Reklama

Crostini to włoska przystawka, która ma postać małych kanapeczek. Przygotowuje się je z grillowanego lub podpieczonego białego pieczywa. Najpopularniejsze są crostini z pomidorami i mozzarellą, dlatego czasami myli się je z inną włoską przystawką, bruschettą.

Reklama

Crostini może być podawane podczas imprez lub przyjęć. To także idealny starter podczas tzw. standig party, w czasie których nie zasiada się do stołu, tylko je stojąc.

Crostini z mozzarellą i pomidorami

Bagietkę zawsze należy kroić pod kątem w taki sposób, żeby kromka była jak najdłuższa. Jeśli nie masz świeżej bazylii, użyj suszonej.

Składniki:

  • bagietka,
  • 3 pomidory,
  • 1 ser mozzarella,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę pokrój na kromki – najlepiej pod skosem.
  • Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę.
  • Czosnek obierz ze skórki i zgnieć w prasce.
  • Kromki skrop oliwą z oliwek, nałóż na nie czosnek i usmaż na patelni grillowej (ewentualnie zwykłej).
  • Ser mozzarella pokrój na plastry i połóż na kromkach.
  • Pomidory pokrój w kostkę i posyp nimi ser.
  • Kanapeczki polej ulubionym sosem, np. winegret.

Smacznego!

Crostini z serem

Zamiast specjalnego kanapkowego twarożku możesz użyć zwykłego białego sera. Utrzyj go dokładnie na gładką pastę.

Składniki:

  • bagietka,
  • opakowanie twarożku kanapkowego,
  • 30 dag parmezanu,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • oliwa z oliwek.
  • bazylia, tymianek, sól, czarny pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w misce twarożek z ziołami i solą.
  • Bagietkę pokrój pod skosem na kromki.
  • Skrop je oliwą z oliwek i zapiecz w piekarniku na złoto.
  • Posmaruj kanapki pastą serową.
  • Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
  • Parmezan zetrzyj na tarce.
  • Pomidory i ser ułóż na crostini.
  • Posyp świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Crostini z pieczarkami i cebulą

Jeśli masz dostęp do sezonowych grzybów, wykorzystaj je zamiast pieczarek. Kanapki będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Składniki:

  • 30 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ser mozzarella,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę – podsmaż ją na patelni.
  • Dodaj oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki.
  • Całość posól i uduś.
  • Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
  • Następnie utrzyj go z solą.
  • Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą i posmaruj utartym czosnkiem.
  • Nałóż na nie uduszone z cebulą pieczarki.
  • Ser pokrój na cienkie plasterki i połóż na grzybach.
  • Kanapeczki przełóż na blachę do pieczenia – piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama