi położone na drewnianych deseczkach

Jak zrobić wegańskie ruskie pierogi? - przepis na ruskie pierogi z tofu

 

pierogi położone na drewnianych deseczkach
©Yuliya/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić wegańskie ruskie pierogi? - przepis na ruskie pierogi z tofu
Przygotowanie tradycyjnych dań w wersji wegańskiej nie jest skomplikowane ani bardziej czasochłonne. Bardzo ważne natomiast jest, by zastępować składniki pochodzenia zwierzęcego roślinnymi. W przypadku pierogów ruskich sprawa jest bardzo prosta. Twaróg zostaje zamieniony na tofu, reszta składników pozostaje ta sama.

Przygotowanie tradycyjnych dań w wersji wegańskiej nie jest skomplikowane ani bardziej czasochłonne. Bardzo ważne natomiast jest, by zastępować składniki pochodzenia zwierzęcego roślinnymi. W przypadku pierogów ruskich sprawa jest bardzo prosta. Twaróg zostaje zamieniony na tofu, reszta składników pozostaje ta sama. Aby tofu miało kwaskowaty posmak zbliżony do białego sera, należy dodać trochę wody spod ogórków kiszonych lub soku z cytryny . Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest zakwaszenie go octem jabłkowym. Bardzo ważne jest, by dodawać kwaśny składnik bardzo oszczędnie, ponieważ może całkowicie zdominować smak całego farszu. Tajemnicą idealnie gładkiego ciasta pierogowego jest dodanie do mąki gorącej, ale nie wrzącej wody. Przepis na wegańskie ruskie pierogi z tofu Składniki na około 70-80 pierogów: 4 szklanki mąki pszennej, np. typ 450, pół szklanki mąki krupczatki, 1 łyżeczka soli, 1 – 1,5 szklanki gorącej wody. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków, 200 g tofu tofu naturalnego (może być silken tofu), 4-5 łyżek wody spod ogórków kiszonych , 3 duże białe cebule, szczypta soli, olej do smażenia i do gotowania pierogów. Pierogi ruskie znakomicie smakują udekorowane smażoną cebulką, dlatego możesz przygotować również zeszkloną na oleju cebulę z odrobiną sosu sojowego. Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 1-1,5 godziny Sposób przygotowania: Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Usmaż cebulę na oleju, zdejmij z ognia, dodaj rozdrobnione w palcach lub widelcem tofu wymieszane z ogórkową wodą i solą, wymieszaj dokładnie. Dodaj jeszcze gorące odcedzone, rozgniecione tłuczkiem lub przeciśnięte przez praskę...

Pierogi
© nioloxs/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pierogi szpinakowe i pełnoziarniste ruskie z kalafiorem
Do pierogów można używać różnych rodzajów mąki i przypraw, a zamiast farszu ziemniaczanego do klasycznych ruskich, wykorzystać gotowanego kalafiora. Zielone ciasto na pierogi uzyskuje się, dodając do niego zmiksowane liście szpinaku.

Do pierogów można używać różnych rodzajów mąki i przypraw, a zamiast farszu ziemniaczanego do klasycznych ruskich, wykorzystać gotowanego kalafiora. Zielone ciasto na pierogi uzyskuje się, dodając do niego zmiksowane liście szpinaku.   Krągłe poduszeczki z ciasta w kształcie pierogów wypełniaj różnymi nadzieniami – słodkimi oraz słonymi . Podawaj je prosto z wody, smaż na patelni, dodawaj do nich sosy i zapiekaj w piekarniku, a nigdy nie znudzą się twojej rodzinie. Przepis na zielone pierogi szpinakowe z suszonymi pomidorami Rada: do przygotowania farszu do zielonych pierogów możesz wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Ugniecione tłuczkiem z serami, suszonymi pomidorami i oliwkami wystarczy mocno przyprawić i nadzienie do pierogów gotowe.   Składniki na ciasto (na 6 porcji): 250 gramów posiekanych liści szpinaku, pół kilograma mąki pszennej + odrobina do podsypania na blat, 1 całe jajko, 3 łyżki oleju, odrobina soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu , 1 łyżeczka czosnku granulowanego.   Składniki na farsz: 3 rozgniecione ziemniaki (upieczone wcześniej w piekarniku w mundurkach lub ugotowane), 250 gramów zmielonego twarogu, 250 gramów sera feta lub ricotta , pół słoika pomidorów suszonych w oleju, 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek pokrojonych w plasterki,  1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 żółtko, odrobina soli i pieprzu. Czas przygotowania: około godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania farszu: 1.    W dużej misce połącz ziemniaki, rozdrobnione sery, suszone pomidory, oliwki, zioła prowansalskie, żółtko, szczyptę soli i pieprzu. 2.  ...

pierogi z dynią na tle dyni
©tanyasid/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pierogi z dynią pieczoną, białym serem, imbirem i cynamonem
Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.

Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.   Sezon na dynię trwa od września do listopada. To najlepszy czas na słodkie domowe wypieki z tego warzywa, np. tartę lub ciasto z dyni .  Przepis na pierogi z dynią, krok po kroku Pierogi z farszem dyniowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z zeszkloną na oliwie i posiekaną cebulą lub śmietaną posypaną świeżą natką pietruszki .   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, garnka, stolnicy, miski, sita, maszynki do mielenia mięsa , wałka do ciasta, papieru do pieczenia.   Składniki na farsz dyniowy do pierogów: miąższ z 0,5 kilogramowej dyni, 300 g białego sera półtłustego, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej , szczypta imbiru , szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku.   Składniki na ciasto do pierogów: 300 g mąki pszennej, 1 szklanka gorącej wody, 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 kostki masła.   Czas przygotowania: około 2 h Stopień łatwości: średnie   Jak upiec dynię? Przed przygotowaniem pierogów należy upiec dynię. Warzywo po umyciu i osuszeniu, smaruje się oliwą z oliwek oraz oprósza solą, pieprzem i igłami świeżego rozmarynu (około 1 łyżką). Dynię należy położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkłada się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecze przez 0,5 h. Po ostudzeniu dyni należy pozbawić ją skóry oraz pestek i wydrążyć miąższ.   Sposób...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik