Reklama

Pielmieni z mięsem to tradycyjne, rosyjskie pierożki. Z wyglądu przypominają polskie uszka do barszczu, jednak ich smak jest zupełnie inny. Oryginalne pielmieni faszerowało się mięsem wieprzowym i podawało ze śmietaną i octem. Dzisiaj istnieje dużo różnych wariacji tego tradycyjnego dania. "Pielmiań" oznacza w języku rosyjskim chlebowe ucho, co rzeczywiście przypomina wygląd tych pierożków. Prosty przepis na pielmieni z mięsem znajdziecie poniżej.

Reklama

Przepis na pielmieni z mięsem

Składniki na ciasto do pielmieni

Składniki na farsz do pielmieni

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • jajko
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Jak przygotować rosyjskie pierożki pielmieni?

  1. Mąkę przesiej, dodaj bardzo ciepłą wodę i sól. Zagniataj aż ciasto przestanie się przyklejać do dłoni, a składniki połączą się na gładką konsystencję. W razie potrzeby dodaj mąki lub wody.
  2. W maszynce zmielić mięso i cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i rozpuszczone masło. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich wałkujemy na około 2 mm grubości. Wycinamy kółka, szklanką lub specjalną formą do pierogów.
  4. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu i zaklejamy. Następnie sklejamy razem rogi, tak jak w przypadku uszek do barszczu.
  5. Pierożki wrzucać na gotującą się wodę i gotować kilka minut do wypłynięcia.

Z czym podawać pierożki pielmieni?

Najbardziej klasyczne połączenie dodatków to woda z octem i kwaśna śmietana z pieprzem. Pierożek najpierw maczamy w wodzie, a następnie w śmietanie.

Idealnym dopełnieniem zdecydowanego smaku pielmieni będzie roztopione masło lub sama gęsta śmietana. Świetnie smakują podsmażane na patelni i posypane świeżymi ziołami.

Można je także potraktować jako klasyczne pierogi z mięsem i podać je z zasmażaną cebulką lub skwarkami. Tak naprawdę są przepyszne nawet bez dodatków.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama