Reklama

Do przygotowania majonezu wegańskiego trzeba użyć m.in. aquafaby, czyli wody pozostałej z ciecierzycy w puszce. Ważnymi składnikami są też czarna sól i płatki drożdżowe. Do zrobienia babki majonezowej potrzeba natomiast jaj, mąki ziemniaczanej oraz przypraw.

Reklama

Wegański majonez można dodać do ciasta, jaj i posmarować nim kanapki. Babkę majonezową można przygotować zarówno z tradycyjnej, jak i bezjajecznej wersji tego przysmaku. Majonez sprawia, że ciasto jest wilgotne.

Jak zrobić majonez wegański?

Potrzebujesz:

  • 2 średnich słoików,
  • blendera ręcznego,
  • wysokiego naczynia, w którym będziesz miksować składniki.

Składniki:

  • 125 ml (1/2 szklanki) aquafaby, czyli wody z ciecierzycy w puszce,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (wzmacniają smak majonezu; zamiast nich można użyć ½ łyżeczki pasty miso,
  • ½ łyżeczki czarnej soli (nadaje jajeczny posmak),
  • ¾ łyżeczki musztardy,
  • ¼ łyżeczki słodzika, np. syropu z agawy,
  • 1,5 szklanki delikatnego oleju roślinnego, np. z pestek winogron, ryżowego lub rzepakowego.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wlej aquafabę, ocet lub sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól, musztardę i słodzik do wysokiego naczynia, w którym będziesz blendować majonez.
  • Miksuj wszystkie składniki przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Masa powinna mieć konsystencję piany.
  • Dolej olej do naczynia. Aby dobrze połączył się z pozostałymi produktami, wlewaj go cienkim strumieniem.
  • Przełóż gotowy majonez do słoików.
  • Wstaw je do lodówki, aby masa stężała i zgęstniała.

Do majonezu wegańskiego możesz dodać dowolne składniki. Spróbuj wersji z suszonymi pomidorami, pieczonym czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem.

Przepis na babkę majonezową

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki majonezu,
  • ¾ szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy na babkę,
  • bułka tarta do posypania formy.

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady,
  • 40 ml słodkiej śmietanki 36%.

Czas przygotowania: około 1,5-2h

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na pianę.
  • Kiedy piana będzie sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj te składniki na najwyższych obrotach miksera.
  • Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  • Zmniejsz obroty miksera do połowy jego mocy i dodawaj majonez.
  • Miksuj składniki jedynie do czasu, aż się połączą, nie dłużej.
  • Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, po czym zmiksuj z masą tak, aby całość się połączyła.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Posmaruj formę na babkę masłem lub margaryną i wysyp na to bułkę tartą.
  • Włóż ciasto do blaszki.
  • Wstaw je do piekarnika na 45 minut.
  • Po upływie tego czasu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw tak babkę, by nieco ostygła. Po 15-20 minutach wyjmij ciasto.
  • Zagotuj śmietanę na polewę, a następnie zdejmij ją z palnika.
  • Pokrusz czekoladę i dodaj ją do śmietany.
  • Kiedy czekolada się rozpuści, wymieszaj ją ze śmietaną.
  • Tak przygotowaną polewą możesz udekorować ciasto. Babka wyśmienicie smakuje także posypaniu jej cukrem.
  • Zamiast używać polewy czekoladowej, możesz też posypać ciasto cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama