Napar i odwar z liści orzecha włoskiego - przepisy, właściwości lecznicze
Liście orzecha włoskiego to surowiec zielarski szczególnie skuteczny w leczeniu różnego typu zmian skórnych. Wykazuje również właściwości niwelujące nadmierną potliwość dłoni i stóp. Napar i odwar z liści orzecha włoskiego można przygotować samodzielnie w domu. Należy jednak zaznaczyć, że prozdrowotne działanie liści orzecha włoskiego nie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi, a jedynie wieloletnią tradycją w ich stosowaniu.
Liście orzecha włoskiego to surowiec zielarski szczególnie skuteczny w leczeniu różnego typu zmian skórnych. Wykazuje również właściwości niwelujące nadmierną potliwość dłoni i stóp. Napar i odwar z liści orzecha włoskiego można przygotować samodzielnie w domu. Należy jednak zaznaczyć, że prozdrowotne działanie liści orzecha włoskiego nie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi, a jedynie wieloletnią tradycją w ich stosowaniu.
Napar z liści orzecha włoskiego jest doskonały do płukania włosów. Ma działanie wzmacniające, pobudzające cebulki do wzrostu oraz przeciwłupieżowe. Osoby o jasnych włosach powinny wiedzieć, że taka forma kuracji może znacznie je przyciemnić.
Liście orzecha włoskiego – sposób użycia
Liście orzecha włoskiego można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W obu przypadkach można je przyjmować w postaci:
- naparu,
- odwaru,
- wyciągów alkoholowych – intraktów, nalewek,
- sproszkowanego surowca, np. wymieszanego z miodem.
Należy pamiętać, że liście orzecha włoskiego silnie barwią, dlatego w czasie ich przetwarzania i korzystania z odwarów należy używać rękawiczek. Ta właściwość liści znalazła zastosowanie w kosmetyce, ekstrakty z nich są składnikiem samoopalaczy.
Napar z liści orzecha włoskiego – właściwości
Przetwory z liści orzecha włoskiego są bogate w substancje wykazujące właściwości:
- antyseptyczne,
- przeciwpasożytnicze,
- ściągające,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwpotne,
- przeciwkrwotoczne,
- przeciwzapalne,
- zmniejszające świąd,
- przeciwobrzękowe,
- hamujące procesy ropne,
- łagodzące niestrawność,
- łagodzące dolegliwości związane z biegunką i wzdęciami,
- wzmacniające włosy, ponadto przyciemniają ich kolor, delikatnie też niwelując siwiznę,
- likwidujące łupież.
Napar i odwar z liści orzecha włoskiego – przepisy
Przygotowanie naparu: 5 g sproszkowanych wysuszonych liści (około 1 łyżka) zalej 1 szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem 15 minut, przecedź.
Napar stosuj wewnętrznie. W przypadku dolegliwości trawiennych i innych wymienionych powyżej, napar należy pić 2-3 razy dziennie (po pół szklanki) przed posiłkiem.
Przygotowanie odwaru: 20 g suszu z liści orzecha włoskiego zalej szklaną zimnej wody i gotuj 20 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź i używaj do okładów, płukanek i przemywania skóry.