Reklama

Jedzone w ciąży migdały pomagają uregulować naturalne zaburzenia układu pokarmowego. Minimalizują występowanie mdłości i zgagi. Wpływają korzystanie również na umysł – usprawniają pamięć i koncentrację.

Reklama

Kobiety w ciąży powinny wręcz codziennie jeść migdały. Zawarte w migdałach mikroelementy, takie jak: potas, wapń, magnez, sód i witaminy: B1, C, E i PP wpływają pozytywnie na organizm kobiety, wprowadzając ją w bardzo pożądany w ciąży nastrój spokoju i relaksu. Migdały są często poleca się kobietom, które odczuwają podczas ciąży wilczy apetyt – jako przekąska hamują poczucie głodu nawet na kilka godzin.

Jak migdały wpływają na ciało kobiety w ciąży?

Migdały w ciąży wpływają przede wszystkim na:

1. Układ pokarmowy:

  • powstrzymują odruch wymiotny,
  • eliminują mdłości,
  • zmniejszają uczucie zgagi,
  • są zdrową przekąską w przypadku odczuwania głodu pomiędzy posiłkami.

2. Układ nerwowy:

  • wzmagają koncentrację i pamięć,
  • zapobiegają skurczom mięśni, np. w nogach.

3. Układ krwionośny:

  • obniżają ciśnienie (dzięki dużej zawartości potasu i sodu).

Należy pamiętać, że migdały są tuczące, dlatego należy jeść je w małych ilościach. Codziennie zjadaj tylko garść tego produktu, co równa się około 180 kaloriom. Wiele kobiet w ciąży boi się sięgać po migdały z powodu kwasu pruskiego, który jest szkodliwy dla organizmu człowieka, a tym bardziej dla przyszłej mamy. Nie należy się jednak tego obawiać – jego występowanie wykryto jedynie w migdałach gorzkich. Te, które można kupić w sklepach, nie zawierają kwasu pruskiego.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama