Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia
Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.
Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.
Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree.
Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.
Przepis na zupę z młodej fasoli
Składniki na około 3 porcje:
- 1 szklanka świeżej fasoli Jaś,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 mały por lub połowa dużego,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 mała czerwona cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 45 minut
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
- Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3 minuty, zdejmij z ognia. W razie potrzeby dosól do smaku.
Przepis na delikatne kokosowe puree ze świeżej fasoli, czarnuszki i czosnku
Składniki na około 2-3 porcje:
- 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka mleka kokosowego,
- 1 ząbek czosnku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 35 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
- Ugotowaną fasolę odcedź, dodaj sól, mleko kokosowe, czosnek i zblenduj na gładką masę, wsyp czarnuszkę i wymieszaj.
Przygotowanie w ten sposób puree jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz pieczonych warzyw.
Przepis na sałatkę z młodą fasolą, pieczonymi burakami, musztardą i świeżym ogórkiem
Składniki na około 2-3 porcje:
- 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
- 1 duży burak,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 garści rukoli,
- szczypta soli,
- 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 duży ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 25 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
- Obierz buraka, pokrój go w słupki, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
- W małej miseczce połącz musztardę, sos sojowy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do dużej miski wsyp umytą rukolę, ugotowaną i odcedzoną fasolę, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki.
- Polej wszystkie składniki sosem, wymieszaj i dodaj ziarna słonecznika. Odstaw na 15-20 minut do schłodzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem lub chrupkim pieczywem.
Taka sałatka wyśmienicie komponuje się do potraw z grilla i dań z makaronem.
Smacznego!