Reklama

Majonez ma dużo kalorii, dlatego należy jeść go z głową. Ze względu na dużą zawartość oleju, może stanowić dobre źródło witamin i kwasów tłuszczowych.

Reklama

Najlepiej majonez zrobić samemu. Podstawowymi składnikami są: żółtko, olej i musztarda.

Kaloryczność majonezu

W 100 gramach majonezu jest około 660 kalorii, z czego białko stanowi 1 gram, a tłuszcz 72 gramy, w jednej łyżce – 165 kalorii, 0,3 gramy białka i 18 gramów tłuszczu.

Wartości odżywcze majonezu

Większość majonezów produkowanych jest na bazie olejów roślinnych. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe oaz witaminy A, D, E i K. Wspomagają pracę serca, nawilżają skórę, regulują ciśnienie, skurcze mięśni i temperaturę ciała. Ze względu na kaloryczność majonezu, warto jeść nie więcej niż jedną łyżkę tego produktu dziennie.

Kalorie w majonezie light

W 100 gramach majonezu light jest około 480 kalorii, z czego 50 gramów stanowi tłuszcz, a 1 gram - białko. Jedna łyżeczka majonezu to 50 kalorii – 0,1 grama białka i 5 gramów tłuszczu. Mniejsza kaloryczność majonezu wynika najczęściej z dodatku sztucznych substancji i konserwantów, dlatego nie zaleca się go nawet osobom na diecie.

Przepis na domowy majonez

Domowy majonez jest nieporównywalnie lepszy od sklepowych gotowców. Dzięki temu, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, to także zdrowszy wybór.

Wskazówki:

  • Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową,
  • Do wlewania oleju przyda się butelka z dziurką w nakrętce,
  • Smak majonezu można wzbogacić, dodając do niego czosnek granulowany.

Składniki:

  • jedno żółtko,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka musztardy,
  • szczypta soli.

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Wbij żółtko do miski.

2. Dodaj sok z cytryny i sól – wymieszaj delikatnie z żółtkiem.

3. Roztrzep jajko za pomocą metalowej trzepaczki.

4. Powoli dolewaj olej, nie przestając kręcić trzepaczką.

5. Mieszaj składniki aż do momentu, kiedy powstanie gęsty sos.

6. Dodaj musztardę i sól do smaku.

Smacznego!

Domowy majonez można trzymać w lodówce przez kilka dni.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama