Ogórki małosolne – przepis na domowe ogórki małosolne
Ogórki małosolne – przepis na domowe ogórki małosolne
Opublikowano: środa, 10 lipca 2019 16:30
Reklama
Ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, sałatek oraz szybka, smaczna przekąska. Kiszonym ogórkom smaku dodadzą zioła i przyprawy - czosnek, koper, chrzan i inne dodatki. Kilka dni wystarczy, aby cieszyć się smakiem chrupiących i świeżych ogórków. Sprawdźcie prosty przepis na ogórki małosolne.
Reklama
Prosty przepis na ogórki małosolne
Składniki na ogórki małosolne
- 1 kg ogórków gruntowych
- kilka gałązek kopru włoskiego
- kilka ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 łyżki soli
- 1,5 l wody
Jak przygotować ogórki małosolne?
- Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- W słoikach lub pojemniku układamy ogórki.
- Do każdego słoika dorzucamy: ząbek czosnku, 1,5 cm kawałek chrzanu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 1-2 gałązki kopru. Jeśli wybierzemy duży pojemnik lub gliniane naczynie to na kg ogórków wrzucamy: 3-4 ząbki czosnku, 4-5 gałązek kopru, 10 cm kawałek chrzanu, 10 kulek ziela angielskiego i 3 liście laurowe.
- Słoiki lub pojemnik zalać osoloną wodą.
- Słoiki przykryć lnianą ściereczką i zabezpieczyć recepturką. Pojemnik obciążyć talerzykiem.
- Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-4 dni.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama