Nutella z daktyli – pyszny krem z naturalnych składników
Nutella z daktyli to wyśmienity i zdrowy zamiennik popularnego na całym świecie przysmaku. Jeżeli chcemy dać dziecku słodycz bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków - daktylowy krem czekoladowo-orzechowy jest strzałem w dziesiątkę. Przyjemnie słodka nutella o kremowej konsystencji to prawdziwa bomba energetyczna idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nutella z daktyli doskonale sprawdza się też jako masa do ciast, wafli i składnik deserów.
Nutella z daktyli to wyśmienity i zdrowy zamiennik popularnego na całym świecie przysmaku. Jeżeli chcemy dać dziecku słodycz bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków - daktylowy krem czekoladowo-orzechowy jest strzałem w dziesiątkę. Przyjemnie słodka nutella o kremowej konsystencji to prawdziwa bomba energetyczna idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nutella z daktyli doskonale sprawdza się też jako masa do ciast, wafli i składnik deserów.
Nutella z daktyli – przepis
Czas przygotowania: około 20-30 minut + całonocne moczenie daktyli, orzechów i migdałów
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g suszonych daktyli bez pestek,
- 3 migdały,
- 5 orzechów laskowych,
- około 3 łyżek wody lub mleka ryżowego - opcjonalnie,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- mała szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie:
1. Daktyle zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia – najlepiej na całą noc. Zrób tak samo z migdałami i orzechami. Im dłużej będą się moczyły tym prostsze i szybsze będzie blendowanie.
2. Obierz migdały ze skórki – powinna bez problemu zejść.
3. Do szerokiej miski wlej daktyle razem z wodą, w której się moczyły, dodaj odsączone i obrane ze skórki migdały i orzechy. Wsyp kakao i sól.
4. Zblenduj wszystko na gładką masę – jeżeli jest za gęsta dodaj wodę lub mleko.
Nutellę z daktyli możesz modyfikować na wszystkie sposoby. Np. dodając sok z pomarańczy, cynamon, wanilię, mielony imbir lub szczyptę chili.
Smacznego!