Przepis na pierogi z kurkami - pomysł na letni obiad
Przepis na pierogi z kurkami - pomysł na letni obiad
Przepis na pierogi z kurkami nie jest trudny, lecz pracochłonny. Z takiej ilości składników wyjdzie około 30 sztuk pysznych, aromatycznych pierogów. To świetny wybór na letni obiad, kiedy mamy nieco więcej czasu. Podstawa farszu na pierogi są jędrne kurki i delikatny ser ricotta. Charakteru nada podsmażana cebulka z czosnkiem.
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Mają szerokie zastosowanie z kuchni - można ich użyć na przykład do jajecznicy lub omletu z kurkami. Świetnie sprawdzą się również w daniach obiadowych, pizza lub makaron z kurkami to strzał w dziesiątkę.
Jak przygotować idealne pierogi?
Z pewnością podstawą dobrych pierogów jest miękkie i delikatne ciasto. Pod żadnym pozorem nie powinno się dodawać do niego jajka, wtedy wychodzi zdecydowanie twardsze. Sekretem jest wlewanie małych ilość gorącej wody do mąki, aż uzyskamy pożądaną gęstość, a także długie, energiczne ugniatanie.
Pierogi to danie uwielbiane na całym świecie, choć ma bardzo różne formy podania i przygotowania. W Rosji i na Ukrainie skosztujemy pielmieni z dodatkiem octu, we Włoszech zachwycimy się tortellini i ravioli, a w Hiszpanii chrupiącymi empanadas.
Przepis na pierogi z kurkami
Składniki na ciasto do pierogów
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz z kurkami
- 400 g kurek
- 200 g ricotty
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
Jak zrobić pierogi z kurkami?
- Do miski przesiej mąkę. Dolewaj powoli gorącej wody, mieszając i ugniatając powstałą masę.
- Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 10-15 minut na jednolitą konsystencję.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw.
- Cebulę podsmaż na złoto na maśle, pod koniec dodaj czosnek zgnieciony przez praskę.
- Oczyszczone kurki pokrój i dorzuć na patelnię. Smaż około 5 minut.
- Posól, dodaj serek ricotta i dopraw według własnego uznania.
- Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na stolnicy.
- Wycinaj koła szklanką, nakładaj farsz i sklejaj rogi.
- Pierogi należy ugotować w dużym garnku z osoloną wodą. Trwa to kilka minut, wyjmujemy pierogi kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Podawać z zasmażaną cebulką lub masłem i świeżymi ziołami.