Jak samodzielnie zrobić makaron razowy?
Samodzielne zrobienie makaronu razowego nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Biorąc jednak pod uwagę zalety mąki razowej warto spróbować.
Samodzielne zrobienie makaronu razowego nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Biorąc jednak pod uwagę zalety mąki razowej warto spróbować.
Mąka razowa ma więcej wartości od oczyszczonej mąki białej. W przypadku mąki białej, ziarno przed procesem zmielenia zostaje oczyszczone, natomiast mąka razowa wytwarzana jest z całego ziarna (zatem jądra, kiełka i łuski). A to właśnie zewnętrzna warstwa ziarna zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych.
Przepis na domowy makaron razowy
Składniki:
- mąka razowa (2 szklanki),
- jajko (jedno),
- ciepła woda (2-4 łyżki),
- sól morska do smaku,
- mąka do podsypywania.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Mąkę można z pomocą sitka przesiać na stolnicę. Do tak przygotowanej mąki dodać jajko.
- Wyrabiać ciasto (można podsypywać mąką) i w razie potrzeby dodać ciepłej wody. Taka kolejność pozwoli trzymać pod kontrolą konsystencję ciasta.
- Po wyrobieniu ciasta należy je przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.
- Po tym czasie ciasto można przekroić na mniejsze kawałki i te rozwałkowywać na cienkie (kilka milimetrów) placki (można podsypywać mąką, aby się nie przyklejało).
- Z tak przygotowanych, lekko przeschniętych placków można wyciąć potrzebny nam kształt makaronu lub zwinąć je luźno w rulon i pokroić na dowolnej szerokości paski.
- Jeśli makaron ma być zużyty od razu – można wrzucić go do osolonej wody i gotować do miękkości, czyli około 10 minut. Jeśli ma być wykorzystany później, należy zostawić paski do całkowitego wyschnięcia, potem można przechowywać je w papierowej torbie lub lnianym woreczku.
Smacznego!
Makaron razowy świetnie komponuje się zarówno z daniami obiadowymi (również z zupami), a biorąc pod uwagę wyższą wartość odżywczą mąki razowej, stanowi cenny dodatek do domowych przepisów.
- Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź, gdzie kupić i jakie właściwości ma komosa ryżowa.
- Szukasz pomysłu obfitujący w warzywa obiad? Wypróbuj przepis na pyszne leczo z bakłażanem i cukinią.
- Jednym z dodatków do dań warzywnych jest pieczywo. Zobacz, ile kalorii ma chleb razowy.