Smaki kuchni gruzińskiej – przepis na chaczapuri i chinkali
Kuchnia gruzińska słynie z obfitości smaków. Gruzińscy kucharze chętnie sięgają po aromatyczne przyprawy i świeże warzywa, szczególnie pomidory i bakłażany. W daniach dominuje baranina i liczne gatunki sera, przeważnie sery krowie i słone sery owcze. Wśród gruzińskich kulinariów największą popularnością cieszą się chaczapuri – placek serowy i chinkali – pierogi w kształcie sakiewek wypełnione mięsnym farszem.
Kuchnia gruzińska słynie z obfitości smaków. Gruzińscy kucharze chętnie sięgają po aromatyczne przyprawy i świeże warzywa, szczególnie pomidory i bakłażany. W daniach dominuje baranina i liczne gatunki sera, przeważnie sery krowie i słone sery owcze. Wśród gruzińskich kulinariów największą popularnością cieszą się chaczapuri – placek serowy i chinkali – pierogi w kształcie sakiewek wypełnione mięsnym farszem.
Popularnym w Gruzji dodatkiem do dań są utarte na miękką masę orzechy włoskie. Można je znaleźć w zupach, sosach i farszach, a także w sałatkach i zapiekankach.
Przepis na gruzińskie chaczapuri z serem w środku
Chaczapuri to placek nadziewany serem, najczęściej słonawym serem suluguni. Placek serwowany jest jako przekąska lub dodatek, np. do dań mięsnych.
Potrzebujesz:
- tarki,
- dużej miski,
- wałka do ciasta,
- stolnicy,
- plastikowej szpatułki,
- patelni.
Składniki na 4 porcje:
- 700 g mąki,
- 400g jogurtu naturalnego,
- 500 g sera mozzarella,
- szczypta soli,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż go do miski.
- Do dużej miski wlej jogurt naturalny, dodaj sól i sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do jogurtowej masy partiami dodawaj mąkę (po 1 łyżce stołowej) i za każdym razem całość dokładnie mieszaj plastikową szpatułką. Ciasto powinno być miękkie i puszyste.
- Stolnicę oprósz odrobiną mąki.
- Ciasto podziel na cztery części. Pierwszą część przełóż na stolnicę.
- Z ciasta uformuj okrąg i ułóż na nim 3-4 łyżki stołowe sera. Chwyć krawędzie placka, skręcając je na górze, tak aby tworzyły sakiewkę, następnie spłaszcz ciasto otwartą dłonią i lekko rozwałkuj.
- Placki z serem smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż do zarumienienia po obu stronach.
- Gotowe chaczapuri możesz posmarować masłem.
Smacznego!
Przepis na chinkali – gruzińskie pierożki w kształcie sakiewek
Chinkali wypełnione są zwykle farszem mięsnym (zazwyczaj wołowo-baranim) obficie doprawionym świeżą kolendrą. Wewnątrz pierożków oprócz mięsa znajduje się też esencjonalny bulion, który trzeba wypić zaraz po nadgryzieniu chinkali.
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- miski,
- stolnicy
- wałka,
- drewnianej łyżki,
- szerokiego kubka,
- garnka.
Składniki na 4 porcje:
Ciasto
- 600 g mąki,
- 25 ml gorącej wody,
- szczypta soli.
Farsz
- 500 g wołowiny,
- 500 g wieprzowiny,
- pół pęczka kolendry,
- 250 ml wody,
- 3 cebule,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu,
- 1 łyżeczka kminku,
- 15 ml oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż na nią mięso i smaż przez 7 minut.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Duś przez około 5 minut.
- Do farszu dodaj przyprawy, całość wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.
- Stolnicę oprósz odrobiną mąki.
- Pozostałą mąkę przesyp do miski i dodaj gorącą wodę.
- Zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę.
- Ciasto na chinkali rozwałkuj na cienki placek (ok. 3-5mm).
- Szerokim kubkiem wytnij koła z ciasta.
- Kolendrę i natkę pietruszki posiekaj na drobno.
- Do przestudzonego farszu dodaj wodę i posiekane zioła. Całość energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Każdy okrąg ciasta ponownie rozwałkuj.
- Na środek każdego placuszka połóż łyżkę farszu.
- Chwyć krawędzie placka i lekko skręć je na górze, tak aby utworzyły szczelnie zamkniętą sakiewkę.
- W dużym garnku zagotuj zimną wodę i dodaj szczyptę soli. Surowe chinkali wrzucaj na wrzątek i gotuj na wolnym ogniu do czasu wnurzenia się pierożków na powierzchnię wody (przez ok. 15 minut).
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na dodatek do dań? Sprawdź nasze 3 sprawdzone przepisy na surówki obiadowe.
- Masz ochotę na słodką i egzotyczną przekąskę? Wypróbuj przepis na arabskie chlebki z tahini.
- Jesteś fanem ostrych smaków? Oto przepis na domową harissę – pastę z chili i czosnku.