Crostini na trzy sposoby – idealny starter na imprezę
Crostini to włoska przystawka, która ma postać małych kanapeczek. Przygotowuje się je z grillowanego lub podpieczonego białego pieczywa. Najpopularniejsze są crostini z pomidorami i mozzarellą, dlatego czasami myli się je z inną włoską przystawką, bruschettą.
Crostini to włoska przystawka, która ma postać małych kanapeczek. Przygotowuje się je z grillowanego lub podpieczonego białego pieczywa. Najpopularniejsze są crostini z pomidorami i mozzarellą, dlatego czasami myli się je z inną włoską przystawką, bruschettą.
Crostini może być podawane podczas imprez lub przyjęć. To także idealny starter podczas tzw. standig party, w czasie których nie zasiada się do stołu, tylko je stojąc.
Crostini z mozzarellą i pomidorami
Bagietkę zawsze należy kroić pod kątem w taki sposób, żeby kromka była jak najdłuższa. Jeśli nie masz świeżej bazylii, użyj suszonej.
Składniki:
- bagietka,
- 3 pomidory,
- 1 ser mozzarella,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek świeżej bazylii,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokrój na kromki – najlepiej pod skosem.
- Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę.
- Czosnek obierz ze skórki i zgnieć w prasce.
- Kromki skrop oliwą z oliwek, nałóż na nie czosnek i usmaż na patelni grillowej (ewentualnie zwykłej).
- Ser mozzarella pokrój na plastry i połóż na kromkach.
- Pomidory pokrój w kostkę i posyp nimi ser.
- Kanapeczki polej ulubionym sosem, np. winegret.
Smacznego!
Crostini z serem
Zamiast specjalnego kanapkowego twarożku możesz użyć zwykłego białego sera. Utrzyj go dokładnie na gładką pastę.
Składniki:
- bagietka,
- opakowanie twarożku kanapkowego,
- 30 dag parmezanu,
- 5 suszonych pomidorów,
- oliwa z oliwek.
- bazylia, tymianek, sól, czarny pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce twarożek z ziołami i solą.
- Bagietkę pokrój pod skosem na kromki.
- Skrop je oliwą z oliwek i zapiecz w piekarniku na złoto.
- Posmaruj kanapki pastą serową.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
- Parmezan zetrzyj na tarce.
- Pomidory i ser ułóż na crostini.
- Posyp świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Crostini z pieczarkami i cebulą
Jeśli masz dostęp do sezonowych grzybów, wykorzystaj je zamiast pieczarek. Kanapki będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Składniki:
- 30 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ser mozzarella,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę – podsmaż ją na patelni.
- Dodaj oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki.
- Całość posól i uduś.
- Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
- Następnie utrzyj go z solą.
- Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą i posmaruj utartym czosnkiem.
- Nałóż na nie uduszone z cebulą pieczarki.
- Ser pokrój na cienkie plasterki i połóż na grzybach.
- Kanapeczki przełóż na blachę do pieczenia – piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
- Zapiekanki w wersji wegetariańskiej można przygotować z kasz, owoców, warzyw, nabiału, ziół i przypraw. 3 pomysły na pyszne zapiekanki wegetariańskie na obiad.
- Do przygotowania Pašticady potrzeba półtora kilograma cielęciny. Kuchnia Chorwacka: Pašticada.
- Chorwacka Maneštra, czyli zupa warzywna, jest prosta w przygotowaniu. Kuchnia Chorwacka: Maneštra.