Przepis na majonez wegański z czarną solą i babkę majonezową wilgotne i pyszne ciasto dla całej rodziny
Do przygotowania majonezu wegańskiego trzeba użyć m.in. aquafaby, czyli wody pozostałej z ciecierzycy w puszce. Ważnymi składnikami są też czarna sól i płatki drożdżowe. Do zrobienia babki majonezowej potrzeba natomiast jaj, mąki ziemniaczanej oraz przypraw.
Do przygotowania majonezu wegańskiego trzeba użyć m.in. aquafaby, czyli wody pozostałej z ciecierzycy w puszce. Ważnymi składnikami są też czarna sól i płatki drożdżowe. Do zrobienia babki majonezowej potrzeba natomiast jaj, mąki ziemniaczanej oraz przypraw.
Wegański majonez można dodać do ciasta, jaj i posmarować nim kanapki. Babkę majonezową można przygotować zarówno z tradycyjnej, jak i bezjajecznej wersji tego przysmaku. Majonez sprawia, że ciasto jest wilgotne.
Jak zrobić majonez wegański?
Potrzebujesz:
- 2 średnich słoików,
- blendera ręcznego,
- wysokiego naczynia, w którym będziesz miksować składniki.
Składniki:
- 125 ml (1/2 szklanki) aquafaby, czyli wody z ciecierzycy w puszce,
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu,
- 1 łyżka płatków drożdżowych (wzmacniają smak majonezu; zamiast nich można użyć ½ łyżeczki pasty miso,
- ½ łyżeczki czarnej soli (nadaje jajeczny posmak),
- ¾ łyżeczki musztardy,
- ¼ łyżeczki słodzika, np. syropu z agawy,
- 1,5 szklanki delikatnego oleju roślinnego, np. z pestek winogron, ryżowego lub rzepakowego.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wlej aquafabę, ocet lub sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól, musztardę i słodzik do wysokiego naczynia, w którym będziesz blendować majonez.
- Miksuj wszystkie składniki przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Masa powinna mieć konsystencję piany.
- Dolej olej do naczynia. Aby dobrze połączył się z pozostałymi produktami, wlewaj go cienkim strumieniem.
- Przełóż gotowy majonez do słoików.
- Wstaw je do lodówki, aby masa stężała i zgęstniała.
Do majonezu wegańskiego możesz dodać dowolne składniki. Spróbuj wersji z suszonymi pomidorami, pieczonym czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem.
Przepis na babkę majonezową
Składniki na ciasto:
- 4 jaja,
- 90 g mąki pszennej,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki majonezu,
- ¾ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- masło lub margaryna do wysmarowania formy na babkę,
- bułka tarta do posypania formy.
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady,
- 40 ml słodkiej śmietanki 36%.
Czas przygotowania: około 1,5-2h
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka ze szczyptą soli na pianę.
- Kiedy piana będzie sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj te składniki na najwyższych obrotach miksera.
- Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Zmniejsz obroty miksera do połowy jego mocy i dodawaj majonez.
- Miksuj składniki jedynie do czasu, aż się połączą, nie dłużej.
- Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, po czym zmiksuj z masą tak, aby całość się połączyła.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Posmaruj formę na babkę masłem lub margaryną i wysyp na to bułkę tartą.
- Włóż ciasto do blaszki.
- Wstaw je do piekarnika na 45 minut.
- Po upływie tego czasu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw tak babkę, by nieco ostygła. Po 15-20 minutach wyjmij ciasto.
- Zagotuj śmietanę na polewę, a następnie zdejmij ją z palnika.
- Pokrusz czekoladę i dodaj ją do śmietany.
- Kiedy czekolada się rozpuści, wymieszaj ją ze śmietaną.
- Tak przygotowaną polewą możesz udekorować ciasto. Babka wyśmienicie smakuje także posypaniu jej cukrem.
- Zamiast używać polewy czekoladowej, możesz też posypać ciasto cukrem pudrem.