Mięta na zgagę – za i przeciw
Zgaga to dolegliwość układu pokarmowego, która objawia się pieczeniem w jamie ustnej, kwaśnym odbijaniem i bólem w okolicy mostka. Nie ma jednoznacznej opinii na temat tego, czy warto stosować miętę na zgagę.
Zgaga to dolegliwość układu pokarmowego, która objawia się pieczeniem w jamie ustnej, kwaśnym odbijaniem i bólem w okolicy mostka. Nie ma jednoznacznej opinii na temat tego, czy warto stosować miętę na zgagę.
Mięta na zgagę – opinie zwolenników
Zwolennicy stosowania mięty na zgagę zapewniają, że roślina daje natychmiastowy efekt – objawy ustępują. Osoby te zalecają picie herbatki z mięty (można kupić gotowe saszetki do zalewania lub samodzielnie ususzyć miętę). Napar pije się małymi łykami podczas ataku zgagi oraz – profilaktycznie – po posiłkach.
Mięta na zgagę – opinie przeciwników
Przeciwnicy teorii, że mięta pomaga na zgagę, twierdzą, że roślina daje ulgę tylko na chwilę. Przy dłuższym stosowaniu efekt jest przeciwny do oczekiwanego – objawy się nasilają. Dzieje się tak dlatego, że z jednej strony mięta zobojętnia kwas solny, ale z drugiej – pobudza wydzielanie śliny. Dodatkowo mięta wpływa na rozluźnienie mięśni zwieracza przełyku, których zadaniem jest ochrona przed cofaniem się pokarmu.
Jeśli zgaga pojawia się sporadycznie, można próbować się jej pozbyć za pomocą naturalnych metod, np. mięty, którą można samodzielnie uprawiać. Jeżeli jednak problem się powtarza, konieczny jest kontakt z lekarzem.