Makaron z krewetkami - jak zrobić? Proste przepisy na smaczną potrawę
Makaron z krewetkami to pomysł na oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie. Makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów
Makaron z krewetkami to pomysł na oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie. Makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów.
Krewetki z makaronem to świetne połączenie. Do tych dwóch podstawowych składników można śmiało dodawać inne produkty i eksperymentować ze smakami. Każdy przepis na makaron z krewetkami możemy też lekko zmodyfikować i dostosować do naszych potrzeb. Najbardziej popularnymi wersjami tego dania jest makaron z krewetkami w białym winie z dodatkiem różnorodnych składników. Do dania można śmiało dodawać warzywa - na przykład szpinak, cukinię czy pomidory. Makaron z krewetkami na ostro, na słodko lub makaron z krewetkami po chińsku - wydaje się, że liczba wariacji na temat tego dania jest nieskończona. Nie ma więc obaw, że kiedykolwiek znudzimy się tą potrawą. Poniżej przedstawionych jest kilka propozycji podania makaronu z krewetkami.
Makaron z krewetkami i awokado
Awokado doskonale komponuje się z krewetkami i makaronem. Nie potrzeba dużo czasu, żeby przygotować to smaczne danie, za to uśmiech na twarzach po spróbowaniu jest gwarantowany. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z krewetkami i awokado to:
- 25 dag krewetek,
- 25 dag makaronu (np. spaghetti),
- 1 miękkie awokado,
- 10 dag serka kremowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 10 dag sera parmesan.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy krewetki, trzymamy na ogniu do czasu, aż się zarumienią ze wszystkich stron.
3. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, łyżką wydrążamy miąższ.
4. Awokado razem z serkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny miksujemy w kielichu na gładką masę.
5. Sos z awokado dodajemy do patelni, całość mieszamy.
6. Na koniec dodajemy ugotowany, odcedzony makaron.
7. Po przełożeniu na talerze danie posypujemy startym parmezanem.
Makaron z krewetkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Makaron z krewetkami i szpinakiem to kolejna wariacja tego smacznego dania. Szpinak świetnie komponuje się ze smakiem krewetek. Makaron z krewetkami i białym winem z dodatkiem szpinaku to doskonały pomysł na danie na romantyczną kolację. Składniki, których będziemy potrzebować do przyrządzenia makaronu ze szpinakiem i krewetkami z dodatkiem białego wina to:
- 25 dag krewetek,
- 25 dag makaronu (np. spaghetti lub penne),
- 15 dag szpinaku, najlepiej świeżego,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 60ml białego wina,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy.
2. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
3. Cebulkę kroimy na kostkę.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
5. Gdy cebulka się lekko zeszkli, na patelnię wrzucamy krewetki i trzymamy na ogniu przez około minutę.
6. Na patelnię wlewamy sok ze świeżej cytryny i białe wino, dodajemy sól i pieprz.
7. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i szpinak, trzymamy na ogniu do czasu, aż szpinak zmięknie.
8. Na koniec na patelnię wlewamy śmietankę i pozostawiamy na wolnym ogniu do czasu, aż się zagotuje.
9. Do całości wrzucamy makaron i mieszamy.
Makaron z krewetkami i winem z dodatkiem szpinaku na pewno zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy. To danie nie jest trudne do przyrządzenia, a smakuje wybornie.
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
Makaron z krewetkami i pomidorami z puszki to proste do przygotowania, pyszne danie. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom krewetek. Żeby przygotować tę wersję makaronu z krewetkami, będziemy potrzebować:
- 20 dag makaronu,
- 20 dag krewetek,
- 1 opakowanie pomidorów w puszce,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebulę,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy.
2. Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki.
3. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, gdy się zrobi gorąca, wrzucamy cebulę i czosnek.
4. Gdy cebulka się lekko zeszkli, dodajemy krewetki. Smażymy przez kilka minut.
5. Następnie do patelni wrzucamy pomidory z puszki, trzymamy na wolnym ogniu kilka minut.
6. Do dania dodajemy makaron, przyprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy. Smacznego!
Jak widać, makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów. Warto eksperymentować ze składnikami, żeby stworzyć danie, które będzie nam najlepiej smakować.