Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe.

Reklama

Spaghetti to kultowe danie kuchni włoskiej, które na dobre zadomowiło się na polskich stołach. Popularne odmiany tej potrawy to bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatriciana.

Spaghetti bolognese – klasyka kuchni włoskiej

Sos bolognese jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej wywodzącą się z Bolonii. Podstawą potrawy jest kilka rodzajów mięs zmielonych lub krojonych na małe kawałki: kiełbasa, boczek, wieprzowina i wołowina. W internecie można spotkać wiele przepisów na sos Bolognese, więc warto dostosować składniki wedle własnego uznania.

Składniki:

  • 150 g wieprzowego mięsa mielonego i 150 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 seler (opcjonalnie),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g boczku,
  • 2 lampki wina wytrawnego,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy.

Czas przygotowania: 20 minut i 2 godziny duszenia

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę, seler, boczek, cebulę i czosnek posiekaj na drobno lub zetrzyj na tarce.
  • Pomidory z puszki zmiksuj na jedną masę.
  • Rozgrzej patelnię i polej ją oliwą z oliwek.
  • Poszatkowaną cebulę, czosnek i boczek dodaj na patelnię.
  • Gdy składniki się zeszklą, dodaj marchew i seler. Przez kila minut mieszaj zawartość patelni, aż wszystkie wystarczająco zmiękną.
  • Dodaj mięso mielone i mieszaj składniki, aż do zrumienienia.
  • Dolej wino i pozwól mu odparować. Do zawartości patelni dodaj pomidory i przyprawy w postaci bazylii liści laurowych i pieprzu.
  • Maksymalnie zmniejsz ogień i duś składniki ponad 2 godziny.

Smacznego!

Sos napoli – bardzo prosta wersja popularnego dania z Włoch

Spaghetti napoli to popularne danie kuchni włoskiej zapoczątkowane w Neapolu. Podstawowy sos jest wegetariański, jednak istnieją odmiany z dodatkiem wołowiny, kiełbasy lub wieprzowiny. To świetny pomysł na kolację lub szybkie danie podczas spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • 600 g pomidorów z puszki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, rozmaryn.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz, posiekaj i podsmaż cebulę i czosnek.
  • Dodaj pomidory i przyprawy, duś pół godziny.
  • Ugotuj makaron.
  • Podawaj z sosem i posyp parmezanem.

Smacznego!

Spaghetti alla puttanesca – spaghetti kurtyzany

Spaghetti alla puttanesca oznacza dosłownie spaghetti kurtyzany. Legenda głosi, że kobiety te przygotowywały tę potrawę swoim klientom, aby mieli więcej siły. Istnieje tyle wersji dania, ile regionów we Włoszech. W Neapolu podaje się potrawę z anchois i dużą dawką oregano. W Sycylii ważnym składnikiem są zielone papryczki. W Palermo natomiast dużą rolę odgrywają oliwki i rodzynki.

Składniki klasycznego spaghetti alla puttanesca:

  • 1 opakowanie włoskiego makaronu spaghetti,
  • 600 g posiekanych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 szklanki czarnych oliwek,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 4 fileciki anchois,
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, chili.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron w słonej wodzie,
  • Zeszklij cebulę i czosnek na patelni.
  • Dodaj pomidory do podsmażonych warzyw.
  • Wrzuć na patelnię oliwki i kapary
  • Wymieszaj składniki i dodaj przyprawy wedle uznania.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama