Prosty przepis na makaron z serem! Który wybierasz, biały czy żółty?
Makaron z serem to potrawa prosta w przygotowaniu i pyszna. Sprawdź, jak przyrządzić makaron z serem, który zasmakuje dorosłym i dzieciom. Możesz użyć sera białego lub sera żółtego.
Siedzisz w domu i zastanawiasz się co smacznego zrobić podczas "narodowej kwarantanny"? Makaron z serem to potrawa prosta w przygotowaniu i pyszna. Sprawdź, jak przyrządzić makaron z serem, który zasmakuje dorosłym i dzieciom. Możesz użyć sera białego lub sera żółtego.
Lista przepisów na makaron jest wyjątkowo długa. Przeglądając Internet, możemy natknąć się na przepisy, które zrewolucjonizują naszą kuchnię, i które opierają się o jakże proste połączenie: makaronu i sera.
Makarony - ulubione danie Włochów?
Najstarszy makaron znaleziono w Republice Chińskiej, został on wytworzony ok. 4 tysiące lat temu. Natomiast w naszej kulturze makaron bardziej kojarzy się z Włochami. Trudno się dziwić, bo to z Włoch pochodzą pyszne makaronowe dania, jak sos boloński ze spaghetti, lasagne czy tagliatelle z sosem śmietanowym.
We Włoszech spotkać można całą gamę przeróżnych makaronów, od fusilli przez gnocchi po spaghetti. Lista jest o wiele dłuższa, gdyż wyróżnia się ok. 80 rodzajów makaronu.
Makaron to baza węglowodanowa, która wykorzystywana jest również w naszej rodzimej kuchni. Dużą popularnością cieszy się łatwa do sporządzenia potrawa, jaką jest makaron z serem.
Makaron z serem - smak dzieciństwa
Większość z nas przynajmniej raz w życiu próbowała tej potrawy. Połączenie makaronu i sera to uniwersalny przepis, dobry na obiad i na kolację. Nieważne, jaki rodzaj makaronu wykorzystamy i czy będzie to makaron z serem pleśniowym, żółtym czy twarogowym. Połączenie produktów mlecznych i zbożowych to dobre uzupełnienie zbilansowanej diety.
Makaron z serem białym na słodko zazwyczaj kojarzony jest z daniem sycącym, którym szybko można się najeść. Właściwy dobór produktów, tj. makaronu pełnoziarnistego i chudego nabiału, sprawia, że to danie może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Makaron z serem białym czy żółtym - dlaczego tak trudno wybrać?
Wybór makaron z serem białym czy żółtym zależy od preferencji żywieniowych, w obu przypadkach inny będzie też sposób przygotowania posiłku. Makaron z serem białym to połączenie klasyczne, jednakże potrawy na bazie makaronu spaghetti, sosu pomidorowego i parmezanu również mają wielu zwolenników. Jaką opcję zatem wybrać? Najlepiej nie wybierać, a przygotowywać zamiennie oba dania na pełnowartościowy i smaczny obiad.
Makaron z serem - przepis na najprostsze danie dnia
Składniki na makaron z serem białym (na 1 porcję):
- 200 g sera twarogowego,
- 150 g makaronu,
- 15 g masła,
- 1 łyżka cukru,
- 50 g śmietany.
Jak zrobić makaron z serem twarogowym? Oto najprostszy przepis na makaron z serem:
- Ugotuj makaron.
- Odcedź ugotowany makaron i wrzuć ponownie do suchego garnka.
- Wrzuć 2 łyżki masła i wszystko wymieszaj aż do rozpuszczenia tłuszczu.
- Dodaj cukier i śmietanę.
- Rozkrusz ser i dodaj go do makaronu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
Makaron z serem rodem z Włoch
Wśród sosów do makaronu z serem największą popularnością cieszą się receptury na:
- sos carbonara (boczek, żółtka jaja, parmezan, oliwki),
- sos pleśniowy (śmietana, ser pleśniowy rokpol, cebula),
- sos pomidorowy do spaghetti (pomidory, bazylia, parmezan).
Przepis na makaron z serem żółtym
Składniki na 2 porcje:
- 250 g makaronu,
- 200 g sera żółtego,
- 2 jaja,
- 150 ml śmietany,
- oregano, bazylia, pietruszka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron, najlepiej typu świderki.
- Zetrzyj na tarce ser żółty.
- Jaja wymieszaj z solą, pieprzem i śmietaną.
- Wyłóż do naczynia żaroopornego warstwę makaronu, następnie posyp ją serem.
- Ułóż kolejną warstwę makaronu i ponownie posyp serem.
- Wszystko polej jajkami ze śmietaną.
- Dopraw oregano, pietruszką bądź bazylią.
- Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na makaron z serem pleśniowym
Składniki na 1 porcję:
- 150 g makaronu,
- 30 g pestek dyni,
- 200 g śmietany,
- ser pleśniowy (fourme d’ambert lub lazur) do smaku,
- pieprz, sól, bazylia, oregano do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron, najlepiej aby był al dente.
- Pestki dyni wysyp na patelnię, a następnie na wolnym ogniu praż, aż uzyskają zarumienioną skorupkę.
- Śmietanę wymieszaj w garnku z serem oraz dopraw bazylią i oregano.
- Mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści oraz połączy ze śmietaną.
- Warto mieszać ser na wolnym ogniu i poczekać, aż nadmiar wody wyparuje, sos stanie się wtedy bardzo aromatyczny.
- Dodaj sól oraz pieprz.
- Makaron po odcedzeniu wyłóż na talerz.
- Na makaron nałóż ser ze śmietaną.
- Posyp wszystko prażoną dynią oraz dodaj listek świeżej bazylii jako dekorację.
Smacznego!