Reklama

Mille feuille to wyśmienity deser z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego kremem waniliowym. Przepis na ciasto można urozmaicić, dodając do kremu białej czekolady oraz ulubionych owoców.

Reklama

Mille feuille nazywane jest ciastem tysiąca listków. Deser w wersji klasycznej to ciasto francuskie przełożone kremem waniliowym, jednak przepis na ciasto można urozmaicić dodając do nadzienia białej czekolady, sezonowych owoców - truskawek, jagód, śliwek, malin, porzeczek (mogą być także mrożone), a także gęstego syropu owocowego lub słodkiego dżemu czy konfitury.

Francuski przekładaniec Mille feuille krok po kroku

Wierzchnia warstwa tradycyjnego przekładańca po francusku pokryta jest glazurową lukrową polewą, ozdobioną mazajkami z mlecznej czekolady. Proste i przez wielu lubiane połączenie smaku chrupkiego francuskiego ciasta, puszystego kremu i owoców czyni z Mille feuille wykwintny deser, idealny do podania na wyjątkowe okazje, np. urodziny, imieniny, rocznicę.

Potrzebujesz:

  • 2 garnków,
  • miski (do kąpieli wodnej),
  • miksera,
  • foli spożywczej,
  • wałka,
  • blachy do pieczenia,
  • papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 400 g rozmrożonego ciasta francuskiego,
  • tabliczka białej czekolady,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
  • 500 ml mleka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • świeże lub mrożone owoce (truskawki, jagody, śliwki, maliny, porzeczki).

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Mleko wlej do garnka, dodaj zmieloną wanilię i podgrzej (mleko ma się podgrzać, a nie zagotować!).
  • Tabliczkę białej czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Do oddzielnej miski dodaj mąkę, cukier, skrobię kukurydzianą i jajka. Całość zmiksuj na puszystą masę.
  • Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj ciepłe mleko (ciągle mieszając).
  • Przelej wymieszaną masę do garnka i na małym ogniu podgrzewaj minutę.
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, tworząc puszysty krem.
  • Krem waniliowy przykryj folią spożywczą, a gdy ostygnie, włóż do lodówki na godzinę.
  • Ciasto francuskie rozwałkuj i podziel na 3 równe prostokąty.
  • Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem.
  • Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż ciasto francuskie stanie się złociste.
  • Prostokąty ciasta przełóż kremem waniliowym, dodając ulubione owoce bądź konfiturę, a wierzchnią część posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama