Niskokaloryczne sosy do grilla: pomidorowy, czosnkowy, chrzanowy, musztardowy i tzatziki
Grillowane potrawy wyśmienicie smakują z dodatkiem dipów. Aby przygotować lekki sos na grilla, wystarczy zamiast śmietany użyć jogurtu. Idealnym dodatkiem będzie pomidorowy, czosnkowy lub musztardowy dip domowej roboty.
Grillowane potrawy wyśmienicie smakują z dodatkiem dipów. Aby przygotować lekki sos na grilla, wystarczy zamiast śmietany użyć jogurtu. Idealnym dodatkiem będzie pomidorowy, czosnkowy lub musztardowy dip domowej roboty.
Lato to czas, w którym chętnie i często sięgamy po potrawy z grilla. Aby zmniejszyć ich kaloryczność, można przygotować sosy na bazie jogurtu, zamiast śmietany. Przyrządzenie dipu trwa około 10 minut i jest niezwykle proste. Wystarczy wykorzystać do niego świeże warzywa i doprawić.
Przepis na niskokaloryczny sos pomidorowy
Składniki:
- 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii,
- szczypta soli.
Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki.
Czosnkowy sos do grilla – wersja light
Składniki:
- 1 duży ząbek czosnku,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta soli.
Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wstaw sos do lodówki. To ważne, aby smaki się wymieszały, a dip stał się aromatyczny.
Dietetyczny sos chrzanowy do mięsa z grilla
Składniki:
- 1 łyżeczka startego chrzanu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- szczypta soli.
Zmieszaj składniki sosu i dopraw go do smaku.
Sos czosnkowo-musztardowy
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 25 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z pozostałymi składnikami, po czym dopraw pieprzem i solą.
Lekki sos musztardowy na grilla
Składniki:
- 2 łyżeczki musztardy,
- 60 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki wody lub lekkiego rosołu,
- 2 łyżeczki mąki,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- szczypta soli.
Wymieszaj mąkę z połową zimnego rosołu lub wodą. Dodaj do nich musztardę i pozostałą część płynu. Zagotuj całość, pozostaw sos do ostygnięcia, po czym dodaj jogurt i przyprawy.
Sos tzatziki do grillowanych potraw
Składniki:
- 1/2 ogórka,
- 1 ząbek czosnku,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżki soku z cytryny,
- tymianek i oregano do smaku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Zmieszaj jogurt, sok z cytryny i oliwę na gładką masę. Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj go do sosu. Umyj i obierz ogórka, a następnie zetrzyj go na tarce i wrzuć do pozostałych składników. Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem. Pozostaw na pół godziny, aby smaki mogły się zmieszać.
Smacznego!