Reklama

Samodzielne zrobienie makaronu razowego nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Biorąc jednak pod uwagę zalety mąki razowej warto spróbować.

Reklama

Mąka razowa ma więcej wartości od oczyszczonej mąki białej. W przypadku mąki białej, ziarno przed procesem zmielenia zostaje oczyszczone, natomiast mąka razowa wytwarzana jest z całego ziarna (zatem jądra, kiełka i łuski). A to właśnie zewnętrzna warstwa ziarna zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych.

Przepis na domowy makaron razowy

Składniki:

  • mąka razowa (2 szklanki),
  • jajko (jedno),
  • ciepła woda (2-4 łyżki),
  • sól morska do smaku,
  • mąka do podsypywania.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Mąkę można z pomocą sitka przesiać na stolnicę. Do tak przygotowanej mąki dodać jajko.
  • Wyrabiać ciasto (można podsypywać mąką) i w razie potrzeby dodać ciepłej wody. Taka kolejność pozwoli trzymać pod kontrolą konsystencję ciasta.
  • Po wyrobieniu ciasta należy je przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie ciasto można przekroić na mniejsze kawałki i te rozwałkowywać na cienkie (kilka milimetrów) placki (można podsypywać mąką, aby się nie przyklejało).
  • Z tak przygotowanych, lekko przeschniętych placków można wyciąć potrzebny nam kształt makaronu lub zwinąć je luźno w rulon i pokroić na dowolnej szerokości paski.
  • Jeśli makaron ma być zużyty od razu – można wrzucić go do osolonej wody i gotować do miękkości, czyli około 10 minut. Jeśli ma być wykorzystany później, należy zostawić paski do całkowitego wyschnięcia, potem można przechowywać je w papierowej torbie lub lnianym woreczku.

Smacznego!

Makaron razowy świetnie komponuje się zarówno z daniami obiadowymi (również z zupami), a biorąc pod uwagę wyższą wartość odżywczą mąki razowej, stanowi cenny dodatek do domowych przepisów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama