Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Żeliwne naczynie z makaronem z zapieczonym z serem.
© fahrwasser/Adobe Stock
Styl życia

Prosty przepis na makaron z serem! Który wybierasz, biały czy żółty?

Makaron z serem to potrawa prosta w przygotowaniu i pyszna. Sprawdź, jak przyrządzić makaron z serem, który zasmakuje dorosłym i dzieciom. Możesz użyć sera białego lub sera żółtego.

Siedzisz w domu i zastanawiasz się co smacznego zrobić podczas "narodowej kwarantanny"? Makaron z serem to potrawa prosta w przygotowaniu i pyszna. Sprawdź, jak przyrządzić makaron z serem, który zasmakuje dorosłym i dzieciom. Możesz użyć sera białego lub sera żółtego.

Lista przepisów na makaron jest wyjątkowo długa. Przeglądając Internet, możemy natknąć się na przepisy, które zrewolucjonizują naszą kuchnię, i które opierają się o jakże proste połączenie: makaronu i sera.

Makarony - ulubione danie Włochów?

Najstarszy makaron znaleziono w Republice Chińskiej, został on wytworzony ok. 4 tysiące lat temu. Natomiast w naszej kulturze makaron bardziej kojarzy się z Włochami. Trudno się dziwić, bo to z Włoch pochodzą pyszne makaronowe dania, jak sos boloński ze spaghetti, lasagne czy tagliatelle z sosem śmietanowym.

We Włoszech spotkać można całą gamę przeróżnych makaronów, od fusilli przez gnocchi po spaghetti. Lista jest o wiele dłuższa, gdyż wyróżnia się ok. 80 rodzajów makaronu.

Makaron to baza węglowodanowa, która wykorzystywana jest również w naszej rodzimej kuchni. Dużą popularnością cieszy się łatwa do sporządzenia potrawa, jaką jest makaron z serem.

Makaron z serem - smak dzieciństwa

Większość z nas przynajmniej raz w życiu próbowała tej potrawy. Połączenie makaronu i sera to uniwersalny przepis, dobry na obiad i na kolację. Nieważne, jaki rodzaj makaronu wykorzystamy i czy będzie to makaron z serem pleśniowym, żółtym czy twarogowym. Połączenie produktów mlecznych i zbożowych to dobre uzupełnienie zbilansowanej diety.

Makaron z serem białym na słodko zazwyczaj kojarzony jest z daniem sycącym, którym szybko można się najeść. Właściwy dobór produktów, tj. makaronu pełnoziarnistego i chudego nabiału, sprawia, że to danie może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Makaron z serem białym czy żółtym - dlaczego tak trudno wybrać?

Wybór makaron z serem białym czy żółtym zależy od preferencji żywieniowych, w obu przypadkach inny będzie też sposób przygotowania posiłku. Makaron z serem białym to połączenie klasyczne, jednakże potrawy na bazie makaronu spaghetti, sosu pomidorowego i parmezanu również mają wielu zwolenników. Jaką opcję zatem wybrać? Najlepiej nie wybierać, a przygotowywać zamiennie oba dania na pełnowartościowy i smaczny obiad.

Makaron z serem - przepis na najprostsze danie dnia

Składniki na makaron z serem białym (na 1 porcję):

  • 200 g sera twarogowego,
  • 150 g makaronu,
  • 15 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 g śmietany.

Jak zrobić makaron z serem twarogowym? Oto najprostszy przepis na makaron z serem:

  • Ugotuj makaron.
  • Odcedź ugotowany makaron i wrzuć ponownie do suchego garnka.
  • Wrzuć 2 łyżki masła i wszystko wymieszaj aż do rozpuszczenia tłuszczu.
  • Dodaj cukier i śmietanę.
  • Rozkrusz ser i dodaj go do makaronu.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.

Makaron z serem rodem z Włoch

Wśród sosów do makaronu z serem największą popularnością cieszą się receptury na:

  • sos carbonara (boczek, żółtka jaja, parmezan, oliwki),
  • sos pleśniowy (śmietana, ser pleśniowy rokpol, cebula),
  • sos pomidorowy do spaghetti (pomidory, bazylia, parmezan).

Przepis na makaron z serem żółtym

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 jaja,
  • 150 ml śmietany,
  • oregano, bazylia, pietruszka do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron, najlepiej typu świderki.
  • Zetrzyj na tarce ser żółty.
  • Jaja wymieszaj z solą, pieprzem i śmietaną.
  • Wyłóż do naczynia żaroopornego warstwę makaronu, następnie posyp ją serem.
  • Ułóż kolejną warstwę makaronu i ponownie posyp serem.
  • Wszystko polej jajkami ze śmietaną.
  • Dopraw oregano, pietruszką bądź bazylią.
  • Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na makaron z serem pleśniowym

Składniki na 1 porcję:

  • 150 g makaronu,
  • 30 g pestek dyni,
  • 200 g śmietany,
  • ser pleśniowy (fourme d’ambert lub lazur) do smaku,
  • pieprz, sól, bazylia, oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron, najlepiej aby był al dente.
  • Pestki dyni wysyp na patelnię, a następnie na wolnym ogniu praż, aż uzyskają zarumienioną skorupkę.
  • Śmietanę wymieszaj w garnku z serem oraz dopraw bazylią i oregano.
  • Mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści oraz połączy ze śmietaną.
  • Warto mieszać ser na wolnym ogniu i poczekać, aż nadmiar wody wyparuje, sos stanie się wtedy bardzo aromatyczny.
  • Dodaj sól oraz pieprz.
  • Makaron po odcedzeniu wyłóż na talerz.
  • Na makaron nałóż ser ze śmietaną.
  • Posyp wszystko prażoną dynią oraz dodaj listek świeżej bazylii jako dekorację.

