Jak zrobić nalewkę z pigwy? Prosty przepis na domową pigwówkę
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Prosty przepis na domową pigwówkę
Nalewka z pigwy, czyli pigwówka z każdym rokiem coraz częściej jest przygotowywana w polskich domach. Doceniana za delikatny, słodki smak i liczne właściwości zdrowotne. Do jej przygotowania potrzeba tylko czterech składników: owoców pigwy, wódki, spirytusu i cukru. Poniżej znajdziecie domowy przepis na nalewkę z pigwy.
Pigwa - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne
Nalewka z pigwy jest znana nie tylko ze swojego słodkiego, przyjemnego smaku, ale również właściwości odżywczych i zdrowotnych.
To bogate źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Ma także działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dzięki czemu przeciwdziała różnorodnych chorobom, w tym grypie i przeziębieniu.
Pigwa to naturalny środek leczniczy na problemu żołądkowe. Łagodzi stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, usprawnia działanie wątroby i wspomaga procesy trawienne.
Promocje Carrefour to możliwość zrobienia zakupów w cenach niższych niż na co dzień – może masz dziś ochotę na smaczną pigwę?
Przepis na nalewkę z pigwy
Składniki na pigwówkę
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml wódki 40%
Jak zrobić nalewkę z pigwy?
- Duży słój myjemy i wyparzamy we wrzątku.
- Owoce pigwy myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
- Do słoik przekładamy kawałki owoców i zasypujemy je cukrem.
- Przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na 2 tygodnie. Słoikiem warto potrząsać raz na kilka dni.
- Syrop zlej do oddzielnego słoika przez sitko.
- Dolej wódkę i spirytus. Całość dokładnie zamieszaj.
- Szczelnie zamknij przykrywką i odstaw na 2 miesiące.
- Po tym czasie jeszcze raz przefiltruj i zlej do butelek.