spaghetti bolognese
©Jacek Chabraszewski/Fotolia.com
Styl życia

Bolognese, napoli, carbonara, puttanesca - popularne rodzaje spaghetti

Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe.

Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe.

Spaghetti to kultowe danie kuchni włoskiej, które na dobre zadomowiło się na polskich stołach. Popularne odmiany tej potrawy to bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatriciana.

Spaghetti bolognese – klasyka kuchni włoskiej

Sos bolognese jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej wywodzącą się z Bolonii. Podstawą potrawy jest kilka rodzajów mięs zmielonych lub krojonych na małe kawałki: kiełbasa, boczek, wieprzowina i wołowina. W internecie można spotkać wiele przepisów na sos Bolognese, więc warto dostosować składniki wedle własnego uznania.

Kasia gotuje z Polki.pl: tartinki jajeczne

Składniki:

  • 150 g wieprzowego mięsa mielonego i 150 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 seler (opcjonalnie),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g boczku,
  • 2 lampki wina wytrawnego,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy.

Czas przygotowania: 20 minut i 2 godziny duszenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę, seler, boczek, cebulę i czosnek posiekaj na drobno lub zetrzyj na tarce.
  • Pomidory z puszki zmiksuj na jedną masę.
  • Rozgrzej patelnię i polej ją oliwą z oliwek.
  • Poszatkowaną cebulę, czosnek i boczek dodaj na patelnię.
  • Gdy składniki się zeszklą, dodaj marchew i seler. Przez kila minut mieszaj zawartość patelni, aż wszystkie wystarczająco zmiękną.
  • Dodaj mięso mielone i mieszaj składniki, aż do zrumienienia.
  • Dolej wino i pozwól mu odparować. Do zawartości patelni dodaj pomidory i przyprawy w postaci bazylii liści laurowych i pieprzu.
  • Maksymalnie zmniejsz ogień i duś składniki ponad 2 godziny.

Smacznego!

Sos napoli – bardzo prosta wersja popularnego dania z Włoch

Spaghetti napoli to popularne danie kuchni włoskiej zapoczątkowane w Neapolu. Podstawowy sos jest wegetariański, jednak istnieją odmiany z dodatkiem wołowiny, kiełbasy lub wieprzowiny. To świetny pomysł na kolację lub szybkie danie podczas spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • 600 g pomidorów z puszki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, rozmaryn.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz, posiekaj i podsmaż cebulę i czosnek.
  • Dodaj pomidory i przyprawy, duś pół godziny.
  • Ugotuj makaron.
  • Podawaj z sosem i posyp parmezanem.

Smacznego!

Spaghetti alla puttanesca – spaghetti kurtyzany

Spaghetti alla puttanesca oznacza dosłownie spaghetti kurtyzany. Legenda głosi, że kobiety te przygotowywały tę potrawę swoim klientom, aby mieli więcej siły. Istnieje tyle wersji dania, ile regionów we Włoszech. W Neapolu podaje się potrawę z anchois i dużą dawką oregano. W Sycylii ważnym składnikiem są zielone papryczki. W Palermo natomiast dużą rolę odgrywają oliwki i rodzynki.

Składniki klasycznego spaghetti alla puttanesca:

  • 1 opakowanie włoskiego makaronu spaghetti,
  • 600 g posiekanych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 szklanki czarnych oliwek,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 4 fileciki anchois,
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, chili.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron w słonej wodzie,
  • Zeszklij cebulę i czosnek na patelni.
  • Dodaj pomidory do podsmażonych warzyw.
  • Wrzuć na patelnię oliwki i kapary
  • Wymieszaj składniki i dodaj przyprawy wedle uznania.

Smacznego!

Sos boloński
Pixabay/MAKY_OREL/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Boloński sos mięsny i makaron – spaghetti bolognese
Makaron z mięsem mielonym czyli popularne na całym świecie spaghetti bolognese to jedno z najłatwiejszych i najlepszych dań kuchni włoskiej.