Smacznego!

Warzywna zapiekanka podana na talerzu.
©lanapopoudi/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na zapiekanki wegetariańskie: z makaronem, cukinię zapiekaną z serem oraz zapiekankę z dyni
Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.

Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.   Zapiekanki wegetariańskie można przygotować z warzyw, sera, makaronu oraz ryżu. Warto spróbować zapiekanki z kalafiorem bądź z kaszą gryczaną. Danie najlepiej podawać z surówką z kolorowych warzyw.   Zapiekanka z makaronem i warzywami   Składniki: 150 g krótkiego makaronu, 100 g sera feta , 1 jajko, 150 ml śmietany, kulka sera mozzarella, ½ szklanki groszku (konserwowego lub mrożonego), 1 czerwona cebula, zioła prowansalskie, ostra mielona papryka, masło do wysmarowania formy.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 30 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron na półtwardo. Odcedź groszek z zalewy, a jeśli został zamrożony – zalej go wrzątkiem i odcedź po rozmrożeniu. Pokrój ser feta w kostkę, a mozzarellę w plastry. Obierz i pokrój cebulę w piórka . Wymieszaj śmietanę, jajko i przyprawy. Pomieszaj makaron, ser feta, śmietanę z jajkiem, groszek i cebulę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne. Włóż do niego makaron z innymi składnikami. Na wierzchu dania połóż plastry sera mozzarella. Zapiekaj całość przez około 20 minut, do zrumienienia sera.   Cukinia zapiekana z serem   Składniki: 2 niewielkie cukinie, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, świeża bazylia, 1 kulka mozzarelli, suszone oregano , pieprz, sól, oliwa.   Stopień trudności: średnie Czas...

Makaron na talerzu
Pixabay/Eisenmenger/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos śmietanowy – na ciepło i na zimno
Makaron w sosie śmietanowym to szybkie i proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie większość osób. Jednak na makaronie nie kończy się zastosowanie sosu śmietanowego, który może być przyrządzany na zimno i na ciepło. Sos śmietanowy do makaronu powinien być ciepły i mieć kremową konsystencję.

Makaron w sosie śmietanowym to szybkie i proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie większość osób. Jednak na makaronie nie kończy się zastosowanie sosu śmietanowego, który może być przyrządzany na zimno i na ciepło. Sos śmietanowy do makaronu powinien być ciepły i mieć kremową konsystencję. Podstawowy przepis na sos śmietanowy na ciepło Składniki: 25 dag makaronu, szklanka śmietany 18%, pół szklanki bulionu (możesz go zrobić z kostki rosołowej), pół szklanki mąki pszennej, pietruszka, koperek, szczypta soli i pieprzu.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Podgrzej bulion. 2. Dodaj do niego szklankę śmietany i gotuj na małym ogniu. 3. W osobnym naczyniu wymieszaj na gładką masę pół szklanki wody z mąką. Możesz wodę z mąką dać do słoika, zakręcić i intensywnie nim potrząsać, by nie zostawić grudek. 4. Wlej wymieszaną mąkę z wodą do sosu, nadaj gotując. 5. Dodaj posiekaną pietruszkę i koperek. 6. Przypraw pieprzem i solą, 7.Wymieszaj z makaronem. Makaron w sosie śmietanowym z serem Nie jest to jedyny przepis na sos śmietanowy do makaronu. Inny wariant sosu śmietanowego na ciepło, bardziej kaloryczny, przygotowuje się z dodatkiem sera.   Składniki: 25 dag makaronu, szklanka śmietany 30%, 1 łyżka masła, starty żółty ser (np. gouda), pietruszka, szczypta soli i pieprzu.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Roztop masło na patelni. 3. Cały czas mieszając, dodaj do masła śmietanę. 4. Dodaj starty żółty ser, gdy się rozpuści zdejmij...

spaghetti bolognese
©Jacek Chabraszewski/Fotolia.com
Styl życia
Bolognese, napoli, carbonara, puttanesca - popularne rodzaje spaghetti
Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe.

Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe. Spaghetti to kultowe danie kuchni włoskiej, które na dobre zadomowiło się na polskich stołach. Popularne odmiany tej potrawy to bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatriciana. Spaghetti bolognese – klasyka kuchni włoskiej Sos bolognese jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej wywodzącą się z Bolonii. Podstawą potrawy jest kilka rodzajów mięs zmielonych lub krojonych na małe kawałki: kiełbasa, boczek, wieprzowina i wołowina. W internecie można spotkać wiele przepisów na sos Bolognese, więc warto dostosować składniki wedle własnego uznania. Składniki: 150 g wieprzowego mięsa mielonego i 150 g wołowego mięsa mielonego, 1 seler (opcjonalnie), 1 czerwona cebula, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 50 g boczku, 2 lampki wina wytrawnego, 2 puszki pomidorów bez skórek, przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy. Czas przygotowania: 20 minut i 2 godziny duszenia Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Marchewkę, seler, boczek, cebulę i czosnek posiekaj na drobno lub zetrzyj na tarce. Pomidory z puszki zmiksuj na jedną masę. Rozgrzej patelnię i polej ją oliwą z oliwek. Poszatkowaną cebulę, czosnek i boczek dodaj na patelnię. Gdy składniki się zeszklą, dodaj marchew i seler. Przez kila minut mieszaj zawartość patelni, aż wszystkie wystarczająco zmiękną. Dodaj mięso mielone i mieszaj składniki, aż do zrumienienia. Dolej wino i pozwól mu odparować. Do zawartości patelni dodaj pomidory i przyprawy w postaci bazylii liści laurowych i pieprzu. Maksymalnie zmniejsz ogień i duś...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner