Ostre przyprawy działają bakteriobójczo i pozytywnie wpływają na trawienie
Pikantne dania nie są zalecane osobom cierpiącym na wrzody lub inne choroby układu pokarmowego, ani osobom z problemami skórnymi, np. trądzikiem. Jednak ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, poprawiają trawienie u osób zdrowych i wspierają odchudzanie, mają też działanie antybakteryjne.
Pikantne dania nie są zalecane osobom cierpiącym na wrzody lub inne choroby układu pokarmowego, ani osobom z problemami skórnymi, np. trądzikiem. Jednak ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, poprawiają trawienie u osób zdrowych i wspierają odchudzanie, mają też działanie antybakteryjne.
Właściwości zdrowotne ostrych przypraw
Ostre przyprawy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i dzięki temu przyspieszają trawienie. Ta właściwość sprawia, że ostre przyprawy wspomagają odchudzanie. Szczególnie dobrze łączą się z tłustymi i ciężkostrawnymi potrawami. Odchudzanie z pikantnymi przyprawami w diecie jest skuteczniejsze również dzięki temu, że po ich spożyciu organizm wytwarza ciepło, zużywając do tego energię i zapasy. Ostre przyprawy obniżają też cholesterol i rozszerzają naczynia krwionośne, co usprawnia krążenie. Właściwości zdrowotne przyprawy te zawdzięczają kapsaicynie. Organizm ludzki na ostre smaki reaguje wzrostem poziomu adrenaliny i hormonu szczęścia, czyli endorfin. Z tego powodu łatwo można się uzależnić od jedzenia ostrych i coraz ostrzejszych dań. Wiele przypraw takich jak pieprz, papryczki chili lub czosnek mają działanie bakteriobójcze - jak naturalne antybiotyki. Są skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych zwłaszcza górnych i dolnych dróg oddechowych oraz chorób jamy ustnej i gardła.
Ostre przyprawy a cera, wątroba i śluzówki
Ostre przyprawy nie są zalecane osobom z chorobami układu pokarmowego i skóry. Zawarta w chili, pieprzu, czosnku czy imbirze kapsaicyna może drażnić wrażliwą śluzówkę i skutkować nadżerkami. Pikantne dodatki obciążają wątrobę, dlatego unikać ich powinny osoby z żółtaczką, chorobami dróg żółciowych i samej wątroby. Kapsaicyna negatywnie wpływa też na podrażniony w wyniku refluksu przełyk oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Zwiększając wydzielanie kwasu solnego w żołądku, nasila bólowe dolegliwości. Istnieje też zależność między ostrymi przyprawami a trądzikiem i ogólnym stanem cery. Po zjedzeniu pikantnych potraw gruczoły łojowe pracują bardziej intensywnie, co może prowadzić do łojotoku i zaostrzenia objawów trądziku. Nawet na zdrowej cerze mogą pojawić się zmiany skórne spowodowane nadmiarem sebum. Pikantne przyprawy nie są zalecane osobom z cerą naczynkową, gdyż rozszerzają naczynia krwionośne i sprawiają, że są bardziej widoczne.