Reklama

Przepis na pierogi z kurkami nie jest trudny, lecz pracochłonny. Z takiej ilości składników wyjdzie około 30 sztuk pysznych, aromatycznych pierogów. To świetny wybór na letni obiad, kiedy mamy nieco więcej czasu. Podstawa farszu na pierogi są jędrne kurki i delikatny ser ricotta. Charakteru nada podsmażana cebulka z czosnkiem.

Reklama

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Mają szerokie zastosowanie z kuchni - można ich użyć na przykład do jajecznicy lub omletu z kurkami. Świetnie sprawdzą się również w daniach obiadowych, pizza lub makaron z kurkami to strzał w dziesiątkę.

Jak przygotować idealne pierogi?

Z pewnością podstawą dobrych pierogów jest miękkie i delikatne ciasto. Pod żadnym pozorem nie powinno się dodawać do niego jajka, wtedy wychodzi zdecydowanie twardsze. Sekretem jest wlewanie małych ilość gorącej wody do mąki, aż uzyskamy pożądaną gęstość, a także długie, energiczne ugniatanie.

Pierogi to danie uwielbiane na całym świecie, choć ma bardzo różne formy podania i przygotowania. W Rosji i na Ukrainie skosztujemy pielmieni z dodatkiem octu, we Włoszech zachwycimy się tortellini i ravioli, a w Hiszpanii chrupiącymi empanadas.

Przepis na pierogi z kurkami

Składniki na ciasto do pierogów

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz z kurkami

  • 400 g kurek
  • 200 g ricotty
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić pierogi z kurkami?

  1. Do miski przesiej mąkę. Dolewaj powoli gorącej wody, mieszając i ugniatając powstałą masę.
  2. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 10-15 minut na jednolitą konsystencję.
  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw.
  4. Cebulę podsmaż na złoto na maśle, pod koniec dodaj czosnek zgnieciony przez praskę.
  5. Oczyszczone kurki pokrój i dorzuć na patelnię. Smaż około 5 minut.
  6. Posól, dodaj serek ricotta i dopraw według własnego uznania.
  7. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na stolnicy.
  8. Wycinaj koła szklanką, nakładaj farsz i sklejaj rogi.
  9. Pierogi należy ugotować w dużym garnku z osoloną wodą. Trwa to kilka minut, wyjmujemy pierogi kiedy wypłyną na powierzchnię.
  10. Podawać z zasmażaną cebulką lub masłem i świeżymi ziołami.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama