Makaron z cukinią – jak zrobić smaczne danie? Przepisy na pyszny makaron
Makaron z cukinią to sprawdzony sposób na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie makaronu z cukinią zajmuje mało czasu, a koszt dania jest niewielki. Makaron z cukinią – przepis.
Makaron z cukinią to sprawdzony sposób na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie makaronu z cukinią zajmuje mało czasu, a koszt dania jest niewielki. Makaron z cukinią – przepis.
Cukinia, nazywana też kabaczkiem, to lekkostrawne, delikatne w smaku warzywo dyniowate. Jest niskokaloryczna, więc powinna być włączona do jadłospisu osób dbających o dietę. Cukinia wpływa dobroczynnie na procesy trawienne i odkwasza organizm. Warzywo to jest bogate w potas, żelazo i witaminy. Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Jednym z pomysłów na danie z tym smacznym warzywem jest właśnie makaron z cukinią. Potrwa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i jako lekkostrawna kolacja. Do przygotowania makaronu z cukinią możemy użyć świeże warzywa lub mrożonki.
Prosty przepis na makaron z cukinią
Podstawowa wersja makaronu z cukinią jest niezwykle prosta do przygotowania. Musimy jedynie ugotować makaron, poddusić cukinię do miękkości i całość wymieszać. Całkowity czas przygotowania tego smacznego dania wynosi około 20 minut.
Składniki:
- 20 dag makaronu (np. penne lub wstążki),
- 1 duża cukinia,
- 10 dag żółtego sera, np. parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka świeżej bazylii,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
- Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cukinię. Warzywo dusimy przez około 15 minut, aż całkowicie zmięknie.
- Do patelni wrzucamy przyprawy: sól, pieprz, drobno posiekaną bazylię.
- Do patelni wrzucamy odcedzony makaron.
- Po przełożeniu porcji na talerz makaron z cukinią posypujemy startym parmezanem.
Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis
Makaron z cukinią i kurczakiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe danie z wykorzystaniem kabaczka. Kurczak świetnie komponuje się z cukinią. Żeby przygotować to danie będziemy potrzebować:
- 1 średniej wielkości cukinię,
- 20 dag makaronu (np. penne lub wstążki),
- 1 pierś z kurczaka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- szczyptę curry,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu,
- świeżą bazylię,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
- Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię i przyprawy: sól i pieprz i dusimy kilka minut.
- Gdy cukinia zmięknie, na patelnię wkładamy kawałki kurczaka, dodajemy curry i drobno posiekaną bazylię, smażymy na wolnym ogniu przez około 4 minuty.
- Do patelni wlewamy śmietankę 30%, całość mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
- Do całości dodajemy odcedzony makaron i mieszamy.
Makaron z cukinią i pomidorami – przepis
Przygotowując makaron z cukinią, możemy eksperymentować z dodatkami. Dodanie do potrawy innych warzyw, w tym przypadku pomidorów, wzbogaci smak dania. Pomidory, tak jak cukinia, to bardzo zdrowe, niskokaloryczne warzywa. Świetnie współgrają smakiem z cukinią, dlatego połączenie tych dwóch warzyw jest zawsze dobrym pomysłem. Dodatkowo możemy pokusić się o dodanie papryki, a całość posypać słonym serem feta. Żeby przygotować makaron z cukinią i pomidorami, będziemy potrzebować:
- 20 dag makaronu np. penne,
- 1 średniej wielkości cukinię,
- 3 pomidory ( ewentualnie pół porcji pomidorów z puszki),
- 1 paprykę,
- 10 dag sera feta,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu,
- garść świeżej bazylii,
- garść świeżego tymianku,
- opcjonalnie: szczyptę papryczki chili.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
- Cukinię i paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, pozbywamy się skórek, kroimy w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy na wolnym ogniu przez około 4 minuty.
- Do warzyw dodajemy przyprawy: wyciśnięty czosnek, bazylię, tymianek, opcjonalnie papryczkę chili.
- Na patelnię, na koniec, wrzucamy pomidory i pozostawiamy na wolnym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy odcedzony makaron. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Po przełożeniu porcji na talerze, makaron z warzywami posypujemy pokruszonym serem feta.
Smacznego!
Makaron z cukinią możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Makaron z cukinią jest polecany osobom dbającym o dietę. To danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu – jest więc idealna propozycją dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Łagodny smak cukinii połączony z makaronem z pewnością przypadnie każdemu do gustu.