Makaron z mięsem mielonym czyli popularne na całym świecie spaghetti bolognese to jedno z najłatwiejszych i najlepszych dań kuchni włoskiej.   Sos bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) to mięsny sos z bolońskim rodowodem. Sekretem jego wyśmienitego smaku jest długi proces gotowania, który może trwać nawet 2-4 godziny. Musimy pamiętać, że Włosi przygotowując ten sos wrzucali do niego wszystkie warzywa, jakie mieli pod ręką, dlatego pomidory nie mogą w nim dominować. Przepis na makaron z mięsem mielonym – spaghetti bolognese Składniki: 400 g makaronu spaghetti lub tagliatelle (tagiatelle to makaron w kształcie długich wstążek, z którym tradycyjnie podaje się sos boloński), 250-300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 50 g mortadeli, 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 100 g boczku, puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych bez skórki lub 400 g świeżych pomidorów 1 duża cebula, 1 mała marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, pół małego selera lub kawałek dużego – chodzi o to, żeby było go mniej więcej tyle, co marchewki, garść tartego parmezanu, pół szklanki bulionu warzywnego lub jogurt naturalny – na wszelki wypadek – do rozcieńczenia sosu, sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier, oliwa.   Czas przygotowania : 150 minut Stopień trudności : średnie   Sposób przygotowania:   1. Umyj, obierz i pokrój drobno marchew, seler i pietruszkę. 2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj warzywa i duś na małym ogniu przez 5 minut dodając sól. 3. Boczek i mortadelę pokrój drobno i dorzuć do warzyw. Zwiększ ogień i podsmażaj wszystko mieszając. 4. Dodaj mięso mielone i wymieszaj, zmniejsz ogień i usmaż...

spaghetti putanesca obiad w stylu włoskim
©klaikungwon/fotolia
Styl życia
Spaghetti puttanesca - prosty przepis
Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Danie składa się z kilku nietypowych smaków, takich jak ostra papryczka, czarne oliwki, kapary czy czosnek.

Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Danie składa się z kilku nietypowych smaków, takich jak ostra papryczka, czarne oliwki, kapary czy czosnek.    Przepis na spaghetti putanesca jest doskonałym pomysłem na błyskawiczny obiad . Połączenie niepowtarzalnych smaków wzbudzi zachwyt w domownikach, a wygląd potrawy zostanie na długo w ich pamięci. Składniki: puszka anchois, papryka chili, czosnek (2 ząbki), kapary (2 łyżki), czarne oliwki (100-150 g), świeża lub wysuszona natka pietruszki (4 łyżki), oliwa z oliwek (10 łyżek), makaron spaghetti, pomidory z puszki (500 g). Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Makaron włóż do wrzącej wody i gotuj przez około 10 min, tak aby pozostał al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażaj czosnek do momentu zeszklenia, po czym dodaj filety anchois. Całość podsmażaj przez 2 minuty i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki (anchois możesz rozdrobnić na mniejsze kawałki). Następnie dodaj paprykę chili, pastę pomidorową i gotuj. Po około 5 minutach dodaj kapary, czarne oliwki i ponownie trzymaj na ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj 3 łyżki posiekanej pietruszki i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i delikatnie połącz ze sobą. Danie możesz podawać ze świeżą natką pietruszki lub ziołami np. bazylią. Smacznego!  Marynata jest świetnym dodatkiem do golonki. Poznaj przepis na cytrynowo-miodową marynatę .  Leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej. Sprawdź przepis na leczo klasyczne .  Krupnik dla niemowlaka powinien być bogaty w warzywa i składniki odżywcze. Zobacz, jak przygotować zupkę dla maluszka . 

makaron z sosem
Pixabay/SylwiaAptacy/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Sos do spaghetti z mięsem lub bez dla czterech osób
Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.   Rady : Jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty, zdejmij pokrywkę na kilka minut, jednocześnie mieszając składniki. Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy – zawiera nienasycone tłuszcze omega-3 zbawienne dla pracy serca i mózgu. Sos do spaghetti – bolognese Składniki: 500 gramów wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego, 4 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 gramów przecieru pomidorowego, 200 gramów żółtego sera, bazylia suszona, pieprz, sól. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. 2. Podgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub rondelku. 3. Do oleju wrzuć cebulę. 4. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. 5. Wrzuć czosnek do cebuli. 6. Włóż do garnka mięso mielone. 7. Za pomocą drewnianej łopatki dziel tworzące się grudki mięsa na mniejsze kawałki. 8. Smaż mięso 15 minut. 9. Dodaj przecier pomidorowy. 10. Przykryj garnek/patelnię i duś 5 minut. 11. Pod koniec dodaj przyprawy. 12. Wyłóż sos na makaron, a następnie posyp go żółtym serem. Błyskawiczny sos do makaronu dla wegetarian Składniki: 3 łodygi selera naciowego, pół szklanki czerwonego wina wytrawnego, duża kulka mozzarelli, świeże liście bazylii, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchwie, 250 ml przecieru...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik