Przepis na Mille feuille, czyli ciasto francuskie przełożone kremem waniliowym i owocami
Mille feuille to wyśmienity deser z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego kremem waniliowym. Przepis na ciasto można urozmaicić, dodając do kremu białej czekolady oraz ulubionych owoców.
Mille feuille to wyśmienity deser z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego kremem waniliowym. Przepis na ciasto można urozmaicić, dodając do kremu białej czekolady oraz ulubionych owoców.
Mille feuille nazywane jest ciastem tysiąca listków. Deser w wersji klasycznej to ciasto francuskie przełożone kremem waniliowym, jednak przepis na ciasto można urozmaicić dodając do nadzienia białej czekolady, sezonowych owoców - truskawek, jagód, śliwek, malin, porzeczek (mogą być także mrożone), a także gęstego syropu owocowego lub słodkiego dżemu czy konfitury.
Francuski przekładaniec Mille feuille krok po kroku
Wierzchnia warstwa tradycyjnego przekładańca po francusku pokryta jest glazurową lukrową polewą, ozdobioną mazajkami z mlecznej czekolady. Proste i przez wielu lubiane połączenie smaku chrupkiego francuskiego ciasta, puszystego kremu i owoców czyni z Mille feuille wykwintny deser, idealny do podania na wyjątkowe okazje, np. urodziny, imieniny, rocznicę.
Potrzebujesz:
- 2 garnków,
- miski (do kąpieli wodnej),
- miksera,
- foli spożywczej,
- wałka,
- blachy do pieczenia,
- papieru do pieczenia.
Składniki:
- 400 g rozmrożonego ciasta francuskiego,
- tabliczka białej czekolady,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 3 łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
- 500 ml mleka,
- łyżeczka cukru pudru,
- świeże lub mrożone owoce (truskawki, jagody, śliwki, maliny, porzeczki).
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Mleko wlej do garnka, dodaj zmieloną wanilię i podgrzej (mleko ma się podgrzać, a nie zagotować!).
- Tabliczkę białej czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do oddzielnej miski dodaj mąkę, cukier, skrobię kukurydzianą i jajka. Całość zmiksuj na puszystą masę.
- Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj ciepłe mleko (ciągle mieszając).
- Przelej wymieszaną masę do garnka i na małym ogniu podgrzewaj minutę.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, tworząc puszysty krem.
- Krem waniliowy przykryj folią spożywczą, a gdy ostygnie, włóż do lodówki na godzinę.
- Ciasto francuskie rozwałkuj i podziel na 3 równe prostokąty.
- Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem.
- Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż ciasto francuskie stanie się złociste.
- Prostokąty ciasta przełóż kremem waniliowym, dodając ulubione owoce bądź konfiturę, a wierzchnią część posyp cukrem pudrem.
Smacznego!