2 wegańskie przepisy na paprykę faszerowaną z grilla – z pastą słonecznikową i kaszą
Papryka faszerowana to jedno z popularniejszych wegańskich i wegetariańskich dań z grilla. Podstawą nadzienia może być kasza lub ryż. Znakomicie smakuje też dodatek cebuli, pieczarek, pomidorów, różnego rodzaju pestek i orzechów oraz tofu.
Papryka faszerowana to jedno z popularniejszych wegańskich i wegetariańskich dań z grilla. Podstawą nadzienia może być kasza lub ryż. Znakomicie smakuje też dodatek cebuli, pieczarek, pomidorów, różnego rodzaju pestek i orzechów oraz tofu.
Najlepsza do grillowania jest papryka czerwona. Ma najbardziej intensywny smak i aromat. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypełniać farszami paprykę zieloną, zółtą, pomarańczową lub białą.
Przepis paprykę z grilla nadziewaną kaszą, pieczarkami i tofu
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże papryki czerwone,
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 150 g tofu naturalnego,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 200 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia – najlepiej rzepakowy,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka pestek z dyni.
Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, odsącz i ostudź.
- Umyj papryki i wyjmij z nich gniazda nasienne, wykrawając ogonek w taki sposób, by powstała przykrywka – nie wyrzucaj jej. Usuń wszystkie pestki małą łyżeczką i wypłucz środek.
- Zetrzyj umyte wcześniej pieczarki na tarce i średnich oczkach.
- Pokrój cebule i odsączone tofu w drobną kostkę.
- W dużym rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj tofu i smaż do momentu, aż się zarumieni. Wsyp pieczarki i duś pod przykryciem przez około 5 minut.
- Zdejmij pokrywkę, dodaj sos sojowy i smaż wszystko na średnim ogniu, odparowując nadmiar płynu.
- Dodaj kaszę, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i pestki dyni – podsmażaj wszystko cały czas, mieszając przez około 5-7 minut.
- Odstaw do ostudzenia, wypełnij farszem każdą paprykę i zamknij „wieczkiem” z ogonkiem.
- Owiń każdą paprykę w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie przez 10 minut.
Przepis na paprykę z grilla faszerowaną pastą słonecznikowo-pomidorową
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże papryki dowolnego koloru,
- 2 szklanki pestek słonecznika namoczonego na noc w przegotowanej wodzie,
- około 250 g suszonych pomidorów suszonych w oleju wraz z olejem – około 2-3 łyżkami,
- 4 parówki sojowe – najlepiej wędzone,
- zioła prowansalskie – około 1 łyżeczka,
- szczypta papryki wędzonej,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odsącz słonecznik z wody, przepłucz ziarna na sicie i wrzuć do kielicha blendera lub dużej miski. Dodaj sos sojowy, pomidory razem z olejem, zioła prowansalskie, paprykę wędzoną i 5 łyżek wody i zblenduj wszystko na jednolitą, ale nie idealnie gładką masę.
- Gotowy farsz wymieszaj z pokrojonymi w drobną kostkę parówkami sojowymi i wstaw do lodówki na około 10 minut.
- Umyj papryki i wyjmij z nich gniazda nasienne, wykrawając ogonek w taki sposób, by powstała przykrywka – nie wyrzucaj jej. Usuń wszystkie pestki małą łyżeczką i wypłucz środek.
- Wypełnij farszem każdą paprykę, owiń w folię aluminiową i piecz przez około 15 minut.
Smacznego!