Maślaki – przepisy na najsmaczniejsze grzyby
Maślaki są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które w dodatku doskonale nadają się do duszenia, gotowania i suszenia. Mają delikatny miąższ i charakterystyczny subtelny smak. Przed przyrządzeniem maślaków zawsze trzeba zdjąć z kapelusza gorzką skórkę, która może popsuć smak potrawy.
Maślaki są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które w dodatku doskonale nadają się do duszenia, gotowania i suszenia. Mają delikatny miąższ i charakterystyczny subtelny smak. Przed przyrządzeniem maślaków zawsze trzeba zdjąć z kapelusza gorzką skórkę, która może popsuć smak potrawy.
Maślaki mają bardzo charakterystyczny wygląd – na jego kapeluszu znajduje się lepka skórka, którą można łatwo zdjąć. Dzięki temu nie sposób pomylić go z jakimkolwiek trującym grzybem.
Maślaki duszone – szybki i prosty przepis na grzyby
Duszonych maślaków nie należy mieszać z innymi grzybami, ponieważ mogą przyćmić delikatny smak. Pod koniec przygotowywania potrawy można dodać jeszcze posiekany koperek, który nada aromatu.
Składniki:
- 0,5 kg maślaków,
- 1 cebula,
- 2 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło na patelni i zeszklij na nim pokrojoną drobno cebulkę.
- Maślaki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli.
- Pozwól grzybom lekko się podsmażyć, a następnie przykryj je.
- Maślaki powinny puścić swój sok – duś około 20 minut.
- Jeżeli woda się wygotuje, dolej jej.
- Dopraw pieprzem i solą.
Smacznego!
Maślaki w śmietanie
Dzięki dodatkowi śmietany sos z maślaków będzie gęsty, kremowy i delikatny.
Składniki:
- 0,5 kg maślaków,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 250 m śmietany 12%,
- szczypiorek,
- pieprz i sól.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na łyżce masła.
- Dodaj pokrojone maślaki i podsmaż, ale nie doprowadź do zarumienienia.
- Dodaj sól i pieprz, a następnie duś pod przykryciem.
- Po 20 minutach dodaj śmietanę i doprowadź całość do wrzenia.
- Polej sosem makaron, a następnie posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Suszone maślaki – jak suszyć grzyby?
Maślaki, tak jak wszystkie grzyby, można suszyć w piekarniku, na kaloryferze, w suszarkach do grzybów, a przy dobrej pogodzie także na słońcu. Najszybciej zrobić to w suszarce – zajmuje to około 6 godzin. W piekarniku (nastawionym na 50 stopni Celsjusza) należy cały czas kontrolować stan grzybów, żeby nie doprowadzić do ich przypieczenia. Najdłużej trwa suszenie przy kaloryferze i słońcu – może to zająć kilka dni.
W porównaniu do innych grzybów dają wyjątkowo dobrej jakości, aromatyczny susz. Trzeba jednak więcej się z nimi napracować – maślaki należy wcześniej obrać ze skórki. Nie powinno się też pozostawiać ich zbyt długo niepoddanych żadnej obróbce, ponieważ szybko robaczywieją. Po zebraniu należy szybko podjąć decyzję, co z nimi zrobić – udusić, usmażyć czy też wysuszyć. Wysuszony trzonek maślaków idealnie nadaje się na tzw. mączkę – wysuszone nóżki należy zetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. To doskonały dodatek do przeróżnych potraw, którym chce się nadać grzybowego aromatu.