Reklama

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

Reklama

Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree.

Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.

Przepis na zupę z młodej fasoli

Składniki na około 3 porcje:

  • 1 szklanka świeżej fasoli Jaś,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 mały por lub połowa dużego,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 45 minut

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
  • Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3 minuty, zdejmij z ognia. W razie potrzeby dosól do smaku.

Przepis na delikatne kokosowe puree ze świeżej fasoli, czarnuszki i czosnku

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka mleka kokosowego,
  • 1 ząbek czosnku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 35 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
  • Ugotowaną fasolę odcedź, dodaj sól, mleko kokosowe, czosnek i zblenduj na gładką masę, wsyp czarnuszkę i wymieszaj.

Przygotowanie w ten sposób puree jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz pieczonych warzyw.

Przepis na sałatkę z młodą fasolą, pieczonymi burakami, musztardą i świeżym ogórkiem

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
  • 1 duży burak,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 garści rukoli,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 25 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
  • Obierz buraka, pokrój go w słupki, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
  • W małej miseczce połącz musztardę, sos sojowy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do dużej miski wsyp umytą rukolę, ugotowaną i odcedzoną fasolę, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki.
  • Polej wszystkie składniki sosem, wymieszaj i dodaj ziarna słonecznika. Odstaw na 15-20 minut do schłodzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem lub chrupkim pieczywem.

Taka sałatka wyśmienicie komponuje się do potraw z grilla i dań z makaronem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama